Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Παραδέχονται τις ελλείψεις, παραπέμπουν στα... σχολεία για self tests

Τα υπ. Υγείας και Παιδείας ουσιαστικά εκφράζουν την αδυναμία τους να επιλύσουν το πρόβλημα, παραπέμποντας μάλιστα στις... σχολικές μονάδες και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης που –όπως ισχυρίζονται– «έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test».
Ακόμα ένα γεγονός έρχεται να προστεθεί στην προβληματική και ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, μόλις δύο ημέρες πριν το άνοιγμα το σχολείων και ενώ το Μαξίμου έχει «ποντάρει» στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, παρατηρούνται ελλείψεις στα φαρμακεία σε δωρεάν self test που προορίζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου μαθητών και εκπαιδευτικών: καταρρίπτοντας για ακόμα μια φορά το κυβερνητικό αφήγημα ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και σχεδιασμένα.
Μάλιστα, με κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας παραδέχονται τις ελλείψεις που υπάρχουν και ουσιαστικά εκφράζουν την αδυναμία τους να επιλύσουν το πρόβλημα, παραπέμποντας μάλιστα στις... σχολικές μονάδες και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης που –όπως ισχυρίζονται– «έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test». Όλα αυτά, Σάββατο βράδυ κι ενώ τα σχολεία θα ανοίξουν το πρωί της Δευτέρας.
Η κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων
Διευκρινίσεις σχετικά με τη διάθεση δωρεάν self test
• Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.
• Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.
Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self-test, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self-test.Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self-test για το άνοιγμα της Δευτέρας.
Πολιτικές αντιδράσεις
Το γεγονός των ελλείψεων δεν άφησαν ασχολίαστο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής κάνει λόγο για «νέα ταλαιπωρία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών με τα self test» και τονίζει τα εξής:
«Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα διαπιστώνεται έλλειψη των απαραίτητων δωρεάν self test σε πολλά φαρμακεία της χώρας, όπως αναφέρει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Η απουσία προγραμματισμού για τη διάθεση του αναγκαίου αποθέματος και η εκ νέου ταλαιπωρία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, δείχνει για άλλη μια φορά την επιπολαιότητα και τα διαχειριστικά κενά της δήθεν "επιτελικής" διακυβέρνησης της Ν.Δ.».
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει: «Το χάος με τα σελφ τεστ, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, επιβεβαιώνει την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και την ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα για μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: