Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Κινητοποιήσεις από τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες για τα δεδουλευμένα τους

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού πραγματοποίησαν εργαζόμενοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Κνωσό, με την συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ενώ ανάλογη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε έξω από το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, περίπου 75 τον αριθμό, προσλήφθηκαν στα μέσα Μαΐου, ωστόσο πέραν του Μαΐου δεν έχουν λάβει τη μισθοδοσία τους για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν λάβει μόλις 150 ευρώ (για τις μέρες του Μαΐου). Επίσης, σύμφωνα με τους εργαζομένους, δεν τους έχουν καταβληθεί ούτε οι υπερωρίες.
Σήμερα, το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου υπολειτούργησε καθώς το Εργατικό Κέντρο είχε προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (12-3 το μεσημέρι), κι έτσι μόλις ο ένας όροφος του μουσείου λειτούργησε.
Το θέμα (το οποίο αφορά όλη τη χώρα) έφτασε και στην Βουλή, με ερώτηση που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι απασχολούνται κάθε χρόνο στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας μας, που αδιαμφισβήτητα αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών.
Οι εν λόγω συμβασιούχοι εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και έρχονται σε επαφή με χιλιάδες κόσμου, υπό τον φόβο μάλιστα του 4 ου κύματος της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα μας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, αντί της αναγνώρισης από την Κυβέρνηση του δύσκολου και σημαντικού έργου που επιτελούν οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, υπάλληλοι στην καθαριότητα, διαπιστώνουμε μέσα από πλήθος δημοσιευμάτων σε ολόκληρη τη χώρα ότι το έργο αυτό απαξιώνεται για τέταρτο μήνα, αφού παραμένουν απλήρωτοι.
Εργαζόμενοι σε πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως, Κνωσός, Φαιστός, Σούνιο, Βραυρώνα, Μυκήνες, Αρχαία Επίδαυρος, Ολυμπία, κ.ά, σύμφωνα με καταγγελίες τους, παραμένουν απλήρωτοι για τρεις και τέσσερις μήνες. Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο ύστερα από την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει το ίδιο τη μισθοδοσία, χωρίς την απαραίτητη οργάνωση ανάλογου τμήματος.
Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές καλούν την αρμόδια υπουργό να απαντήσει για ποιους λόγους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους παραμένουν απλήρωτοι και πότε σκοπεύει να δώσει λύση στο πρόβλημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων αυτών».


Στο πλευρό των απλήρωτων αρχαιοφυλάκων οι Χ. Μαμουλάκης και Ν. Ηγουμενίδης
Την πλήρη στήριξη στους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.
Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, με αφορμή την στάση εργασία στην οποία προχώρησαν οι αρχαιοφύλακες τη Δευτέρα, 23/08, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και ο Βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης , επισημαίνουν: «Η ανευθυνότητα αλλά και η ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» του Κ. Μητσοτάκη, έχει ως αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες του Υπουργείου Πολιτισμού να παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, παρά το ότι είναι ενήμερη για το πολύ σοβαρό πρόβλημα, αδιαφορεί ακόμα και να ασχοληθεί με το θέμα. Βρισκόμαστε στο πλευρό των αρχαιοφυλάκων, είμαστε αρωγοί στον αγώνα τους και θα συνεχίσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να πιέζουμε έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αυτονόητο: Να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν, κάτω μάλιστα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».

 
Ανακοίνωση και από την ΠΕΥΦΑ
Η ΠΕΥΦΑ εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι τόσους μήνες.
Επίσης, καταδικάζουμε την ωμή παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, κου Διδασκάλου, ο οποίος αντί να παρεμβαίνει ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες, δίνει εντολές για να μείνουν ανοιχτά τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι, αγνοώντας τα προβλήματα ασφαλείας που ενδεχομένως θα προκύψουν.
Τον καλούμε λοιπόν, να βγει δημόσια και να υποσχεθεί την άμεση πληρωμή των εργαζομένων. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: