Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Η επικοινωνιακή αδεξιότητα του ΥΠΠΟ

Απαντώ ότι πρόκειται για fake news, για υπερβολές ή για πολιτικούς ελιγμούς της αντιπολίτευσης ακόμα κι όταν εκείνη απλώς αναδιατυπώνει ό,τι είπαν φορείς διεθνούς κύρους (όπως το ICOMOS για την Ακρόπολη και τη Θεσσαλονίκη) ή προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας (όπως ξένοι και Ελληνες κορυφαίοι αρχαιολόγοι, βυζαντινολόγοι και πανεπιστημιακοί, που απηύθυναν επιστολή στον πρωθυπουργό συγκρίνοντας την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης με τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι). Εναλλακτικά, τηρώ σιγήν ιχθύος (όπως στην ερώτηση μετά τη φωτιά στο κτήμα Τατοΐου για την τύχη των σφραγισμένων κιβωτίων που δεν επετράπη στον Γκλίξμπουργκ να προωθήσει στο εξωτερικό ή όπως στην τωρινή υπόθεση των απλήρωτων συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων).
Ή επιδεικνύω αυτοπειθαρχία βουδιστή μοναχού σε βαθύ διαλογισμό ακόμα κι αν αποκαλύπτεται η εμπλοκή μου σε κάτι εξαιρετικά σοβαρό (όπως η απειλή του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ προς μόνιμους αρχαιοφύλακες ότι θα περάσουν από ΕΔΕ σε περίπτωση που κλείσουν αρχαιολογικοί χώροι εξαιτίας της συμμετοχής τους στη στάση εργασίας των απλήρωτων συμβασιούχων συναδέλφων τους).
Τέλος, εφαρμόζω δύο μέτρα και δύο σταθμά κατά βούληση (παρατείνω π.χ. μέχρις εσχάτων την πιθανότητα να περάσει από Πειθαρχικό ο υπόδικος τ. πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αποδεικνύω σπουδή και ταλέντο). Αδιαφορώ πλήρως για τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις ή την κριτική που μου ασκείται αν προέρχεται από πιο επικριτικά ή αντιπολιτευτικά Μέσα αλλά, αν στριμωχτώ κάπως, σπεύδω να μιλήσω σε φίλια Μέσα (κατά προτίμηση σε μη πολιτιστικούς συντάκτες).
Η τακτική μου είναι κάποτε στα όρια του προσβλητικού για τη δημοκρατική λειτουργία: Δεν υπάρχεις ούτε εσύ, ούτε όσα αποκαλύπτεις, εάν δεν είσαι στην προσωπική μου λίστα Πέτσα. Τι είναι όλα αυτά; Είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του υπουργείου Πολιτισμού. Καθόλου πρωτότυπη φοβάμαι. Εφαρμόζεται πανομοιότυπα πάνω-κάτω απ' όλη την κυβέρνηση. Εφαρμόζεται όμως και από την κ. Μενδώνη με ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: την αδεξιότητα της μη εκλεγμένης, μη πολιτικού.
 
Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: