Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Για... λίγους ο αθλητισμός

Με μια υπογραφή του ο Λευτέρης Αυγενάκης έκοψε τα «Προγράμματα Αθλησης για Ολους» για την περίοδο 2021-2022
Οταν διαβάζετε ότι «στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της αναδιαμόρφωσης των Προγραμμάτων Αθλησης για Ολους, η Γ.Γ.Α. δε θα συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για την περίοδο 2021-2022», εσείς τι καταλαβαίνετε; Οτι θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο Προγράμματα Αθλησης για Ολους; Γιατί εγώ -με τα «λίγα» ελληνικά μου- κατάλαβα πως ΟΧΙ!
Ανήμερα της 17ης επετείου της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Παρασκευή και 13 του Αυγούστου. Ελάχιστες ημέρες ύστερα από τους διθυράμβους για την ελληνική παρουσία στους Αγώνες του Τόκιο, τις σχετικές φωτογραφίες και τις φιέστες αεροδρομίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπέγραψε (Α.Π. 388930) την παρακάτω απόφαση ως υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού:
«Στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της αναδιαμόρφωσης των Προγραμμάτων Αθλησης για Ολους (Π.Α.γ.Ο.), η Γ.Γ.Α. δε θα συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για την περίοδο 2021-2022. Για το λόγο αυτό και προκειμένου τα Π.Α.γ.Ο. να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων, αλλά και των αθλούμενων, παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε συγκεκριμένες προτάσεις για στοχευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Δεδομένων μάλιστα και των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού, εξαιτίας της οποίας έχουν απαγορευτεί όλες οι ομαδικές δραστηριότητες από την αρχή του έτους και δεν ήρθησαν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί μέχρι πριν από λίγες ημέρες, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των Π.Α.γ.Ο. μέσα από στοχευμένες δράσεις. Κατόπιν των ανωτέρω, καλείσθε όπως μας καταθέσετε το συντομότερο δυνατό τις προτάσεις σας, προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό ταχύτερα ο σχεδιασμός της νέας περιόδου».
Η απόφαση αυτή περιθωριοποιεί -αθλητικά- άμεσα χιλιάδες Ελλήνων. Από ΑΜεΑ και άτομα τρίτης ηλικίας, παιδιά και γυναίκες. Ταυτόχρονα μένουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες γυμναστές που εργάζονταν στα προγράμματα αυτά.
Αλλο ένα ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τα κονδύλια που έχουν ήδη προϋπολογιστεί και -βάσει της απόφασης Αυγενάκη- «παγώνουν»! Και δεν αναφερόμαστε σε πενταροδεκάρες, αλλά σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ντροπή και υποκρισία
Ετοιμαζόμουν για μια μικρή έρευνα, να δω πόσος κόσμος κινείται, ζει και αθλείται στα προγράμματα αυτά των ΟΤΑ. Θέλησα να κάνω ένα φλας μπακ στη υπόθεση «Μαζικός Αθλητισμός» που μπήκε στη ζωή των Ελλήνων με την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1981, αλλά με πρόλαβε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε μια λιτή ανακοίνωση με τίτλο «Ντροπή και υποκρισία χωρίς όρια!» τα λέει όλα:
«Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με προσωπική εντολή στις υπηρεσίες της ΓΓΑ, η οποία κοινοποιήθηκε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε τη διακοπή της οικονομικής συμμετοχής της ΓΓΑ στα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία και υλοποιούνται μέσω των Δήμων.
Την ίδια ημέρα που «ξεπροβόδιζε» την Παραολυμπιακή ομάδα στην αναχώρησή της για το Τόκυο και έβγαζε υποκριτικά λογύδρια για την υποστήριξη των αθλητών με αναπηρία, ο ίδιος είχε αποφασίσει την περικοπή των 700 ειδικών τμημάτων μαζικού αθλητισμού ΑμεΑ, στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 5.000 άτομα.
Η περικοπή των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού αποκλείει από την άθληση περισσότερα από 120.000 άτομα τρίτης ηλικίας, γυναίκες, αναπήρους, Ρομά, παιδιά και όλους τους κατοίκους της περιφέρειας και των νησιών της χώρας. Η ανεκδιήγητη απόφαση αφορά σε 5.000 τμήματα αθλούμενων και οδηγεί 1.300 γυμναστές στην ανεργία.
Η σχετική απόφαση -με προσχηματική επίκληση στην πανδημία και τον κορονοϊό- όταν ήδη έχουν «ανοίξει» όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, ακόμη και η δια ζώσης παρακολούθηση αγώνων από χιλιάδες φιλάθλους, είναι καταστροφική για τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων πολιτών.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης καταγράφεται ως ο υφυπουργός Αθλητισμού που ενώ υπέγραψε δαπάνη 20.000 ευρώ μόνο για προσωπικές φωτογραφίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και θα ταξιδέψει δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός -με την κουστωδία του- στην ιαπωνική πρωτεύουσα, πίσω από τις κάμερες περικόπτει τα Προγράμματα Μαζικής Αθλησης. Αυτά δεν είχαν διακοπεί ΠΟΤΕ από τη σύστασή τους το 1981 έως σήμερα. Στα χρόνια δε της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα άδεια ταμεία, τα εν λόγω Προγράμματα αυξήθηκαν και εμπλουτίσθηκαν με νέο και πιο ευέλικτο οργανωτικό πλαίσιο.
Η προσωπική εντολή του Λευτέρη Αυγενάκη στις υπηρεσίες της ΓΓΑ για διακοπή τους, χωρίς την τήρηση ούτε των πιο στοιχειωδών νόμιμων διαδικασιών, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, πέρα από τον αυταρχισμό του και την ανύπαρκτη σχέση του με τον αθλητισμό».
«Δεν καταργούνται, αναδιατάσσονται»
Αντέδρασε με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός και πέταξε την μπάλα στο μέλλον, λέγοντας ότι «τα Προγράμματα Αθλησης για Ολους δεν καταργούνται, αλλά αναδιατάσσονται με κανόνες διαφάνειας και ελέγχους αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους».
Ούτε κουβέντα για την περίοδο 2021-22. Κι ενώ ζητάει «πακέτα» προτάσεων, δεν αναφέρει καμιά καταληκτική ημερομηνία. Πλάκωσε κι ο κορονοϊός, οπότε του χρόνου και βλέπουμε (αν δούμε!).
Αναφέρει, λοιπόν, ο υφυπουργός:
«Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν καταργούν και δεν περικόπτουν τα Προγράμματα Αθλησης για Ολους (Π.Α.γ.Ο.), όπως παραπλανητικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης και αναγκαίας αναδιάταξης, ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των Π.Α.γ.Ο. με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους -και όχι κατάργησής τους- το Υφυπουργείο Αθλητισμού αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει οικονομικά για την περίοδο 2021-2022 στα ανωτέρω προγράμματα, με την υπάρχουσα δομή τους. Τα Προγράμματα των Π.Α.γ.Ο. επιβάλλεται να επανεξετασθούν πλήρως, καθώς τα ποσά που δαπανώνται (6,439 εκατ. ευρώ) δεν ανταποκρίνονται στην αποτελεσματικότητά τους στις τοπικές κοινωνίες και για τους λόγους αυτούς εγείρονται εύλογες διαμαρτυρίες.
Προκειμένου τα Π.Α.γ.Ο. να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων ανά την Επικράτεια, αλλά και των αθλουμένων τους, καθώς και να προωθούν στην πράξη τον μαζικό αθλητισμό, πρέπει να επαναοριοθετηθούν σε πλαίσιο στοχευμένων δράσεων, όπως για παράδειγμα ο προσανατολισμός τους σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Κι επιπλέον να ελέγχεται η εφαρμογή τους και να αξιολογείται το παραγόμενο αποτέλεσμά τους. Ζητήθηκε ήδη, λοιπόν, από την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Α. να καταθέσει άμεσα πλήρες αναμορφωμένο σχέδιο με «πακέτο» προτάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί, όσο το δυνατό ταχύτερα, η αναδιάταξη των Π.Α.γ.Ο. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Σκοπός η αναδιαμόρφωση των Π.Α.γ.Ο. από την νέα περίοδο, ώστε να καταστούν πιο λειτουργικά και αποδοτικά με διαφανείς κανόνες.
Τα Προγράμματα Αθλησης για Ολους οφείλουν να απευθύνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, που όντως τα έχουν ανάγκη και τα χρήματα που δαπανά η Πολιτεία να πιάνουν τόπο και να έχουν αντίκρισμα, όπως επιθυμεί κάθε Ελληνας φορολογούμενος».
ΥΓ. Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180, Μαρούσι. Είναι η διεύθυνση/έδρα του αποστολέα του εγγράφου. Του υφυπουργού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ειρωνεία να το πω; Υβρις; Δεν ξέρω...
Γιώργος Μανετάκης
Διαμαρτυρίες από δημάρχους
«Τεράστιο το πρόβλημα με τη διακοπή της χρηματοδότησης για τον μαζικό αθλητισμό στις πόλεις μας», λένε στην «Εφ.Συν.» οι δήμαρχοι Χαλανδρίου και Καισαριανής
Δυσαρέσκεια, προβληματισμό αλλά και απορία εκφράζουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης για την απόφαση της Γ.Γ. Αθλητισμού να μη χρηματοδοτήσει φέτος τα Προγράμματα Αθλητισμού Για Ολους (ΠΑΓΟ). «Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική απόφαση, που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον μαζικό αθλητισμό και στις ειδικές κατηγορίες που επωφελούνταν αυτών των προγραμμάτων -ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, άνεργοι που συμμετείχαν δωρεάν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση. «Οι μισθοί γυμναστών και προπονητών για τα προγράμματα αθλητισμού των δήμων ήταν επιδοτούμενοι κατά 60% από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Τώρα οι δήμοι είτε πρέπει να υλοποιήσουν τα προγράμματα επωμιζόμενοι όλο το κόστος των προσλήψεων, είτε να μην κάνουν καθόλου προγράμματα. Η εγκύκλιος της ΓΓΑ δεν διευκρινίζει αν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, έστω από δικά μας κονδύλια. Οσο για τις προτάσεις που ζητά να στείλουμε, είναι ήδη πολύ αργά, αφού τα προγράμματα ξεκινάνε αρχές Σεπτεμβρίου. Η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι ότι επικαλείται την πανδημία, τη στιγμή που όλα τα αθλήματα έχουν ανοίξει», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση της ΓΓΑ και ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος. «Θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της υπηρεσίας, χωρίς να τη διακόψει. Η διακοπή της χρηματοδότησης των ΠΑΓΟ θα δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, το οποίο καλούνται να καλύψουν οι δήμοι, διότι η αναγκαιότητα της άθλησης, ειδικά μετά από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού και πανδημίας, είναι ακόμα πιο ισχυρή. Δήμοι όπως η Καισαριανή, που δεν διαθέτει εύρωστους προϋπολογισμούς, πρακτικά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, αλλά θα πρέπει να το προσπαθήσει». Ο ίδιος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για προσωρινή διακοπή, σχολιάζοντας «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
Διαφορετική ήταν η απάντηση του δημάρχου Ζωγράφου Βασίλη Θώδα, ο οποίος δήλωσε ότι «ως δήμος δεν λαμβάνουμε καμία χρηματοδότηση από το κράτος στα αθλητικά μας προγράμματα. Εχουμε συστήσει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Αθλητισμού και Πολιτισμού και όλα τα προγράμματά μας χρηματοδοτούνται μέσω αυτού. Οσο για τα ΠΑΓΟ, δεν έχω υπόψη μου κάποια δράση που να γινόταν το τελευταίο έτος, λόγω πανδημίας».
 
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: