Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει μέσα στις στάχτες

Η επίτευξη "όχι ευκαταφρόνητων αποτελεσμάτων" στη φωτιά στην Πεντέλη σύμφωνα με την κυβέρνηση, η καταστροφή και η ήττα.
Κατά τη διάρκεια των μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων των Αράβων με τους Ισραηλινούς, δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο τα αραβικά καθεστώτα να ανακοινώνουν φανταστικές νίκες, την ώρα που τα στρατεύματα τους ηττούνταν στο πεδίο της μάχης. Οι κατά φαντασία νίκες στην προπαγάνδα αντιστάθμιζαν τις πραγματικές ήττες στον πόλεμο.
Τα καταφέραμε
Αυτές τις παλιές ιστορίες από τη Μέση Ανατολή μας θύμισε η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανιδη για τη φωτιά στην Πεντέλη. Την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της Αθήνας βρίσκονται υπό καθεστώς σοκ από την τεράστια πυρκαγιά στις παρυφές της πόλης, ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι «πετύχαμε όχι ευκαταφρόνητα αποτελέσματα». Υπογράμμισε δε ότι «ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη επέμβαση δεν ήταν τυχαίος, ήταν η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου μας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Αναγνώρισε βέβαια ότι «δεν έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα», αλλά δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση.
Εν ολίγοις, μπορεί να είχαμε κάποιες απώλειες, αλλά νικήσαμε.
Ο Μητσοτάκης
Στις δηλώσεις που έκανε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε στην ουσία την ίδια γραμμή με τον υπουργό του, αν και οι διατυπώσεις του ήταν σαφώς πιο μετρημένες. Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν».Προσέθεσε μάλιστα πως «στατιστικά, είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται».
Είναι ορατή η διχογνωμία μεταξύ του πρωθυπουργού με τον υπουργό του σχετικά με το αν η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν έγκαιρη. Εντούτοις, ο κ. Μητσοτάκης συμμερίστηκε λίγο-πολύ την εκτίμηση ότι κρατικός μηχανισμός τα κατάφερε ή τουλάχιστον τα κατάφερε καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν.
Η καταστροφή
Είναι αλήθεια ότι η κλιματική κρίση καθιστά καταστροφικότερες τις πυρκαγιές που έχουμε κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.
Είναι αλήθεια επίσης ότι όταν χτίζονται ολόκληροι οικισμοί μέσα στα δάση, είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να προστατευτούν.
Τέλος, είναι αλήθεια ότι το ελληνικό κράτος ουδέποτε θεωρήθηκε πρότυπο αποτελεσματικότητας ούτε από τους πολίτες τους ούτε από κανέναν άλλο.
Ωστόσο, είναι εξίσου αλήθεια ότι όταν έχει γίνει μια τόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή κι έχουν χαθεί περιουσίες, η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να πανηγυρίζει ούτε να λέει ότι δεν έγινε και τίποτα, Απαιτείται η αναγνώρισης της ζημιάς που αντικειμενικά έχει συμβεί, καθώς και επίδειξη της στοιχειώδους ενσυναίσθησης
Είναι εξίσου αλήθεια ότι όταν μια πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα χιλιάδες στρέμματα στις παρυφές της Αθήνας, δεν μπορεί να γίνεται ούτε κατά διάνοια λόγος για έγκαιρη επέμβαση.
Είναι εξίσου αλήθεια ότι στη φωτιά στην Πεντέλη ούτε ακραία καιρικά φαινόμενα είχαμε για την εποχή, ούτε τα αναγκαία μέτρα πρόληψης είχαν ληφθεί, σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς και την επιτήρηση.
Τέλος, οι εικόνες των αστυνομικών που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά με… ποτιστήρια δύσκολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν κολακευτικές για τον κρατικό μηχανισμό.
Η ήττα
Μια οικολογική καταστροφή όπως αυτή της Πεντέλης, αποτελεί αντικειμενικά μια μεγάλη ήττα. Ήττα για το περιβάλλον, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, για το κοινωνικό σύνολο, για τις γενιές που θα έρθουν. Απέναντι σε αυτήν την πραγματική ήττα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιμείται την πρακτική των αραβικών καθεστώτων, παρουσιάζοντας μια κατά φαντασία προπαγανδιστική νίκη. Δεν μπορεί να κινείται στη λογική “η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε”. Η χοντροκομμένη προπαγάνδα, όχι μόνο δεν πείθει, αλλά προκαλεί θυμό μιας και συνιστα δείγμα καθεστωτικής αλαζονείας. Ακόμα χειρότερα, τους στέλνει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προκρίνει την επικοινωνιακή διαχείριση σε βάρος της αναζήτησης πραγματικών λύσεων στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

Γιάννης Αλμπάνης
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: