Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Στο 11,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ελλάδα - ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης καθοδηγεί τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών»

Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην χώρα μας, πολύ ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο τις τιμές ενέργειας, σύμφωνα με την Eurostat.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η ενέργεια αυξήθηκε κατά 56,1% έναντι ανόδου κατά 39,7% στην Ευρωζώνη, επηρεάζοντας τις τιμές και στα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες.
Αναλυτικά, στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος τιμών κατά 11,5% τον Ιούλιο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από 11,6% τον Ιούνιο, 10,5% τον Μάιο, 9,1% τον Απρίλιο και από 8% τον Μάρτιο, 6,3% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% τον Ιανουάριο.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 8,9%, από 8,6% τον Ιούνιο, 8,1% τον Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει, όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες, σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις τιμών με εναρμονισμένη στάθμιση ανά την ΕΕ.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, η άνοδος τιμών ήταν η 7η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη (5η ταχύτερη τον Ιούνιο). Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις στις 8 Αυγούστου από την ΕΛΣΤΑΤ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουλίου που έχει άλλη στάθμιση. Τον Ιούνιο, στην Ελλάδα ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 12,1%.

Ο πληθωρισμός Ιουλίου, καταγράφει για πρώτη φορά σε πλήρη έκταση την επίπτωση από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Η οποία συνεχίζεται μαζί με την εξάπλωση της ακρίβειας και σε άλλα είδη. Με την κυβέρνηση να υπολογίζει τα περιθώρια που έχει για το επόμενο πακέτο μέτρων αλλά και το πώς θα το διανείμει, περιμένοντας παράλληλα μία αντίδραση από την ΕΕ.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία σε επίπεδο Ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 29 Ιουλίου, οι αυξήσεις τιμών στον κλάδο ενέργειας συνεχίζονται, αλλά και στα είδη διατροφής και στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας.
Η άνοδος των τιμών ενέργειας ήταν 39,7% τον Ιούλιο, από 42% τον Ιούνιο, 39,1% Μάιο, από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο. Κατά 4,5% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 4,3% τον Ιούνιο, 4,2% τον Μάιο, 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 11%, από 11,2% τον Ιούνιο 9% τον Μάιο, 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.
Μεγαλύτερη άνοδο τιμών από την Ελλάδα είχε η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία η Σλοβενία αλλά και η Ολλανδία με πιο υψηλή την αύξηση του δείκτη κατά 22% στην Εσθονία.
ΣΥΡΙΖΑ για πληθωρισμό: «Ο κ. Μητσοτάκης καθοδηγεί τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Σε κοινή δήλωσή τους, η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών, και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζουν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός «καθοδηγεί τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών»,
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτοξεύτηκε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον Ιούνιο, σημειώνοντας ακόμα ένα ρεκόρ. Στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα καταγράφοντας οριακή μείωση στο 11,5% από 11,6%, αντίστοιχα.
Όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας έχει εδραιωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι επιλογές του καθοδηγούν τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών προστατεύοντας και ενισχύοντας την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ», προσθέτουν και τονίζουν ότι η κυβέρνηση «φέρει ακέραιες τις ευθύνες και για το ακραίο επίπεδο ακρίβειας και για τη μη προστασία της κοινωνίας».

Πηγή: tvxs.gr, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: