Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Αυξήσεις-φωτιά από τους παρόχους ενέργειας - Οι ανακοινώσεις για την επιδότηση

Σαρωτικές αυξήσεις από τους παρόχους ενέργειας με την ΔΕΗ να ορίζει τη βασική τιμή στα 48 λεπτά του ευρώ ανά μεγαβατώρα και τους άλλους παρόχους να κινούνται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 50 λεπτά. Στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα διαμορφωθούν οι τελικές τιμές για τον καταναλωτή τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος.
Χρεώσεις-φωτιά, αυξημένες πάνω από 50% σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές, ανακοίνωσαν όλοι οι προμηθευτές ρεύματος με ισχύ από 14 Αυγούστου.
Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ επιβάλλει βασική χρέωση στα 48 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το νυχτερινό να διαμορφώνεται στα 44 λεπτά, η Protergia 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο ΗΡΩΝ 49 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η WATT+VOLT 48 λεπτά ανά κιλοβατώρα και η Volton 56 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αναμένονται εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.
Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, που ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις στην ενέργεια για τον Αύγουστο, η συνολική ενίσχυση για τον ερχόμενο μήνα ανέρχεται σε 1,136 δισ. ευρώ και η τιμή του ρεύματος θα διαμορφώνεται μεταξύ 15 και 17 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Ειδικότερα, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, το κονδύλι θα απορροφήσει το 90 % της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100 % για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, το 80 % για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο υπ. Περιβάλλοντος ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά» την πρωτόγνωρη ενεργειακή διεθνή κρίση, ώστε να αποτρέψει «αθέμιτες πρακτικές», την ώρα που καταναλωτές αναγκάζονται πλέον να ψάχνουν την χαμηλότερη τιμή για να επιβιώσουν από τις υπέρογκες χρεώσεις.
O κ. Σκρέκα υποστήριξε ότι όλα πλέον θα γίνονται «καθαρά και διάφανα», επειδή οι πάροχοι έχουν πλέον την υποχρέωση να ενημερώνουν για τις τιμές με αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους. Θυμίζουμε πάντως ότι το ΥΠΕΝ στις αρχές του μήνα μετέθεσε για σήμερα (με πρόσχημα το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream) την προθεσμία, που το ίδιο είχε ορίσει για τις 10 Ιουλίου, σχετικά με τις ανακοινώσεις των τιμών του Αυγούστου, στο πλαίσιο των νέων μοντέλων της αγοράς.
Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως το όφελος από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκαρτ.).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: