Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Η Ελλάδα προστέθηκε στη ρωσική λίστα με τις «μη φιλικές» χώρες

Διπλωματικές εξελίξεις ενόψει στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας με αντεγκλήσεις και κυρώσεις εκατέρωθεν.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και η χώρα μας συγκαταλέγεται κι επισήμως στις μη φιλικές χώρες, ενώ στη μαύρη λίστα της Μόσχας προστίθενται οι Δανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Κροατία.
Ο επικαιροποιημένος κατάλογος της ρωσικής κυβέρνησης περιλαμβάνει χώρες και πρόσωπα που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση επιβάλει όριο 34 ατόμων στο μέγεθος της διπλωματικής αποστολής που μπορεί να διατηρεί η Ελλάδα στα ρωσικά εδάφη.
«Ο κατάλογος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση δεν είναι οριστικός και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών που στρέφονται κατά των ρωσικών αποστολών στο εξωτερικό, μπορεί να διευρυνθεί, προσθέτει το Κρεμλίνο.
Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το νέο μέτρο πρακτικά δεν θα έχει ουδεμία πρόσθετη συνέπεια στην υπάρχουσα λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και των προξενείων της Ελλάδας σε ρωσικό έδαφος.
Σχολιάζοντας τη ρωσική κυβερνητική απόφαση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είναι φυσικό ότι η ένταξη στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών επιφέρει μείωση του επιπέδου των επαφών» με τα κράτη, που ανακοινώθηκαν.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: