Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Η Google τους εκθέτει, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις

Δεν φαίνεται να έχει τέλος ο διασυρμός της κυβέρνησης και κατ' επέκταση της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου, τη διαφάνεια και τα δημοκρατικά δικαιώματα, καθώς συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια τρανταχτές αποδείξεις για την αντιδημοκρατική πολιτική κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση κατακεραυνώνει την κυβέρνηση της ΝΔ κατηγορώντας την για ψεύδη του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν ο ίδιος λέει ότι δεν τρέχει τίποτα με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη των χωρών για το σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως. Πολλώ δε μάλλον όταν ισχυρίζεται ότι το Δημόσιο δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου τύπου λογισμικά παρακολούθησης.
Έτσι, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ανέφερε σήμερα με ανάρτησή του στο Twitter ότι η Google αποκάλυψε και επίσημα ότι το ελληνικό Δημόσιο ήταν εκείνο που τελικά προμηθεύτηκε το λογισμικό παρακολούθησης Predator, που χρησιμοποιήθηκε για την πολύμηνη παρακολούθηση του δημοσιογράφου, ξεσκεπάζοντας για άλλη μία φορά τα απαράδεκτα ψέματα που ξεστομίζονται από τα κυβερνητικά χείλη ενώπιον του ελληνικού λαού.
ΣΥΡΙΖΑ: «Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου;»
Ξεκάθαρες απαντήσεις απαιτεί να λάβει η αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση μετά την προσθήκη των νέων κομματιών στο παζλ της λογοκρισίας, της ψευδολογίας και των παρακολουθήσεων που έχει συνθέσει στη διάρκεια της θητείας της. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει τα εξής:
«Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης "Predator" με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη.
Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης Predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας.
Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;
Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις».
Επιμένει στην άρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Γ. Οικονόμου αποφεύγει να διαψεύσει κατηγορηματικά την αποκάλυψη της Google και εμμένει στην άρνησή του:
«Εχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού.
Άλλωστε, το ίδιο το κείμενο μιλάει για εκτίμηση (assess), στις αναφορές στις διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Ισπανία. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο, σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο λογισμικό, έχουν επιληφθεί τόσο η Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπικουρούμενη από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.
Κάθε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας εντυπώσεων και αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό της χώρας, με τέτοια μέσα δείχνει την απόγνωση όσων το επιχειρούν».
Αντιμέτωπη και με την ΕΕ η κυβέρνηση
Το ζήτημα έφερε στο προσκήνιο ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Δημήτρης Παπαδημούλης με επιστολή του προς τον διευθυντή επικοινωνίας του Ε.Κ., χωρίς όμως να λάβει ικανοποιητική απάντηση, καθώς ο J. Duch Guillot μίλησε ουσιαστικά περί διαγραμμάτου, κάνοντας λόγο για «ατυχές περιστατικό», ενώ επικαλείται τις «αρχές σύνταξης των υπηρεσιών επικοινωνίας του Κοινοβουλίου», σύμφωνα με τις οποίες «τα συντακτικά προϊόντα θα πρέπει να εστιάζουν στις αποφάσεις ή τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου και τις δραστηριότητες των Βουλευτών».
Ωστόσο, ο J. D. Guillot αναγνωρίζει την αξιοπιστία της οργάνωσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η οποία όπως παραδέχεται, είναι «πρώην αποδέκτης του Βραβείου Ζαχάρωφ, μέλος της Κοινότητας Ζαχάρωφ και παραμένει ισχυρός εταίρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Και συμπληρώνει πως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα «πρόσφατα συμμετείχαν σε ανταλλαγή απόψεων με τη ΓΔ Επικοινωνιών», με σκοπό «τη συνεργασία για τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».
Ως εκ τούτου ο κ. Παπαδημούλης ανέλαβε να απαντήσει στον Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου με νέα επιστολή, όπου αναφέρει πως «η απάντηση για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ιδιαίτερα πειστική». Κι αυτό γιατί η δικαιολογία της απάντησης πως τα αναρτημένα άρθρα «θα πρέπει να εστιάζουν στις «αποφάσεις ή τις συζητήσεις του Κοινοβουλίου» και τις «δραστηριότητες των Βουλευτών» καλύπτεται από το γεγονός πως «στο δημοσίευμα που απομακρύνθηκε γινόταν ρητή αναφορά στις δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου» και υπήρχε «λεπτομερής αναφορά σε σχετικά ψηφίσματα και δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου και των ευρωβουλευτών».
Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, «στις 30 Απριλίου 2020, το Ευρωκοινοβούλιο δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020, όπως δημοσιεύτηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, με τη σχετική δημοσίευση να παραμένει ακόμα και σήμερα αναρτημένη στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωκοινοβουλίου».
Κατόπιν τούτων, σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης ότι «η ξαφνική και αδικαιολόγητη απομάκρυνση του δημοσιεύματος εγείρει ζήτημα αξιοπιστίας του Ευρωκοινοβουλίου και πλήττει το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με επανειλημμένα ψηφίσματά του υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου». Προαναγγέλλει δε, ότι θα δώσει συνέχεια στο ζήτημα, τόσο στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας, «προκειμένου να υπάρξουν οι δέουσες εξηγήσεις και να τεθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον».
Αρχικά, το σοβαρό ζήτημα της εξαφάνισης της ετήσιας έκθεσης για την ελευθερία του Τύπου των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» από τη σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου ανέδειξε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του σώματος ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Η έκθεση-καταπέλτης κατατάσσει την Ελλάδα τελευταία σε επίπεδο Ε.Ε. και 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών.
Η έρευνα που πάντως απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αναρτήθηκε την περασμένη Τρίτη στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μία μέρα μετά, την Τετάρτη, η ανάρτηση αυτή εξαφανίστηκε, με ανεπαρκείς και παρελκυστικές απαντήσεις για τους λόγους από το Ευρωκοινοβούλιο.
Έπειτα από το αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προχωρήσει σε έρευνα για το γεγονός.
Για τις σκανδαλώδεις αυτές εξελίξεις η κυβέρνηση τελικά θα αναγκαστεί να «λογοδοτήσει», αν όχι στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου να συναντηθεί με την επίτροπο της ΕΕ για ζητήματα Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, η οποία αναμένεται να θέσει το σύνολο των ζητημάτων που «καίνε» την κυβέρνηση.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: