Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

2,5 εκατ. για να... χτυπήσουν ξύλο

Σε εξωτερικούς συνεργάτες αναθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ την επιθεώρηση ξύλινων στύλων ηλεκτρικού ρεύματος ● Ο ιδιώτης που θα επιλεγεί για «ποιοτικό έλεγχο της λευκής και εμποτισμένης ξυλείας» θα λάβει σχεδόν... 10 φορές περισσότερα από όσο κόστιζε η ίδια ακριβώς εργασία ελέγχων που πραγματοποιούσαν ώς τώρα μισθωτοί του ΔΕΔΔΗΕ.
Η σήψη είναι κοινωνικό φαινόμενο αλλά τα τελευταία χρόνια χτυπά και τους ξύλινους στύλους του ηλεκτρικού ρεύματος. Μετατρέποντας και αυτή την κρίση σε... ευκαιρία, ο αρμόδιος ΔΕΔΔΗΕ ετοιμάζεται να δώσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε εξωτερικό εργολάβο για να διαπιστώνει εκείνος εάν οι κολόνες που παραλαμβάνει είναι καλής ποιότητας.
Η εργασία του ελέγχου της ποιότητας γινόταν ανέκαθεν από υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που μετέβαιναν στις αποθήκες και πραγματοποιούσαν τις απαραίτητες ενέργειες. Με βάση τη διακήρυξη 503120 της Διεύθυνσης Υλικών, Προμηθειών και Μεταφορών Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, η «Διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχου ποιότητας λευκής και εμποτισμένης ξυλείας» έχει προϋπολογισμό 2.475.375 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και προσαύξηση εργασιών 50% (πρόκειται για προαίρεση που συνήθως αξιοποιείται). Με άλλα λόγια, στο βασικό του αντικείμενο ο διαγωνισμός αυτός έχει προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ.
Μάλιστα, από το ποσό αυτό τα 350.000 ευρώ είναι έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής του προσωπικού του αναδόχου, που θα καταβάλλονται βάσει απολογιστικών στοιχείων. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ποσό αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο προσφοράς για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Δηλαδή, αν υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, όλοι θα ζητούν 350.000 ευρώ για τα έξοδα του προσωπικού και δεν θα μπορεί κανείς να προσφέρει κάποια έκπτωση για να «χτυπήσει» τον διαγωνισμό και να πάρει τη δουλειά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια δουλειά της επιθεώρησης υλικών πραγματοποιούσαν εδώ και χρόνια 2 μισθωτοί του ΔΕΔΔΗΕ. Εννοείται ότι η ετήσια μισθοδοσία των δυο υπαλλήλων ήταν πολλές φορές υποπολλαπλάσια του προϋπολογισμού αυτού, ακόμη και εάν θεωρηθεί ότι η εργασία αυτή θα υλοποιηθεί σε βάθος ενός χρόνου. Ευνόητο είναι επίσης ότι το κόστος των 1.000 ευρώ την ημέρα (350.000 ευρώ για ένα έτος) είναι επίσης τεράστιο για έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής δυο ατόμων.
Το υπόλοιπο ποσό των 1.300.250 ευρώ (1.650.250 - 350.000) αφορά την:
  1. Επιθεώρηση και έλεγχο ποιότητας 100.000 λευκών στύλων (6,36 ευρώ ανά στύλο).
  2. Επιθεώρηση και έλεγχο ποιότητας 100.000 εμποτισμένων στύλων (5,05 ευρώ ανά στύλο).
  3. Επιθεώρηση και έλεγχο ποιότητας 29.000 λευκών βραχιόνων και ξυλοδοκών, δηλαδή των οριζόντιων στοιχείων που μπαίνουν στις κολόνες για να στηρίζουν τα καλώδια (2,93 ευρώ ανά τεμάχιο).
  4. Επιθεώρηση και έλεγχο ποιότητας 29.000 εμποτισμένων βραχιόνων και ξυλοδοκών (2,12 ευρώ ανά τεμάχιο).
  5. Επανέλεγχο ποσοτήτων παραληφθέντων στύλων και έκτακτες μετρήσεις, για 12.800 τεμάχια (1 ευρώ ανά τεμάχιο).
Η «Εφ.Συν.» υπέβαλε ερώτημα στον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες που οδηγούν στην καταβολή τέτοιων ποσών για τον ποιοτικό έλεγχο υλικών, χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ. Ρωτήσαμε επίσης γιατί ακολουθείται αυτή η διαδικασία για πρώτη φορά ενώ έως τώρα γινόταν από μισθωτούς της επιχείρησης και αν έγιναν τόσο θεαματικές βελτιώσεις στη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου της λευκής και μετέπειτα εμποτισμένης ξυλείας, που να δικαιολογεί πολλαπλάσιο προϋπολογιστικό εργολαβικό κόστος εργασίας (υπερδεκαπλάσιο εκτιμούν εργαζόμενοι).
Το σημαντικότερο: Αυτό το κόστος προστίθεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα και μετακυλίεται στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής. Και επ’ αυτού καλό θα ήταν να έχει άποψη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που θα κληθεί σύντομα να απαντήσει για τις υπέρογκες αυξήσεις λόγω της απογείωσης των χονδρικών τιμών μέσα στο καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει πρόβλημα με την πρόωρη σήψη ξύλινων στύλων που δημιουργούν κίνδυνο για την ασφάλεια τόσο των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ όσο και ανυποψίαστων διερχομένων. Η μεταφορά του ελέγχου σε εργολάβους θα συμβάλει, άραγε, στην αναζήτηση ευθυνών ή θα οδηγήσει στη διακοπή της διερεύνησης;
 
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: