Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ για το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ

ΜέΡΑ25: Μια νομοθέτηση που θα ζήλευε και η μαφία
Η κυβέρνηση «επέλεξε να καταθέσει αυτό το ανοσιούργημα Παρασκευή απόγευμα, με την επερχόμενη Δευτέρα αργία και ψήφιση την Τρίτη», τονίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης.
Στην τροπολογία που κατατέθηκε για τη ΛΑΡΚΟ εστιάζει το ΜέΡΑ25, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως τονίζει, με το άρθρο 6 της τροπολογίας 1331/196, η «Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, προχωρώντας το σχέδιο ξεπουλήματος της εταιρείας στο τελικό του στάδιο».
Το κόμμα της αντιπολίτευσης εξηγεί ότι το επίμαχο άρθρο περιλαμβάνει τέσσερις παραγράφους, που προβλέπουν τα εξής:
⇒ «Με την πρώτη δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, να απολύσει δηλαδή όλους τους εργαζόμενους.»
⇒ «Στην παρ.2 προβλέπεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να συνάπτει μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και συντήρησης του ενεργητικού της! Θα προσλαμβάνονται δηλαδή οι απολυμένοι με συμβάσεις ενός και δύο μηνών για να συντηρούν το ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ, μέχρι να το αρπάξει ο ιδιώτης!»
⇒ «Με την τρίτη παράγραφο ορίζεται ότι η δαπάνη για τις απολύσεις, αποζημιώσεις κλπ, θα επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όταν είναι για καταστροφή, για ξεπούλημα, βρίσκονται κονδύλια. Όταν είναι για δημιουργία, για ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε ένα "πράσινο σχέδιο" ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως από το 2020 φωνάζει το ΜέΡΑ25, δεν υπάρχουν.»
⇒ «Τέλος, με την παρ.4 προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους απολυμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, άνω των 55, κάνοντας λόγο για ειδικά προγράμματα δράσης/απασχόλησης στους ΟΤΑ, τα οποία όλα όμως θα οριστούν με αποφάσεις υπουργού…
Το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι οι απολύσεις είχαν ήδη προαναγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, από τους υπουργούς της κυβέρνησης, Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Σκρέκα και Κ. Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι η «Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς περίμενε τον κατάλληλο χρονισμό για να προβεί στις απολύσεις εργαζομένων»
«Επέλεξε να καταθέσει αυτό το ανοσιούργημα Παρασκευή απόγευμα, με την επερχόμενη Δευτέρα αργία και ψήφιση την Τρίτη. Το δε άρθρο δεν αναφέρει την ΛΑΡΚΟ, αλλά περιφραστικά μιλά για την εταιρεία που έχει υπαχθεί σε ειδική διαχείριση βάσει του Ν. 4664/2020. Κεκαλυμμένη και fast-track η νομοθέτηση της Μητσοτάκης Α.Ε., θα ζήλευε και η Μαφία ενδεχομένως…». 
Να αποσυρθεί η τροπολογία για το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ ζητά ο Δ. Κουτσούμπας
Nα πάρει η κυβέρνηση πίσω την επαίσχυντη τροπολογία που κατέθεσε χθες, με την οποία πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο, ζητά ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα περάσει» τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγορεί χαρακτηρίζει την τροπολογία ως την επόμενη πράξη ενός «εγκληματικού σχεδίου που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο την απαξίωση, εγκατάλειψη, συκοφάντηση και υπερχρέωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Κι όμως η επιχείρηση αυτή, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της».
«Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ» προσθέτει ο γ.γ του ΚΚΕ και τέλος θυμίζει πως «οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εδώ και χρόνια δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, δεν είναι μόνοι τους, γιατί ο αγώνας τους ο οποίος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιος!».
Σε ανακοίνωσή του ΠΑΜΕ σχολιάζει πως «με αισχρό τρόπο η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ως εντολοδόχος της κυβέρνησης εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμα τους στη δουλειά, στη συνέχιση της εργασίας τους με "αντάλλαγμα" μερικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η ειδική διαχείριση έδωσε τελεσίγραφο ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και θα οδηγήσουν στην ανεργία όλους τους εργαζόμενους, αλλά και όσους ζουν από την δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ».
»Εμπόδιο στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται στις 17 Ιούνη ώστε να μην προχωρήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων. Με έναν ωμό εκβιασμό η ειδική διαχείριση απαίτησε την απόσυρση των ασφαλιστικών μέτρων τάζοντας δήθεν επαναπρόσληψεις με συμβάσεις ενός και δύο μηνών».
Το ΠΑΜΕ ζητά επίσης να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία και εκφράζει τη στήριξή του στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των σωματείων της ΛΑΡΚΟ καλώντας σε συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, στις 2 μ.μ., έξω από τη Βουλή.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: