Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ξεκάθαρα... πρωταθλητές

Mε πρωταθλητισμό ακρίβειας στις τιμές χονδρικής ρεύματος ξεκίνησε για την Ελλάδα ο Αύγουστος, με πρωταθλητισμό τελειώνει σήμερα ενώ χιλιάδες καταναλωτές νιώθουν ήδη στο πετσί τους τις συνέπειες βλέποντας υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς.
Η Ελλάδα βρέθηκε σήμερα και πάλι πρώτη, στη θέση της πιο ακριβής χώρας στην Ευρώπη με βάση τις τιμές εκκαθάρισης αγοράς που ορίζονται σε κάθε χώρα από τα κατά τόπους Χρηματιστήρια Ενέργειας. Στην Ελλάδα η τιμή αυτή είναι κατά μέσον όρο σήμερα 130,64 ευρώ, δηλαδή αυξημένη κατά 23% σε σχέση με χθες. Μάλιστα, στις 9 το βράδυ θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της που θα είναι 164,02 ευρώ.
Οπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα που ετοιμάζει ο διεθνής ιστότοπος energylive, η τιμή αυτή είναι ψηλότερη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Λίγο χαμηλότερα βρίσκονται οι χώρες της Ιβηρικής, ακολουθούν Ιταλία και Βαλκάνια ενώ οι πιο βόρειες χώρες είναι οι φτηνότερες.
Στο ξεκίνημα του Αυγούστου, οι πρωτιές της Ελλάδας αποδόθηκαν στις συνθήκες καύσωνα, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων για ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Η χώρα μας υποχώρησε από την πρώτη θέση τον Δεκαπενταύγουστο αλλά φαίνεται πως επέστρεψε μαζί με τη λήξη των θερινών διακοπών και την αύξηση της κατανάλωσης στις πόλεις. Βέβαια, αυτές οι χρονικές συνισταμένες του κόστους ισχύουν για όλες τις χώρες, οπότε η εξήγηση για την πρωτοκαθεδρία θα πρέπει να αναζητηθεί και στον τρόπο λειτουργίας ή δυσλειτουργίας της δικής μας αγοράς.
Σημειωτέον ότι προκειμένου να καλυφθούν σήμερα οι ενεργειακές ανάγκες, το 10% καλύπτεται από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, το 47% από εισαγόμενο φυσικό αέριο, το 16% από εισαγωγές μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, το 19% από ανανεώσιμες πηγές και το 8% από υδροηλεκτρικά.
 
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: