Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Μουντιάλ 2022: Οι κανόνες συμπεριφοράς των φιλάθλων στα γήπεδα του Κατάρ

Σε συνέχεια του Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ (21/11-18/12 2022), στον οποίο περιλαμβάνεται η απαγόρευση των ομπρελών, του αλκοόλ, των τροφίμων, των ζώων, του υλικού με πολιτικό περιεχόμενο, των περίφημων- από το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής- «βουβουζελών», αλλά και η... νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, διευκρινίζεται πώς πρέπει να είναι και η συμπεριφορά των φιλάθλων μέσα στα γήπεδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βαρκελώνης "Mundo Deportivo".
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, απαγορεύεται κάθε συμπεριφορά που προκαλεί ζημιά, κίνδυνο, παρεμπόδιση, συναγερμό, διαφωνία με άλλους.
Οι φίλαθλοι θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις οδηγίες που λαμβάνουν από την αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στις περιοχές που επιτρέπει το εισιτήριο που αγόρασαν ή η διαπίστευση που λαμβάνουν.
Σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν αιτήματος των δυνάμεων δημόσιας τάξης, μπορούν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους.
Σεβασμός στη χρήση της μπούρκας
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, επιτρέπεται η χρήση μπούρκας ή παρόμοιας προστατευτικής μάσκας, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσουν το αντίστοιχο ιατρικό πιστοποιητικό.
Έτσι δεν μπορούν να φορούν τίποτα στο πρόσωπό τους που θα μπορούσε να εμποδίσει την εμφάνισή του, εκτός από μια ιατρικά εξουσιοδοτημένη μάσκα ή μπούρκα που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση του Κατάρ.
Οι φίλαθλοι πρέπει να τοποθετούν τα απορρίμματα σωστά και στους πολλαπλούς κάδους που θα τοποθετηθούν εντός του γηπέδου.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι υποχρεούνται να ειδοποιούν την αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος ή οποιουδήποτε περιστατικού που μπορεί να συμβεί εντός του γηπέδου.
Επιπλέον, η ρίψη αντικειμένων, ουσιών σε άλλα άτομα ή προς την κατεύθυνση του αγωνιστικού χώρου θα απαγορεύεται πλήρως. Το πρωτόκολλο κάνει επίσης λόγο για πρόκληση πυρκαγιάς, χρήση φωτοβολίδων και όπλων.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εμποδίζουν εισόδους ή εξόδους, σκάλες, εξόδους κινδύνου ή να έχουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την κυκλοφορία εντός του σταδίου.
Σε καμία περίπτωση οι φίλαθλοι δεν επιτρέπεται να υποκινούν οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει επεισόδια εντός του γηπέδου. Επιπλέον δεν μπορούν να ενεργούν με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί επιθετικός, απειλητικός, προκλητικός, προσβλητικός ή μεροληπτικός. Απαγορεύεται αυστηρά ο εκνευρισμός ή η παρενόχληση οποιουδήποτε άλλου προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των παικτών ή των διαιτητών του αγώνα.
Επίσης, δεν θα μπορούν να στέκονται σε σημείο όπου μπορεί να εμποδίζει την θέαση των άλλων φιλάθλων. Το ίδιο ισχύσει και στους χώρους για θεατές με αναπηρία.
Απαγορεύεται η εμφάνιση μέρος του σώματος και το αλκοόλ
Κανένας φίλαθλος δεν επιτρέπεται να αφαιρεί ρούχα ή να παραμένει χωρίς αυτά ή να εκθέτει το σώμα του. Προς αποφυγή αμφιβολιών, τα τατουάζ δεν αποτελούν ρουχισμό.
Δεν θα πρέπει να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Το αλκοόλ μπορεί να καταναλωθεί μόνο με μέτρο, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει ο διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία του Κατάρ. Και δεν μπορεί ποτέ να καταναλωθεί από άτομα κάτω από την επιτρεπόμενη ηλικία. Θα μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή παρόμοια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο εάν δημιουργηθούν συγκεκριμένες περιοχές γι' αυτό.
Ούτε μπορούν να κάνουν υπερβολικό θόρυβο που θα μπορούσε να βλάψει τους παίκτες ή το παιχνίδι, πέρα από αυτό που επιτρέπεται στους οπαδούς να υποστηρίζουν την ομάδα τους, καθώς και οποιαδήποτε συμπεριφορά που μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζει την διεξαγωγή ή την απόλαυση των φιλάθλων, των διαπιστευμένων προσώπων, των παικτών ή του διαιτητή του αγώνα.
Θα τιμωρείται κάθε πολιτική συμπεριφορά, παράνομη πώληση ή τζόγος
Αφορμή για έλεγχο στο Μουντιάλ θα είναι και το πολιτικό ζήτημα. Έτσι, δεν θα επιτρέπεται κατοχή, χρήση, έκθεση, προώθηση ή μετάδοση οποιουδήποτε υλικού πολιτικής, προσβλητικής, μεροληπτικής φύσης και που περιέχει λέξεις, σύμβολα ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό που υποκινεί διακρίσεις ή αντίδραση εναντίον μιας χώρας, ατόμου ή ομάδας λόγω της φυλής, του χρώματος του δέρματος, κοινωνική ή εθνική καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία, σεξουαλικός προσανατολισμός κ.λπ.
Θα διώκεται επίσης η παράνομη πώληση εισιτηρίων, όπως κάθε άλλη πράξη παράνομης προπαγάνδας. Το ίδιο αφορά και την ζήτηση χρημάτων από ανθρώπους που τραγουδούν είτε παίζουν μουσική κλπ. στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.
Η FIFA θα διώξει επίσης οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζενται με τα τυχερά παιχνίδια και τα στοιχήματα.
Απαγορεύεται η αναμετάδοση των αγώνων από οποιαδήποτε συσκευή
Αυτός ο εκτενής φάκελος για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι φίλαθλοι και το διαπιστευμένο προσωπικό μέσα στα γήπεδα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ ολοκληρώνεται με ό,τι έχει να κάνει με οπτικοακουστικά θέματα.
Έτσι θα απαγορεύεται εντελώς η ζωντανή μετάδοση του αγώνα ή η ενημέρωση για τον αγώνα με κινητό ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Επίσης, απαγορεύεται εντελώς η λήψη φωτογραφιών ανθρώπων της ασφάλειας.
Μουντιάλ 2022: Αυτός είναι ο κώδικας δεοντολογίας της FIFA για τα γήπεδα στο Κατάρ
Από τις...απαγορευμένες ομπρέλες στα...νόμιμα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το αλκοόλ, τα τρόφιμα, τις περίφημες-από το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής-«Βουβουζέλες», τα ζώα, έως και το υλικό με πολιτικό περιεχόμενο, αυτά περιλαμβάνει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα γήπεδα που έχει συντάξει η FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022 (21/11-18/12), όπως τον παρουσιάζει η εφημερίδα της Βαρκελώνης «Mundo Deportivo».
Πρόκειται για έναν κανονισμό που ισχύει για όλα τα μέρη του γηπέδου, και που αφορά όλους τους ανθρώπους που έχουν διαπιστεύσεις και εισιτήρια. Ένας κώδικας που πρέπει να τηρείται αυστηρά και να ακολουθείται επίσης από υπαλλήλους, μέλη ασφαλείας, εθελοντές:
1. Πρόσβαση στο γήπεδο με έγγραφο ταυτότητας: Η πρόσβαση στα γήπεδα επιτρέπεται μόνο σε διαπιστευμένα άτομα ή σε όσους έχουν εισιτήρια. Επιπλέον, στην είσοδο πρέπει να προσκομίζεται ταυτότητά-διαβατήριο ή το «Hayya Card» που είναιτο έγγραφο ταυτοποίησης στην Πολιτεία του Κατάρ. Όλοι πρέπει να περάσουν κλοιούς ασφαλείας για να έχουν πρόσβαση στο γήπεδο.
2. Αντικείμενα εντελώς απαγορευμένα στα γήπεδα, ανάμεσά τους και οι ομπρέλες: Ο Κώδικας Δεοντολογίας καθορίζει επίσης τα αντικείμενα που απαγορεύονται αυστηρά στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όπως είναι λογικό, οποιοδήποτε όπλο, είτε μαχαίρι, ή άλλο αντικείμενο που μπορεί να θεωρηθεί βίαιο απαγορεύεται. Επίσης, εκρηκτικά, πυροκροτητές, καθώς και οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Αυτό περιλαμβάνει ομπρέλες, κράνη κλπ. Επίσης οποιοδήποτε εργαλείο και ακόμη και οποιοδήποτε στοιχείο προστασίας σώματος ή ακόμα και κορσές, εκτός αν υποβληθεί ιατρική γνωμάτευση. Περιλαμβάνει επίσης αλεξίσφαιρο γιλέκο ή παρόμοια προστασία που χρησιμοποιείται σε πολεμικές τέχνες ή extreme sports.
3. Μπούρκα και ηλεκτρονικά τσιγάρα: Αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, ότι επιτρέπεται η μπούρκα ή κάτι παρόμοιο που χρησιμεύει για την κάλυψη του προσώπου για θρησκευτικούς λόγους, ιατρικές μάσκες ή προστατευτικά γυαλιά. Μέσα σε αυτόν τον ευρύ κατάλογο απαγορευμένων στοιχείων, η FIFA περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Επιτρέπονται μόνο ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτό το ευρύ φάσμα απαγορεύσεων συμπληρώνεται με αεροζόλ, μπουκάλια, ποδήλατα, σκέιτ. Ούτε τσάντα που ξεπερνά τα 75 εκατοστά. Ακόμη και μεγάλες ποσότητες χαρτιού ή ρολού χαρτιού δεν θα επιτρέπονται στα γήπεδα. Επίσης κανένα ζώο δεν μπορεί να εισέλθει εκτός από αυτά που βοηθούν τους ανθρώπους που το χρειάζονται.
4. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά απαγορεύονται αυστηρά: Το αλκοόλ, εκτός από δοχεία των 100 χιλιοστόλιτρων (1 λίτρο= 1000 χιλιοστόλιτρα) και για λόγους υγείας, θα απαγορεύεται πλήρως. Το ίδιο με οποιοδήποτε άλλο υγρό που υπερβαίνει αυτό το όριο εκτός από το βρεφικό γάλα ή το αποστειρωμένο νερό. Όλα τα τρόφιμα απαγορεύονται εκτός από αυτά που αγοράζονται μέσα στο γήπεδο και αυτά που είναι απαραίτητα για μωρά ή μικρά παιδιά. Απαγορεύονται επίσης όλα τα είδη ναρκωτικών, ναρκωτικών ή διεγερτικών προϊόντων εκτός από αυτά με ιατρική συνταγή. Φάρμακα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση του Κατάρ μπορούν επίσης να εισαχθούν, εφόσον βρίσκονται εντός των επτά επιτρεπόμενων ορίων.
5. Απαγορεύεται κάθε υλικό με πολιτικό περιεχόμενο: Πολύ αυστηρός ο κανονισμός επίσης σε κάθε υλικό, όπως σημαία, πανό ή οποιοδήποτε άλλο είδος που έχει πολιτικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο λόγω φυλής, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικής, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.λπ. Επιτρέπονται κοντάρια σημαίας, εφόσον δεν είναι εύφλεκτα και δεν υπερβαίνουν το ένα μέτρο σε μήκος και ένα εκατοστό σε διάμετρο. Απαγορεύεται οποιοδήποτε προϊόν για εμπορικούς σκοπούς.
6. Οι ηλεκρονικές συσκευές και οι «Βουβουζέλες»: Αυτό το εκτεταμένο τμήμα των απαγορευμένων αντικειμένων τελειώνει με ηλεκτρονικές συσκευές. Οποιοδήποτε ραδιοηλεκτρονικό όργανο ή όργανο ραδιοσυχνοτήτων που θα μπορούσε να απειλήσει τα σήματα της αναμετάδοσης θα απαγορεύεται πλήρως. Οποιαδήποτε συσκευή δεν μπορεί να περάσει μέσα από το σαρωτή με μέτρηση μεγαλύτερη από 60x40 εκατοστά. Και τα θορυβώδη όργανα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Όπως για παράδειγμα οι περίφημες Βουβουζέλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική. Επίσης σφυρίχτρες, μεγάφωνα, κλπ... Επίσης, οι δείκτες λέιζερ ενδέχεται να μην εισάγονται στα γήπεδα. Αυτός ο εκτενής κατάλογος ολοκληρώνεται με κάθε φωτογραφικό εξοπλισμό που απαιτεί τρίποδο και φυσικά drones.
Τέλος, διευκρινίζει ότι τα αναπηρικά αμαξίδια μπορούν να βρίσκονται μόνο στον καθορισμένο χώρο και ότι δεν μπορούν ποτέ να υπερβούν την ταχύτητα των 6 χιλιομέτρων την ώρα.

Α. Βαζογιάννης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: