Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Η αντιπολίτευση ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα περί αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς σήμερα οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσαν νέες τιμές - φωτιά για τον Αύγουστο που δείχνουν ότι η ρήτρα μάλλον ενσωματώθηκε στα νέα τιμολόγια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδομούν τη γραμμή περί ελάφρυνσης των καταναλωτών και καταγγέλλουν την αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης.
Αναλυτικά τα σχόλια των κομμάτων
ΣΥΡΙΖΑ: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σίγουρη η ακραία ακρίβεια για τους καταναλωτές και τα υπερκέρδη για το καρτέλ
Κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου – Π. Πέρκα
Οι τιμές ρεύματος που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον μήνα Αύγουστο, εκτός από την υποκρισία της κυβέρνησης, αποδεικνύουν ότι μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια, με σίγουρη όμως ακρίβεια για τους καταναλωτές και σίγουρα υπερκέρδη για το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντί για κατάργηση ή αναστολή της ρήτρας τον Αύγουστο, όπως είχε υποσχεθεί, τελικά ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να οδηγήσει τις τιμές ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές δεν έπεσαν, αλλά αντίθετα ανέβηκαν.
Αν εφαρμοζόταν ο τύπος της ρήτρας αναπροσαρμογής που ίσχυε μέχρι πρόσφατα τότε, η τιμή για τον Αύγουστο για τη ΔΕΗ θα ήταν περίπου 420 ευρώ/MWh, εφόσον η ρήτρα θα έβγαινε με βάση τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Ιουλίου στα 340 ευρώ, η οποία θα προστίθετο στο σταθερό τιμολόγιο των 110 ευρώ/MWh, στο οποίο δινόταν έκπτωση 30%.
Με τη νέα ρύθμιση, οι τιμές στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ ανέβηκαν στα 486 ευρώ/MWh (κατ’ ελάχιστο), δηλαδή 15% πάνω από το προηγούμενο αδιαφανές και καταχρηστικό πλαίσιο της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής Μητσοτάκη. Και ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές ανακοινώνουν τιμές στην ευρύτερη περιοχή των 500 ευρώ/ΜWh, δηλαδή ακόμα πιο υψηλές.
Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Σκρέκα επιβεβαίωσαν επίσης ότι εδώ και έναν χρόνο παράγονται υπερκέρδη, εφόσον ο Προσωρινός Μηχανισμός για την προημερήσια αγορά θα συγκεντρώσει για τον Ιούλιο το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από υπερκέρδη που η κυβέρνηση άφηνε μέχρι τώρα ανεξέλεγκτα να επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές, επειδή «δεν τα έβρισκε».
Το νέο κυβερνητικό πλαίσιο, πέρα από το αλαλούμ που θα προκαλέσει με τη μετακίνηση των εκατομμυρίων καταναλωτών σε πέντε ημέρες, αφήνει πολλά περιθώρια νέας αισχροκέρδειας, δεδομένου και ότι ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στο ότι εκ των υστέρων θα ελεγχθεί αν αποτυπώνεται το πραγματικό κόστος στα τιμολόγια των προμηθευτών.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την επιδότηση της ακρίβειας για έναν ακόμη μήνα με ένα ποσό ρεκόρ των 1,136 δισ. ευρώ, κρύβοντας ότι αυτά είναι λεφτά των καταναλωτών που κακώς εισπράχτηκαν τους προηγούμενους μήνες. Κρύβοντας ακόμα ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έχει τα περιθώρια συνεχίσει την τόσο υψηλή επιδότηση της ακρίβειας τους επόμενους μήνες αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η ακρίβεια των τιμών ρεύματος.
Και αυτή όμως τη φορά η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα βέβαια για τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ το τελευταίο 12-μηνο, με βάση την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τα στοιχεία της ΡΑΕ. Όπως κουβέντα δεν είπε και για τα νέα υπερκέρδη που δημιουργεί ο νέος μηχανισμός που επιτρέπει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο καρτέλ ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ.
Η ανεπάρκεια και οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αφήνουν τέλος όλους τους καταναλωτές απροστάτευτους με μόνο εφόδιο την «ατομική ευθύνη» απέναντι στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με αυτές τις εξελίξεις όμως είναι σίγουρο ότι η αποτύπωση της ατομικής ευθύνης στην κάλπη θα είναι ακόμα πιο συντριπτική για τον κ. Μητσοτάκη στις ερχόμενες εκλογές.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Για άλλη μια φορά το κόστος θα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις
«Δυστυχώς σήμερα διαψεύδονται οικτρά οι υποστηρικτές της λύσης για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος. Για άλλη μια φορά το κόστος θα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., «με τις ανακοινώσεις τής κυβέρνησης η MWh θα κυμαίνεται από 150-170 ευρώ για τα νοικοκυριά. Θα υπάρχουν όμως πολλές διαβαθμίσεις ανάλογα τον πάροχο, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνά τα 200 ευρώ», Αντιθέτως με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος η MWh θα προσδιοριζόταν στα 140 ευρώ σταθερά για έναν χρόνο και το κόστος θα μοιραζόταν μεταξύ κράτους και ηλεκτροπαραγωγών ενώ τώρα μεταφέρεται στον Έλληνα φορολογούμενο.
«Για τους εμπορικούς καταναλωτές η MWh θα κυμαίνεται πάνω από τα 200 ευρώ, την ώρα που οι επιχειρήσεις πληρώνουν ήδη το πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη.
Όλοι μπορούν να κρίνουν ποια πρόταση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του.
Το σχόλιο του ΜέΡΑ25
Σε σχόλιό του στο Ράδιο ΜέΡΑ για για τις νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης δήλωσε τα εξής:
«Την ώρα που οι πάροχοι ανακοινώνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί, όχι τους πολίτες, αλλά το ολιγαρχικό καρτέλ που αισχροκερδεί».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: