Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Κατάρτιση νέου τύπου για 150.000

Προσπάθεια απάλειψης της κακής φήμης των προγραμμάτων, με δέλεαρ τα 12 ΑΕΙ που συμμετέχουν μαζί με τα ιδιωτικά ΚΕΚ και τα 5 ευρώ την ώρα για τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν οι δικαιούχοι ● Ανοίγει στις 27 Ιουλίου η πλατφόρμα για αιτήσεις ● 1,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης υπό τη διαχείριση της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ).
Υπό το άγχος των μαξιμαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας έναντι των Βρυξελλών για κατάρτιση 150.000 εργαζομένων μέχρι τα τέλη του 2022 (συνολικά 500.000 άτομα έως το 2024) σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάπτυξης ανοίγει την Τετάρτη 27 Ιουλίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρώτο από τα νέα προγράμματα, το οποίο απευθύνεται σε 80.000 ανέργους. Με το πρόγραμμα, στο οποίο μετέχουν και πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιχειρείται να απαλειφθεί η κακή φήμη της κατάρτισης και των αδιαφανών διαδικασιών επιλογής των παρόχων (σκοιλ ελικικου) του 2019 αλλά και όλης της προ ΣΥΡΙΖΑ περιόδου.
Τις προϋποθέσεις συμμετοχής, το κόστος του προγράμματος καθώς και το ύψος αμοιβής των ωφελουμένων παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης, σε μία από τις γνωστές απολογιστικές διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί βάσει του προηγούμενου σχεδιασμού από το Μαξίμου για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου. Σύμφωνα με την παρουσίαση προβλέπονται τα εξής:
■ Το περιθώριο για να δηλωθεί συμμετοχή των ανέργων στο πρώτο πρόγραμμα (κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες) είναι 35 ημέρες. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες (200 ώρες για ένα πλήρες πρόγραμμα) με το ηλικιακό κατώφλι των καταρτιζόμενων να ορίζεται στο 18ο έτος. Βασικές προϋποθέσεις, το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η εγγραφή στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) ανεξάρτητα από το εάν ο εγγεγραμμένος λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Για κάθε ώρα θεωρητικής κατάρτισης ο καταρτιζόμενος θα λάβει 5 ευρώ. Δηλαδή 1.000 ευρώ συνολικά για το πλήρες τρίμηνο. Ομως εάν δεν περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις στο τέλος του τριμήνου θα λάβει μόνο το 70% του ποσού, δηλαδή 700 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί με επιταγή κατάρτισης (voutcher) την οποία θα λάβουν οι άνεργοι μέχρι τις 25 Αυγούστου εφόσον επιλεγούν, με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.
■ Από τις 200 ώρες μαθημάτων, τουλάχιστον το 35% θα γίνει διά ζώσης, το 35% σε καθορισμένο χρόνο και το 30% κατ’ επιλογήν του καταρτιζόμενου. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν και για τα 179 Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΚ ιδιωτών, εργοδοτών και ΓΣΕΕ) τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 50 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση 40.000 ανέργων, αλλά και για τα 12 Ακαδημαϊκά Ιδρύματα (ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ) που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε ανάλογα προγράμματα, με αντιστάθμισμα να λάβουν το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.
■ Ενα δεύτερο πρόγραμμα που θα αφορά κατάρτιση 70.000 εν ενεργεία εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες ανακοινώθηκε πως θα ξεκινήσει επίσης το φθινόπωρο, με προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ.
Διαχείριση
«Διαχειριστής» του 1,7 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για το σύνολο των αποκαλούμενων ενεργητικών και παθητικών πολιτικών για την απασχόληση είναι η ΔΥΠΑ. Είναι τμήμα των 2,8 δισ. ευρώ που αποτελεί το 15% των πόρων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και σύμφωνα και με τις αναφορές της γενικής γραμματέως Ενίσχυσης της Απασχόλησης, Ελένης Γιώτη, η οποία παρουσίασε το ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διοχετευτούν σε τρεις διακριτούς υποτομείς. Εκτός από τη μεταρρύθμιση των ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης (1,7 δισ. ευρώ), με πρώτη μεγάλη εφαρμογή το συγκεκριμένο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες, προβλέπεται να διατεθούν 500 εκατ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών και συστημάτων του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων.
Ο τρίτος υποτομέας είναι τα έργα κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης για την αύξηση της πρόσβασης σε αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 600 εκατ. ευρώ.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι άνεργοι καλούνται σε λίγες μέρες να υποβάλουν αιτήσεις για την ένταξή τους στα προγράμματα, δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για το ποια θέματα και ποιες ειδικότητες καλούνται να επιλέξουν. Γεγονός που προδίδει την υπουργική βιασύνη και προχειρότητα.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: