Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Η ΕΛΣΤΑΤ «έχασε» 329.388 ανέργους και μείωσε το ποσοστό ανεργίας!

Μόνο ένας στους 8 εγγεγραμμένους ανέργους παίρνει επίδομα από ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ

Εντελώς αντιφατική εικόνα για την εξέλιξη της ανεργίας και της απασχόλησης προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ). Οι αποκλίσεις στους αριθμούς που δίνουν οι δύο δημόσιοι φορείς είναι τεράστιες, προκαλώντας ερωτηματικά όσον αφορά την αξιοπιστία των μετρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ – δεδομένου ότι η ΔΥΠΑ βασίζεται σε πρωτογενές υλικό.
Τα τελευταία στοιχεία των δύο φορέων αφορούν τον Μάιο και είναι... “η μέρα με τη νύχτα:
  • Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι αυτό το μήνα οι άνεργοι ήταν 596.056, δίνοντας τη δυνατότητα στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να πανηγυρίσουν ότι η ανεργία “έπεσε στα προ Μνημονίων επίπεδα”!
  • Είχε προηγηθεί όμως η ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ, που διαθέτει στοιχεία “από πρώτο χέρι”, καθώς η ίδια καταγράφει ανέργους, απασχολούμενους, μετακινούμενους, επιδοτούμενους κλπ. Στα μητρώα της υπηρεσίας αυτής οι άνεργοι ήταν τον Μάιο 926.444 άτομα – 329.388 περισσότεροι απ' όσους εμφανίζει η ΕΛΣΤΑΤ!
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΛΣΤΑΤ – που δεν τηρεί πρωτογενή στοιχεία, αλλά διενεργεί μετρήσεις με άλλη μεθοδολογία - «έχασε» ή... δεν είδε όχι μόνον τους 329.388 που είναι εγγεγραμμένοι στην ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ, αλλά και μερικές δεκάδες χιλιάδες άλλους οι οποίοι δεν εμφανίζονται στα μητρώα της.
Η σύγκριση με 2010
Ανάλογες τεράστιες αποκλίσεις είχαν παρατηρηθεί και κατά τους προηγούμενους μήνες στα στοιχεία των ΕΛΣΤΑΤ και ΔΥΠΑ, εντείνοντας τον προβληματισμό όσον αφορά την αξιοπιστία των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την καταμέτρηση των ανέργων και τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας
Επισημαίνεται πάντως ότι ακόμη και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που προτιμά να προβάλλει η κυβέρνηση (επειδή δείχνουν καλύτερη την εικόνα στο μέτωπο της απασχόλησης), το ποσοστό ανεργίας ήταν τον Μάιο υψηλότερο από τον αντίστοιχο μήνα του 2010, πριν επιβληθεί το πρώτο Μνημόνιο (12,5% έναντι 12%).
Κατά τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των αναζητούντων εργασία είναι οριακά μειωμένος σε σχέση με το 2010, αλλά το ποσοστό ανεργίας βγαίνει υψηλότερο επειδή υπολογίζεται επί του συνολικού εργατικού δυναμικού, το οποίο έχει μειωθεί στη μεσολαβήσασα 12ετία.
Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ
Σύμφωνα με την ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ, οι άνεργοι ήταν τον φετινό Μάιο 926.444, έναντι 1.013.163 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Από αυτούς, οι 532.600 (ποσοστό 58%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών
Οι άνδρες ήταν 318.977 (ποσοστό 34,70%) και οι γυναίκες 600.259 (65,3%).
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τη στήριξη που παρέχεται στους ανέργους: Οι επιδοτούμενοι από την ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ ήταν τον Μάιο 111.758 άτομα – μόλις το 12% των εγγεγραμμένων ανέργων, ούτε καν ένας στους 8...

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: