Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το Μαξίμου για τις παρακολουθήσεις

Εχει στην κατοχή του το επίμαχο λογισμικό; Γιατί έχει... επιτρέψει στους ιδιώτες να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα το Predator στη χώρα; Εχουν εκπαιδευτεί στελέχη της ΕΥΠ στη χρήση αυτού του λογισμικού; Πόσοι και ποιοι έχουν χακαριστεί;
Η καταγγελία του επικεφαλής του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου από το κακόβουλο λογισμικό Predator είναι τόσο σοβαρή που δημοσιεύτηκε χθες στο Reuters και αποσιωπήθηκε ή «θάφτηκε» χθες από την πλειονότητα των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Η στοχοποίηση ενός πολιτικού αρχηγού αλλά και η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ δείχνουν πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστηματική πρακτική στην οποία εμπλέκονται και κρατικές υπηρεσίες. Υπόλογοι να δώσουν απαντήσεις για την απόπειρα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έθεσε από την πρώτη στιγμή την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του, ο γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και βέβαια ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων. Λέει την αλήθεια άραγε το Μαξίμου, ότι δεν έχει στην κατοχή του το επίμαχο λογισμικό; Και αν αυτό ισχύει, τότε γιατί έχει... επιτρέψει στους ιδιώτες να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα το Predator στη χώρα; Εχουν εκπαιδευτεί άραγε στελέχη της ΕΥΠ στη χρήση αυτού του λογισμικού;
Οπως προκύπτει, όμως, απαντήσεις οφείλουν να δοθούν από το Μαξίμου όχι μόνο στον Ν. Ανδρουλάκη αλλά και σε υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές ή σε συσχετιζόμενα με αυτούς πρόσωπα, τα οποία φαίνεται πως τουλάχιστον κατά το 2021 έπεσαν και αυτά θύματα απόπειρας εγκατάστασης του ίδιου λογισμικού με παραπλανητικά μηνύματα που έλαβαν στα κινητά τους. Αγνωστο παραμένει –προς το παρόν– αν και πόσοι εξ αυτών τελικά χακαρίστηκαν.Υπενθυμίζεται πως ήδη από το καλοκαίρι του 2020 η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί μήνες τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη επικαλούμενη εθνική ασφάλεια. Οταν ο δημοσιογράφος ρώτησε την ΑΔΑΕ αν παρακολουθείται, τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο με μια παράνομη και αντισυνταγματική τροπολογία, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Κουκάκη για τις υποκλοπές σε βάρος του. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2021, το κινητό του δημοσιογράφου χακαρίστηκε από το λογισμικό Predator.
Εταιρείες
Πριν από λίγους μήνες, έρευνες του έγκυρου ινστιτούτου CitizenLab και του Μeta του Facebook για το Predator άφηναν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μεταξύ των πελατών του να συγκαταλέγεται η ελληνική κυβέρνηση. Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις (ΙnsideStory, Reporters United-«Εφ.Συν.») για την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, οι επιχειρηματικές συναλλαγές του Γρηγόρη Δημητριάδη και ένα νήμα που συνδέει –μέσω εταιρειών και φυσικών προσώπων– την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το παράνομο Predator με την εταιρεία Krikel, η οποία φέρεται να έχει προμηθεύσει την ΕΥΠ με λογισμικό υποκλοπών.Στις 4 Μαΐου 2022 ο Θανάσης Κουκάκης διά του νομικού του συνηγόρου καταθέτει υπόμνημα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας με το οποίο ζητά να διερευνηθούν 5-6 συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί που σχετίζονται με τις εταιρείες Intellexa και Krikel. Η ΕΑΔ με επικεφαλής διοικητή (μέχρι πρότινος) τον κουμπάρο του πρωθυπουργού, Αγγ. Μπίνη, ισχυρίζεται πως η εντολή ελέγχου που έχει δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο!
Κόστος
Από παλαιότερη διαρροή e-mails στο Wikileaks, η Ελλάδα φαίνεται να ενδιαφέρεται για λογισμικά κατασκοπίας τουλάχιστον από το 2011, ωστόσο όπως προέκυπτε τότε το βασικό εμπόδιο για μια τέτοια προμήθεια ήταν το κόστος. Ως προς αυτή την παράμετρο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κυβερνητική σπουδή να δημιουργηθεί μια αυτοτελής υπηρεσία μέσα στην ΕΥΠ, το περίφημο ΚΕΤΥΑΚ, που υπάγεται απευθείας στον διοικητή και μπορεί να υπογράφει απόρρητες συμβάσεις υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας («Εφ.Συν.», 14.11.2021, «Ποιος μας φυλάει από τους φύλακες;»).

Κώστας Ζαφειρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: