Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ο πρίγκιπας έσφαζε υπέροχα

Τώρα που η υφήλιος έπεσε στην ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας -λόγω του ενεργειακού ντόμινο που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-, ένας ένας οι ηγέτες χωρών σπεύδουν να σφίξουν το χέρι τού ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, ξεχνώντας τη γενοκτονία που διαπράττει στην Υεμένη, την εντολή που έδωσε να τεμαχιστεί ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι και άλλες... πριγκιπικές ομορφιές.
Aν δεν υπήρχε ο MBS, όπως είναι γνωστός ο Σαουδάραψ πρίγκιψ-διάδοχος και de facto ηγέτης του μεγαλύτερου βενζινάδικου στον πλανήτη, θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε. Γιατί; Διότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αυτός ο εστεμμένος αγριάνθρωπος, λειτουργεί σαν ορός της αλήθειας, που αποκαλύπτει τη διπροσωπία όσων αγγίζει. Υπάρχουν, βλέπετε, πολλοί βίαιοι και αιμοχαρείς μονάρχες και δικτάτορες στον κόσμο, αλλά κανείς δεν πλησιάζει σε βαρβαρότητα και απροκάλυπτο αυταρχισμό τον επίσημο προσκεκλημένο του Μητσοτάκη και του Μακρόν.
Και δεν υπάρχει, πιστεύω, ούτε ένα κράτος στον κόσμο, ακόμη και το Ιράν των μουλάδων ή το Αφγανιστάν των... ψιλικατζήδων, μπροστά του, Ταλιμπάν, που να μπορεί να συγκριθεί σε σκοταδισμό και μεσαιωνική, κυριολεκτικά, αντίληψη για τα φύλα, τις τάξεις και γενικότερα τις κοινωνικο-οικονομικές σχέσεις των ανθρώπων με την πρωταθλήτρια της θεοκρατίας, της διαφθοράς και της οπισθοδρόμησης, την ουαχαμπίτικη... οικογενειακή χώρα του Οίκου των Σαούντ.
Οταν λοιπόν αυτός ο θρασύτατος, πορφυρογέννητος τύραννος, ο ματοβαμμένος χασάπης της Υεμένης, ο εστεμμένος αρχιγκάνγκστερ, πατάει πόδι στην Ευρώπη και σφίγγει χαμογελαστός το χέρι του πρωθυπουργού μας και κατόπιν αγκαλιάζεται και χαριεντίζεται με τον αρχι-δημοκράτη Γάλλο «πρεζιντάντ», που του πλέκει το εγκώμιο ως... μεταρρυθμιστή, ε, τότε όλοι οι φερετζέδες ξεσκίζονται, το μιντιακό μακιγιάζ ξεφτίζει και αναδεικνύεται σε όλη του την αθλιότητα το βρόμικο πρόσωπο της δυτικής υποκρισίας και των «Business as Usual».

Μην πιστεύετε εμένα, τον μαυρόψυχο, τον αριστεριστή - τα ίδια λέει και το υπεράνω υποψίας Politico, που κράζει αλύπητα τις φιέστες Μακρόν - Μητσοτάκη με τον «παρία MBS»: η Ευρώπη, λέει, κάνει μπίζνες με τον άνθρωπο που το 2018 έβαλε να κόψουν κομματάκια τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, ένα γεγονός που οδήγησε στον (προσωρινό όπως αποδείχτηκε) αποκλεισμό του από όλους τους Δυτικούς ηγέτες, με μόνη εξαίρεση τον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά «τι είναι ένας φόνος μεταξύ φίλων; Η ευρωπαϊκή περιοδεία του MBS είναι μια υπενθύμιση ότι, παρ’ όλη τη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, για πολλές κυβερνήσεις της Ε.Ε. η οικονομία υπερισχύει της ηθικής, ιδιαίτερα καθώς αναζητούν νέες πηγές ενέργειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επίσκεψή του έρχεται σε μια στιγμή που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ήδη ερωτηματικά σχετικά με την προθυμία της να συναλλάσσεται με καθεστώτα που έχουν επαίσχυντες επιδόσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπληρώνει το ειρωνικό δημοσίευμα.
Εννοείται πως η υποκρισία -και το κυνήγι μιζών και πετρο-δολαρίων- δεν περιορίζεται στην Ε.Ε., κάθε άλλο. Στις αρχές Ιουλίου ο 79χρονος Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε τις φλογερές προεκλογικές διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα συναντούσε ποτέ τον απαίσιο 36χρονο πρίγκιπα και ταξίδεψε ικέτης ώς την Τζέντα, για να παρακαλέσει προσωπικά τον MBS για λίγο παραπάνω πετρελαιάκι. Μάταια: ο άκαρδος «towelhead», ο πετσετοκέφαλος με τα χρυσά σανδάλια, δεν σεβάστηκε ούτε τα άσπρα μαλλιά, ούτε τις τραγικά χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του πλανητάρχη. Και τον εξαπέστειλε αδιάβαστο, χωρίς ούτε ένα βαρέλι έξτρα αργό για να γλυκάνει τον πόνο εκατοντάδων εκατομμυρίων επιλεκτικά «ευαισθητούληδων» Ευρωπαίων και Αμερικανών, που καλούνται τώρα να πληρώσουν τη λυπητερή για τους αποτυχημένους αντι-ρωσικούς σχεδιασμούς των ηγεσιών τους. Από το 2027, λέει, η όποια αύξηση της παραγωγής, και βλέπουμε...
Υποκρισία, βέβαια, δεν είναι να ξανακάνεις γλύκες στον φονιά επειδή έχεις ανάγκη το πετρέλαιό του. Πραγματική Υποκρισία, με κεφαλαίο Υ, είναι να αποκαλείς κάποιον φονιά και παρία επειδή τεμάχισε έναν αντιφρονούντα ή επειδή βασανίζει και σκοτώνει συστηματικά χιλιάδες άλλους, ενώ ξέρεις πως είναι ο βασικός αρχιτέκτονας ενός από τους τρομακτικότερους πολέμους-ανθρωπιστική τραγωδία του αιώνα μας. Και κυρίως ενώ συνεχίζεις να του πουλάς φανερά -ή στη ζούλα, μέσω προθύμων τρίτων σαν και του λόγου μας- πάσης φύσεως πανάκριβα μοντέρνα οπλικά συστήματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα σκοτώσει με αυτά χιλιάδες ακόμη ανυπεράσπιστους Υεμένιους αμάχους. Μιλάμε για έναν αγριότατο επταετή πόλεμο με αδιάκοπους βομβαρδισμούς αμάχων και κυνική εργαλειοποίηση της πείνας και των επιδημιών ως όπλου ενάντια, λέει, στην επέκταση του Ιράν στην περιοχή του Περσικού, που έχει οδηγήσει επίσημα σε κάπου 400.000 θανάτους.
Αλλά όλα αυτά τα νεκρά γυναικόπαιδα (όπως και το μισό εκατομμύριο νεκροί Σύροι και οι τουλάχιστον 250.000 νεκροί Λίβυοι - άλλοι δύο αμερικανοκίνητοι «εμφύλιοι» δι’ αντιπροσώπων στη μεσογειακή γειτονιά μας όπου ο MBS παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο με τα όπλα και τα λεφτά του) είναι μελαμψά, δεν πιάνονται: δεν είναι Ουκρανοί, ας πούμε, για να τα κλάψουμε γοερά με ψηφιακά δάκρυα και να βάλουμε γαλαζοκίτρινα σημαιάκια στα προφίλ μας - ή, πολύ περισσότερο, για να επιβάλουμε εμπάργκο στο πετρέλαιο και το γκάζι του αιμοχαρούς εισβολέα που τα σκοτώνει.
Αλλά, ας μην παρασυρόμαστε, έχει δίκιο το Politico - τι είναι ένας φόνος, ή ένα εκατομμύριο φόνοι, μπροστά στα γεμάτα ρεζερβουάρ; Οπως διαβάζουμε άλλωστε, ο εμίρης ήρθε στους κακομοίρηδες «για να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων... και το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα». Καλώς ήλθε το πετρο-δολάριο! Ασε που ο MBS μάς είναι, λέει, ευγνώμων, γιατί προσφάτως που είχε κάτι προβληματάκια με τους ψυχωμένους αντάρτες Χούτι, που του ανατινάζουνε τα διυλιστήρια με drones, επειδή ο σκληρόκαρδος Μπάιντεν δεν του έδινε τα πυραυλάκια που ήθελε, εμείς οι κιμπάρηδες Ελληνες βγήκαμε μπροστά και του δανείσαμε μια συστοιχία Patriot, να ’χει να πορεύεται...
Γιατί τον επιλέξαμε
Γιατί με την επίσκεψη για μπίζνες στην Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και το πρόσφατο άκαρπο προσκύνημα του Μπάιντεν στην Τζέντα, ο -μέχρι πρότινος «παρίας»- ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας υπενθύμισε σε όλους ότι μπροστά στο πετρέλαιο, τα δυτικά κηρύγματα περί ηθικής, δημοκρατίας και ανθρωπισμού είναι... σανό για τις καμήλες!

Γιώργος Τσιάρας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: