Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Εκτός ΑΕΙ 40% των μαθητών

Σχεδόν 14.000 παιδιά (13.780) λιγότερα μπήκαν στα Πανεπιστήμια φέτος σε σχέση με πέρυσι, ενώ περίπου 40.000 παιδιά συνολικά έμειναν εκτός ΑΕΙ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, που επιβεβαίωσαν τους φόβους για «σφαγή», μετά την εφαρμογή, για πρώτη φορά φέτος, του μέτρου της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα και τις βάσεις, συνολικά 56.942 είναι οι νέοι φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 92.090 υποψήφιους, ενώ 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός παιδιών που αποκλείστηκαν, φτάνει τις 40.000. Ειδικότερα, το υπουργείο ότι «ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 103.468, εκ των οποίων 84.946 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 18.522 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.239 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ», γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι είναι 35.148 αυτοί που έμειναν εκτός. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 - 21.368).
Το υπουργείο υποστηρίζει, ότι «η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους.».
Αναφέρει επίσης, ότι «με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια. Το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20. Το 2021 η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.».
Σύμφωνα με το υπουργείο, το 95,98% των υποψηφίων των ΓΕΛ που ξεπέρασαν την ΕΒΕ και υπέβαλαν μηχανογραφικό, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ.
Από την ανάλυση προκύπτει ακόμη πως υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες και αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό οφείλεται:
1) Στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων.
2) Στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους.
Πάνω από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Μάλιστα το 26% αυτών επέλεξαν ΔΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους, ενώ τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα δημόσια ΙΕΚ.
Για «σφαγή» εισακτέων μιλάει ο Αλ. Τσίπρας: «Θα διορθώσουμε την πρωτοφανή αυτή αδικία»
Με τη σημερινή ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, πιστοποιείται ο κυβερνητικός εμπαιγμός χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, σχολιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Οι βάσεις 2021 ανακοινώθηκαν και τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στους μαθητές που άφησαν εκτός, καθώς φέτος, εν μέσω Πανδημίας, εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε σχόλιο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός πως 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποφάσισε να θεσπίσει φέτος, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης».
Κατάφωρη αδικία
Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει:
«Τέτοια κατάφωρη αδικία γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων.
Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια και που έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές, αποφασίζει να «κόψει τα φτερά» χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, με τα περυσινά δεδομένα θα ήταν επιτυχόντες, κάποιοι από αυτούς αρίστευσαν κιόλας, παρόλα αυτά απέτυχαν.
Απέναντι στην κυβερνητική επιλογή «πανεπιστήμια για λίγους, κολέγια με δίδακτρα για τους πολλούς», δεσμευόμαστε ότι η ΕΒΕ, που στέρησε το όνειρο από χιλιάδες μαθητές, θα καταργηθεί από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Αδιαπραγμάτευτος πολιτικός μας στόχος: Η δυνατότητα να μπορούν να σπουδάζουν όλες και όλοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Μετά τη σημερινή σφαγή εισακτέων, είναι σαφές ότι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί, κάποιος πρέπει να μεριμνήσει και για την «εγκατάσταση» των Ελλήνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τρόπο που να αρμόζει στις επιδόσεις τους, στον κόπο και στις θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη που είναι ισοδύναμη με το αύριο της χώρας μας».
Ν. Φίλης: Το προμελετημένο έγκλημα συντελέστηκε - «Πέτυχαν» να αφήσουν χωρίς φοιτητές ακόμη και Τμήματα Δασολογίας
Δήλωση του Τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Φίλη
Η δήλωση του Νίκου Φίλη, αφορά τις βάσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο σήμερα και έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 40.000 μαθητών από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αναλυτικά αναφέρει:
Το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των φετινών υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συντελέστηκε και έγινε πλήρως αντιληπτό σήμερα με τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής από το Υπουργείο Παιδείας. Που μεταξύ άλλων εξωφρενικών επιτυγχάνουν το ανήκουστο: να αφήνουν ουσιαστικά χωρίς φοιτητές 4 τα 5 Τμήματα Δασολογίας της χώρας!
Οι συγκρίσεις των ετών 2020-2021 είναι άκρως αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ειδικών μελετητών. Το Υπουργείο θολώνει τα νερά διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν Μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται ΕΒΕ)
Η σύγκριση με το 2020 είναι συντριπτική:
2020: Υποψήφιοι 105420, εισήχθησαν 81413. Έμειναν έξω 24.007, ποσοστό επιτυχίας 77%
2021: Υποψήφιοι 103468, εισήχθησαν 63239. Έμειναν έξω 40229, ποσοστό επιτυχίας 61%
Άρα η ΕΒΕ σε σχέση με το 2020 καρατόμησε 18.174 υποψηφίους (και όχι 9000 που ισχυρίζονταν το Υπουργείο).
Ειδικότερα δε, στο Ημερήσιο ΓΕΛ:
2020: Υποψήφιοι 76411, εισήχθησαν 66953. Έμειναν έξω 9458, ποσοστό επιτυχίας 88%
2021: Υποψήφιοι 75435, εισήχθησαν 50421. Έμειναν έξω 25014, ποσοστό επιτυχίας 67%
Σε αυτή την πολυπληθέστερη κατηγορία βρίσκεται και το επιπλεόν ποσοστό αποκλειομένων λόγω ΕΒΕ.
Με βάση τα στοιχεία υπάρχουν δεκάδες Πανεπιστημιακά Τμήματα που παθαίνουν κυριολεκτικά πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές. Κι ανάμεσά τους Τμήματα Δασολογίας και μάλιστα τη χρονιά της τεράστιας οικολογικής καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας. Αλλά και άλλα αξιόλογα Τμήματα με σημαντική προσφορά ειδικά στις εθνικά ευαίσθητες Περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν εισάγεται ούτε ένας υποψήφιος.
Μια ακόμη "αριστεία" του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη!
Που έχει βέβαια την ευχέρεια να εγκαθιστά τους πορφυρογέννητους γόνους του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Τα 18.174 "παιδιά της πανδημίας" στα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η εκτελέστρια ειδικών αποστολών κυρία Κεραμέως, έκλεισαν την πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, "ας φάνε παντεσπάνι".
Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον τις 77415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα Πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα Πανεπιστημιακό Τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση.
Κουτσούμπας: Να καταργηθούν Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και Τράπεζα Θεμάτων
Σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σημειώνει: «Συγχαρητήρια σε όλους σας, γιατί όλοι δώσατε έναν δύσκολο αγώνα. Η ανακοίνωση των βάσεων σηματοδοτεί για πολλούς από εσάς μια νέα σελίδα στη ζωή σας.
Το ζήτημα είναι αυτή τη σελίδα να τη γράψετε εσείς. Με τις ανάγκες σας, τα όνειρά σας, τους αγώνες σας. Γιατί τα όμορφα, τα μεγάλα και τα σημαντικά είναι μπροστά σας.
Είτε σας ικανοποιεί το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς σας είτε όχι. Όπως και να προχωρήσετε στη ζωή σας, η αρχή είναι μπροστά.
Και σε αυτή τη νέα αρχή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα βρίσκονται δίπλα σας. Για να αντιπαλέψουμε μαζί την πολιτική που ορθώνει συνεχώς εμπόδια στη μόρφωση και τη ζωή των πολλών.
Στον αγώνα για ουσιαστική γνώση και μόρφωση που πρέπει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν από το κράτος. Για να καταργηθεί η απαράδεκτη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων, που μόνο αποκλεισμούς έχουν να δώσουν.
Στη διεκδίκηση για δημιουργική εργασία και ζωή με δικαιώματα.
Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, που μόνο σ’ αυτή μπορεί να ανθίσει η ευθύνη του κάθε ανθρώπου.
ΜέΡΑ25: Μητσοτάκης - Κεραμέως, πλασιέ συμφερόντων των κολεγιαρχών
Για «ξεδιάντροπη εξυπηρέτηση συμφερόντων» εγκαλεί την κυβέρνηση το Μέρα25. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με περίπου 30.000 υποψηφίους και υποψήφιες να μένουν εκτός “χάρη” στην ελάχιστη βάση εισαγωγής που θέσπισε η κ. Κεραμέως και η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εν μέσω κιόλας πανδημίας και καραντίνας, λίγους μόλις μήνες πριν την διεξαγωγή των εξετάσεων.
Η επαίσχυντη φερόμενη ως Υπουργός Παιδείας, μαζί με τον Πρωθυπουργό έδρασαν ως οι καλύτεροι πλασιέ των συμφερόντων των φίλων τους των κολεγιαρχών -όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη μνημονιακή Κυβέρνηση- που αυτές τις μέρες κιόλας έχουν κατακλύσει με διαφημίσεις τα κανάλια της συμφοράς.
Τέτοια ξεδιάντροπη εξυπηρέτηση συμφερόντων εν μέσω κιόλας μιας τέτοιας πρωτοφανούς κατάστασης (πανδημία, τηλεκπαίδευση κλπ) είναι πραγματικά εξοργιστική. Ενώ ακόμα πιο εξοργιστικό είναι πως η αναλγησία και ο κυνισμός της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν επέτρεψαν ούτε στους μαθητές και τις μαθήτριες των εσπερινών λυκείων το επιπλέον 1% της εισαγωγής τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σήμερα που επισφραγίζεται μια τέτοια ταξική και τοξική πολιτική επιλογή, ευχόμαστε στους επιτυχόντες και τις επιτυχούσες καλή φοίτηση και τους καλούμε τόσο αυτούς, όσο και εκείνους που έμειναν εκτός δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης να παλέψουν μαζί για να ανατραπούν αυτές οι άθλιες πολιτικές επιλογές της Κυβέρνηση που σπρώχνουν στρατιές υποψηφίων στα ιδιωτικά κολέγια των οποίων η μόνη βάση εισαγωγής είναι το πορτοφόλι της οικογένειας των μαθητών.».
 
Πηγή: tvxs.gr, left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: