Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Αυτά τα «πατριωτάκια μας» δεν τα αγγίζει ο πόλεμος και οι κυρώσεις

Εφοπλιστές συνεχίζουν να κερδίζουν από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου
Αναλυτικά στοιχεία που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Wetl, επικαλούμενη τη ναυτική επιθεώρηση Lloyd’s List.
H κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt υποστηρίζει ότι, με τη βοήθεια των Ελλήνων εφοπλιστών, η Ρωσία έχει ουσιαστικά παρακάμψει το εμπάργκο για τον ρωσικό στόλο που είχε επιβληθεί στις 8 Απριλίου, στα πλαίσια του πέμπτου πακέτου κυρώσεων λόγω Ουκρανίας, όπως μεταφέρει η dw.com.
«Ιδιαίτερα οι συναλλαγές για την πώληση πετρελαίου από ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Ρόσνεφτ και η Λουκόιλ, διεξάγονται μέσω των ευρωπαϊκών λιμένων χωρίς κανένα εμπόδιο» σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
«Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου φεύγουν καθημερινά από τη χώρα, κατ’ εκτίμηση, 4,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας 509 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της ναυτικής επιθεώρησης Lloyd’s List.
Κατά συνέπεια οι εξαγωγές της Μόσχας παραμένουν στα ίδια επίπεδα, στα οποία κυμαίνονταν πριν από τον πόλεμο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται κυρίως στην Ελλάδα. Τη στιγμή που έμποροι, πετρελαϊκές εταιρείες και εφοπλιστές σε Ευρώπη και Αμερική διακόπτουν κάθε επαφή με τον ρωσικό στόλο, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επεκτείνουν τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία».
Επικαλούμενη πάντα στοιχεία του Lloyd’s List η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «τον Απρίλιο 190 τάνκερ είχαν αποπλεύσει από τα ρωσικά λιμάνια Πριμόρσκ, Νοβοροσίσκ, Ουστ, Λουγκά και Αγία Πετρούπολη. Τα 76 από αυτά έφεραν ελληνική σημαία. Έτσι οι Έλληνες έχουν τριπλασιάσει το μερίδιό τους στις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσα σε έναν χρόνο».
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο lloydslist για την «πίτα» του Απριλίου (εδώ). Το συμπέρασμα, προφανώς, είναι ότι αυτά τα «πατριωτάκια» μας, όπως δεν τα άγγιξε η κρίση (διαβάστε εδώ), δεν τα πιάνει ο πόλεμος και οι κυρώσεις. Συνεχίζουν να θησαυρίζουν.
Τέλος, χαρακτηριστικό είναι πως,, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Die Welt, που μεταφέρει η dw.com, αυτά τα «πατριωτάκια μας» κάνουν… χιούμορ: «Από το Λονδίνο ο Ρίτσαρντ Μέντε παρατηρεί τα τεκταινόμενα στην αγορά των τάνκερ για τον Lloyd’s List. Διατηρεί απευθείας επαφές με πολλούς Έλληνες πλοιοκτήτες και λέει ότι οι ίδιοι περιγράφουν την νοοτροπία τους ως εξής: ‘Είμαστε ταπεινοί ταξιτζήδες και πηγαίνουμε όπου μας στέλνουν’. Κατά την άποψή τους η εξυπηρέτηση των εξαγωγέων πετρελαίου στη Ρωσία δεν αποτελεί ρητή παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ».

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: