Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Απολίτιστοι... αστυνομικοί στο υπουργείο Πολιτισμού

Απίστευτο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας στο ΥΠΠΟ: άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που βρίσκονταν στο κτίριο χωρίς να υπηρετούν εκεί, συνέλαβαν δικηγόρο της Νομικής Υπηρεσίας, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν σηκωτό στο Α.Τ. Εξαρχείων. ● Απρακτη η ηγεσία του υπουργείου στο περιστατικό.
Σοβαρότατο περιστατικό απόλυτης έλλειψης... πολιτισμού -στην καλύτερη περίπτωση- συνέβη χθες στο υπουργείο Πολιτισμού και αφορά ακόμα μία όψη αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει ο παθών, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του ΥΠΠΟ, Κρίτων Κοκκινάκης.
Ο κ. Κοκκινάκης βρέθηκε με λίγα λόγια με περασμένες χειροπέδες μπροστά στους υπόλοιπους συναδέλφους του στο υπουργείο κι από εκεί στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου ομάδα αστυνομικών τον μετέφερε σηκωτό και κατηγορούμενο για «απείθεια» και «εξύβριση αρχής». Τι συνέβη; Μας το αφηγήθηκε ο ίδιος…
Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενά του, εδώ και καιρό αστυνομικοί που περιπολούν στην περιοχή των Εξαρχείων («και όχι η φρουρά της υπουργού ή οι μόνιμοι φρουροί της εισόδου του υπουργείου», όπως τονίζει ο κ. Κοκκινάκης) καταφεύγουν στις τουαλέτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το ΥΠΠΟ ή και στο καφέ για να προμηθευτούν κάτι να πιουν ή να φάνε.
Ως εδώ θεμιτό και ανθρώπινο, όπως επισημαίνει και ο ίδιος. Πλην όμως κάποιοι εξ αυτών ελλείψει ελέγχου (ποιος άλλωστε θα τους ελέγξει; Οι συνάδελφοί τους στην είσοδο;) αφού επισκεφτούν την τουαλέτα ή το καφέ, κατευθύνονται στον πρώτο όροφο όπου, μαζί με αποθηκευτικούς χώρους, στεγάζεται και το γραφείο της Νομικής Υπηρεσίας, κάθονται εκεί και κουβεντιάζουν ως μη όφειλαν. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Η τηλεργασία όμως του υπόλοιπου τμήματος στο οποίο ανήκει ο κ. Κοκκινάκης το έχει επιτείνει, καθώς οι περισσότεροι υπάλληλοι εργάζονται εξ αποστάσεως.
Ο ίδιος όμως που επισκέπτεται το γραφείο του τακτικά, έχει επισημάνει την παρουσία τους, έχει εμπλακεί ξανά σε πιο «ελαφρύ» περιστατικό όταν κάποιος από τους «επισκέπτες» αστυνομικούς μπήκε αυθαιρέτως στο γραφείο του με άνεση και χωρίς λόγο και έχει αναφέρει την κατάσταση σε ανωτέρους του στην ιεραρχία. Μάταια, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.
Χθες που ο κ. Κοκκινάκης πήγε στο γραφείο του αντίκρισε το ίδιο σκηνικό. Και, κατά τα λεγόμενά του, απευθύνθηκε στους αστυνομικούς που κάθονταν έξω από το γραφείο του λέγοντάς τους «δεν ντρέπεστε; Δεν έχετε δουλειά; Τι κάνετε πάλι εδώ;»
Τότε, σύμφωνα με όσα μας είπε, ένας εξ αυτών κινήθηκε επιθετικά προς το μέρος του και του ζήτησε τα στοιχεία του. «Εσύ μου ζητάς τα στοιχεία μου στον χώρο που εργάζομαι; Να μου δώσεις εσύ τα δικά σου» απάντησε ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΠΟ. Ακολούθησε έντονη λογομαχία, αλλά «όχι ύβρεις» διαβεβαιώνει ο παθών.
Τελικά οι υπόλοιποι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν σχεδόν σηκωτό στην έξοδο («μου έστριβαν τους καρπούς») με την απειλή «θα σε περάσουμε Αυτόφωρο» και «σε ξέρουμε, στα έχουμε μαζεμένα».
Φτάνοντας στην έξοδο του υπουργείου εκείνος κατόρθωσε προς στιγμήν να απαλλαγεί από το... στενό μαρκάρισμα και φορώντας πάντα χειροπέδες έτρεξε ξανά προς τα μέσα φωνάζοντας και ζητώντας την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού ή κάποιου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Δεν ανταποκρίθηκε κανένας εκτός από τον νομικό συνάδελφο του κ. Κοκκινάκη και διευθυντή του Γραφείου Υπουργού, Κωνσταντίνο Πλατίτσα, που προσπάθησε να παρέμβει, αλλά δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο κ. Κοκκινάκης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «απείθεια» και «εξύβριση»: «Επέμεναν ότι τους είπα "σκουπίδια", ενώ δεν χρησιμοποίησα καμία τέτοια έκφραση και έχω και μάρτυρες όλους τους συναδέλφους που ήταν παρόντες» λέει τώρα ο παθών. Ο ίδιος ζήτησε τη δικηγορική αρωγή του συναδέλφου του Θεόδωρου Συμεωνίδη και υπέβαλε μήνυση, στην οποία οι αστυνομικοί απάντησαν με νέα μήνυση για «ψευδή καταμήνυση». Μετά ο ταλαιπωρημένος δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος.
Πέραν όλων αυτών, που είναι κι από μόνα τους απίστευτα, είναι απορίας άξιον, όπως υπογραμμίζει και ο ίδιος, α) πώς αστυνομικοί που δεν υπηρετούν στο υπουργείο Πολιτισμού μπαινοβγαίνουν σ’ αυτό χωρίς έλεγχο, β) πώς συνέλαβαν έναν δημόσιο υπάλληλο -και μάλιστα νομικό σύμβουλο- μέσα στην εργασία του και γ) ενώ συνέβησαν όλα αυτά, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει καμία αντίδραση εκ μέρους της υπουργού Πολιτισμού ή οποιουδήποτε άλλου από την ηγεσία του ΥΠΠΟ.
 
Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: