Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Στις Μυκήνες ήταν το «πούσι», στο Τατόι στέγες, κουφώματα και μπίρες

Η κ. Μενδώνη παραδέχτηκε χθες ότι έγιναν ζημιές σε 7 κτίρια κι ότι κάηκαν κάποια αντικείμενα «ήσσονος σημασίας», αλλά σε ερώτηση για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης απάντησε ότι «πραγματικές ζημιές δεν έγιναν».
Μία η υπουργός Πολιτισμού και εννιά οι υπηρεσιακοί παράγοντες, σύνολο δέκα αξιωματούχοι του ΥΠΠΟ χρειάστηκαν για να μας πει η κυρία Μενδώνη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, ότι στο Τατόι οι ζημιές ήταν ήσσονος σημασίας, ότι οι μελέτες θα γίνουν ως είχαν αναγγελθεί, ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, ότι «προφανώς δεν ισχύουν όσα λέχτηκαν για επενδυτικά σχέδια στο Τατόι», ότι στην ώρα της θα συσταθεί «η εταιρεία ειδικού σκοπού και στη συνέχεια η μετεξέλιξή της σε φορέα διαχείρισης» και ότι η ίδια δεν θα είχε κανέναν πρόβλημα «ανάληψης ευθύνης εάν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές. Ζημιές στην προκειμένη περίπτωση δεν έγιναν. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός έχει αρμοδιότητα να αξιολογήσει...».
Επίσης επανέλαβε αυτό που έχουμε ακούσει πολλές φορές τις τελευταίες ώρες ότι δηλαδή η, επί μέρες, έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους (και) του ΥΠΠΟ, οφειλόταν στο ότι «επιλογή της κυβέρνησης ήταν την ώρα της μάχης να μιλάει ένας, η Πολιτική Προστασία». Δεν υπήρξε λοιπόν καμία είδηση; Υπήρξε αλλά όχι ακριβώς... ολόκληρη: «έχουμε ήδη αναθέσει τη μελέτη για τη συστηματική και σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα [σσ. του Τατοΐου] και στην πολύ στενή του έννοια, δηλαδή των 1.600 στρεμμάτων και στην ευρύτερη των 6.000 στρεμμάτων. Ηδη η μελέτη ξεκινά και συγκροτείται η απαραίτητη επιστημονική ομάδα, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα».
Παρεμπιπτόντως η κ. Μενδώνη είπε και δυο λόγια για τη Λακωνία (μιλώντας για «εξαιρετικά περιορισμένα» προβλήματα σε κάποιους μεταβυζαντινούς ναούς) και για την Εύβοια («δεν έχουμε σχεδόν κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα»).
Κατά τα άλλα το ενδιαφέρον μονοπώλησε το κτήμα Τατοΐου. Και λογικό είναι αφού εκεί, όπως εκτίμησε ο μελετητής της ιστορίας του κτήματος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος Κώστας Σταματόπουλος, μιλώντας στην «Καθημερινή», συντελέστηκε «μία από τις πιο καταστροφικές στιγμές του Τατοΐου που θα μείνει στην Ιστορία. Η πρόσφατη πυρκαγιά έκανε στάχτη το δάσος του ιστορικού πυρήνα του κτήματος και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις στέγες και στο εσωτερικό τουλάχιστον πέντε κτιρίων του».
Είναι σαφές ότι η υπουργός έχει διαφορετική άποψη καθώς, όταν σχολίαζε την ενδεχόμενη πολιτική ευθύνη της, είπε ότι δεν έγιναν ζημιές, ενώ λίγο πριν είχε δηλώσει ότι υπήρξαν «ζημιές σε 7 κτίρια» και συγκεκριμένα στα: Οικία Στουρμ, κτίριο Τηλεπικοινωνιών, Οικία Φροντιστή, κτίριο της Φρουράς των Τάφων, κτίριο Προσωπικού, κτίριο Διευθυντηρίου και κτίριο του Δασονομείου. Τι ζημιές; «Κάηκαν στέγες [...] ξύλινα στοιχεία και ξύλινα κουφώματα».
Από τα κτίρια, τα τρία πρώτα «έχουν ήδη ενταχθεί από το 2020 στο ΕΣΠΑ [...] Η αποκατάστασή τους θα γίνει με τη μέθοδο μελέτης κατασκευής και την ευθύνη την έχει η Υπηρεσία Συντήρησης Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής». Για τα τέσσερα υπόλοιπα «οι μελέτες ξεκινούν αμέσως [...] Υπολογίζεται ότι οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2021, αρχές του 2022, και για τη χρηματοδότηση τους, οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027». Επεσήμανε βέβαια η υπουργός και ότι «από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το τρέχον ΕΣΠΑ και το επόμενο ΕΣΠΑ εξασφαλίζονται το σύνολο των πόρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων κτιρίων του Τατοΐου».
Υπήρξε ωστόσο και το θέμα των (συνολικά 100.000) κινητών αντικειμένων: «Αυτά όλα τα αντικείμενα βρίσκονται σε κοντέινερ μικρότερα ή μεγαλύτερα, μέσα στο κτήμα. Τα κοντέινερ αυτά έμειναν άθικτα από τη φωτιά». Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε οικίσκους δίπλα στο κτίριο των ανακτόρων, οι δυο εκ των οποίων καταστράφηκαν. Ο ένας περιείχε αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ «ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης»: κάποια οικοσκευή-μαγειρικά σκεύη, διάφορες συσκευές όπως μια ραπτομηχανή SINGER, προστατευτικά τζακιών, η δεύτερη διαλογή της κάβας (μπουκάλια από μπίρες και αναψυκτικά) και έντυπα και βιβλία τα οποία «δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα».
Παρ’ όλα αυτά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ είχε συστήσει επιτροπή ειδικών για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του κτήματος, η οποία είχε εισηγηθεί τα αξιόλογα αντικείμενα να μεταφερθούν για τον φόβο φωτιάς και κλοπής σε αποθήκες του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ). Ομως, με την ανάληψη των καθηκόντων της η σημερινή υπουργός αποφάσισε και την κατάργηση της επιτροπής και την επιστροφή των αντικειμένων στο Τατόι. Γιατί;
Ως προς την επιτροπή η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι «αποτελείτο από υπηρεσιακούς παράγοντες που είναι και σήμερα παρόντες και είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες...». Υπήρχαν ωστόσο και εξωυπηρεσιακά μέλη, τα οποία όπως είπε η υπουργός «με διαβεβαίωσαν ότι η επιτροπή συνεδρίασε, τουλάχιστον με τους εξωυπηρεσιακούς, μία φορά και μόνο». Ως «επιτροπή» πάντως τα μέλη είχαν κάνει, σύμφωνα με πηγές μας, συνεδριάσεις διψηφίου αριθμού και τα πρακτικά έχουν παραδοθεί επισήμως στα χέρια της κ. Μενδώνη.
Ως προς την επιστροφή των κινητών αντικειμένων πίσω στο Τατόι, αντίστοιχα, κατά την υπουργό «από την περίοδο του 2016-2017 υπάρχουν έγγραφα της υπηρεσίας που συντηρητές έλεγαν ότι δεν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη φύλαξή τους στο ΜΝΕΠ» Το κύριο επιχείρημά της ήταν όμως στο οποίο υπερθεμάτισε η διευθύντρια Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων Μ. Μερτζάνη ήταν ότι «βασική αρχή για όλους μας, για όσους ασχολούνται με την Αρχαιολογία, είναι ότι οι συλλογές δεν πρέπει να διασπώνται». Παρ’ όλα αυτά όταν τη ρωτήσαμε «αν αυτές οι συλλογές δεν διασπώνται, ενιαία αρχαιολογικά σύνολα, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, γιατί διασπώνται», η αντίδρασή της υπήρξε από αμήχανη έως άκρως διπλωματική: «Είναι δυο πράγματα τόσο ετερόκλητα, σε μία στιγμή θλίψης για το θέμα των πυρκαγιών, που το θεωρώ περισσότερο από άτοπο, ως ερώτημα». Επιφυλασσόμαστε να το επαναλάβουμε.
 
Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: