Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

FIFA: Έτοιμη να... πιέσει τους μάνατζερ

Η FIFA ετοιμάζεται να ασκήσει σημαντική πίεση στους μάνατζερ των ποδοσφαιριστών με το νέο κανονισμό, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2023 και θα φέρει επανάσταση στη μεσιτεία των συμβολαίων των παικτών.
Η νέα οδηγία θα ισχύει για όλες τις διεθνείς μεταγραφές κι έμμεσα επίσης στην εθνική μεταγραφική αγορά, επειδή οι ομοσπονδίες που συνδέονται με τη FIFA θα πρέπει να υιοθετήσουν τις πιο σαφείς διατάξεις.
Εν τω μεταξύ, αναμένεται η επαναφορά του μητρώου μάνατζερ, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μέσω εξέτασης και καταβολής ετήσιας αμοιβής.
Η εγγραφή θα είναι απαραίτητη για να ενεργούν ως μεσάζοντες στην αγορά μεταγραφών και οι πράκτορες πρέπει επίσης να διαθέτουν ορισμένα εχέγγυα ακεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας καταδίκης για σοβαρά εγκλήματα και σύγκρουση συμφερόντων.
Ο κανονισμός προβλέπει την απαγόρευση της πολλαπλής εκπροσώπησης. Βασικά, ένας πράκτορας δεν θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από ένα μέρη που εμπλέκονται σε μια συναλλαγή (π.χ. παίκτης και σύλλογος που πωλεί εντός της ίδιας συναλλαγής).
Η μόνη εξαίρεση που προβλέπεται είναι η δυνατότητα εκπροσώπησης τόσο του παίκτη όσο και της ομάδας που αγοράζει, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πελάτες δίνουν ρητή συγκατάθεση για διπλή εκπροσώπηση.
Με εξαίρεση τους μισθούς κάτω των 200.000 δολαρίων, ο πελάτης είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος να πληρώσει τον αντιπρόσωπο που δεν μπορεί επομένως να λάβει αποζημίωση από άλλα μέρη που εμπλέκονται στη συναλλαγή. Όλες οι πληρωμές πρέπει στη συνέχεια να περάσουν από το γραφείο συμψηφισμού της FIFA.
Και μιλώντας για αμοιβές, θα υπάρχει όριο σε αυτές των μάνατζερ. Εάν ο πελάτης του ατζέντη είναι ποδοσφαιριστής, η προμήθεια δεν θα υπερβαίνει το 5% του μισθού του πελάτη εάν η αμοιβή του είναι κάτω από 200.000 δολάρια, ενώ δεν θα υπερβαίνει το 3% του μισθού στην περίπτωση που υπερβεί αυτό το όριο.
Εάν πελάτης του εκπρόσωπου είναι η ομάδα αγοράς ισχύουν τα ίδια όρια. Εάν, από την άλλη πλευρά, ο πληρεξούσιος εκπροσωπεί τόσο το άτομο όσο και την ομάδα αγοράς, το ανώτατο όριο των προμηθειών είναι 10% εάν ο μισθός είναι κάτω από 200.000 δολάρια και 6% εάν είναι πάνω από αυτό το όριο. Τέλος, εάν ο πελάτης είναι ο σύλλογος πώλησης, η μέγιστη προμήθεια ισούται με το 10% της αξίας της συναλλαγής.

Παναγιώτης Κουμάνταρος
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: