Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας

Καθώς «η ενεργειακή φτώχεια είτε είναι ήδη πραγματικότητα, είτε διαφαίνεται προ των πυλών», ο κίνδυνος για κατάθλιψη στην Ε.Ε. των 27 «παραμένει ανησυχητικά υψηλός για πολλούς ανθρώπους», ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Πολλοί έλπιζαν ότι μετά την έξαρση της πανδημίας, η επιστροφή των πολιτών στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε μια καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα οδηγούσε και σε βελτίωση των ψυχοσωματικών δεικτών. Κι όμως, τα συμπεράσματα του πέμπτου γύρου της πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών στην υγεία και την εργασία (Eurofound), από την άνοιξη του ‘20 έως και την άνοιξη της τρέχουσας χρονιάς, μας γειώνουν σε μια διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας.
Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου στην ηλεκτρονική σελίδα του Ιδρύματος συμπεραίνει ότι ο κίνδυνος για κατάθλιψη στην Ε.Ε. των 27 «παραμένει ανησυχητικά υψηλός για πολλούς ανθρώπους». Ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά διαπιστώνεται ότι «αντιμετωπίζουν εκτεταμένη αβεβαιότητα», καθώς «η ενεργειακή φτώχεια είτε είναι ήδη πραγματικότητα, είτε διαφαίνεται προ των πυλών»...
Η έρευνα, στην οποία απάντησαν ηλεκτρονικά πάνω από 200.000 άνθρωποι, καταλήγει μεταξύ άλλων στα εξής:
■ Την άνοιξη του 2022, τα επίπεδα φροντίδας της ψυχοσωματικής υγείας παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με την έναρξη της πανδημίας. Η επιδείνωση μπορεί, κατά το Eurofound, να συσχετίζεται και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον οποίο η έρευνα καταγράφει τη μεγάλη ανησυχία του 75% των ερωτηθέντων.
■ Σχεδόν ένας στους πέντε (18%) δήλωσε ότι δεν μπορεί να φροντίσει τις ψυχοσωματικές ανάγκες του, ενώ το ποσοστό στις γυναίκες φτάνει ακόμη και το 24%.
■ Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 28%, δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις, απαντούν ότι είναι στα όρια της ενεργειακής φτώχειας, ενώ το 45% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τους λογαριασμούς στις υπηρεσίες και τις εταιρείες το επόμενο τρίμηνο. Μεταξύ των νοικοκυριών που έχουν ήδη καθυστερήσει να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, το 74% εκφράζει την ανησυχία του ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε το επόμενο τρίμηνο. Ενώ η καθυστέρηση στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας τείνει να είναι πιο συχνή μεταξύ των ερωτηθέντων που ζουν σε κοινωνική στέγη.
Το ποσοστό των ερωτηθέντων που ανέφεραν ότι υστερούν στην εξόφληση των λογαριασμών κοινής ωφελείας κυμαίνονται από 7% στη Δανία και τη Σουηδία έως 50% στην Ελλάδα. Οσον αφορά την ανησυχία για τις δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών τους τους επόμενους τρεις μήνες, αυτό κυμαίνεται από 12% στη Μάλτα έως πάνω από 40% στη Λετονία και τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα ανάλογη ανησυχία εκφράστηκε από το 63% του δείγματος που αντιπροσώπευε τον ελληνικό πληθυσμό.
■ Η έρευνα καταγράφει πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, με το χαμηλότερο επίπεδο να καταγράφεται την άνοιξη του 2022 σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς συνεχίζουν να δείχνουν πολίτες που δεν έχουν κάνει εμβόλια κατά της Covid-19. Mάλιστα η έρευνα καταγράφει τους «αντιεμβολιαστές» ως την πιο ενεργή πολιτικά ομάδα πολιτών η οποία αντλεί τη βασική πληροφόρησή της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
■ Μεγάλο τμήμα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ουσιαστικά αναγκάστηκε να επιστρέψει στον χώρο εργασίας ενώ είχε σαφή προτίμηση στην τηλεργασία. Το ποσοστό που εκφράζει αυτή την προτίμηση είναι υψηλότερο μεταξύ εκείνων ηλικίας 30-44 ετών που έχουν συνήθως μικρά παιδιά.
Χριστίνα Κοψίνη
Επιτόκια
Την Πέμπτη, 21/7, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται –εκτός απροόπτου– να ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης (0,25%).
Στο Eυρ. Δικαστήριο παραπέμπει η Επιτροπή την Ουγγαρία
Κατά της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. προσφεύγουν οι Βρυξέλλες για δυο υποθέσεις -η μία αφορά τη διαδικασία επί παραβάσει για περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και η άλλη έναν ομοφοβικό νόμο.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν ανάγκασε τον Klubrádió, έναν ραδιοφωνικό σταθμό που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, να παύσει τις εκπομπές του. Η ιστορία της τύχης του σταθμού απεικονίζει την οπισθοδρόμηση της Ουγγαρίας στον αυταρχισμό. Ο Klubrádió βρισκόταν στο στόχαστρο του Ορμπαν εδώ και χρόνια - μετά τις εκλογές του 2010, ο σταθμός παραλίγο να χρεοκοπήσει, καθώς οι εταιρείες σταμάτησαν να διαφημίζονται σε αυτόν, φοβούμενες τις πολιτικές συνέπειες.
Αφού η κυβέρνηση του Ορμπαν ψήφισε έναν νόμο για τα ΜΜΕ που της έδινε τον έλεγχο των ραδιοφωνικών αδειών, προσπάθησε να ανακαλέσει την άδεια του Klubrádió - αλλά έχασε αρκετές δίκες, καθώς τα δικαστήρια υπερασπίστηκαν τον σταθμό έναντι του κυβερνητικού συμβουλίου μέσων ενημέρωσης. Ομως, μια σειρά δικαστικών μεταρρυθμίσεων αυστηροποίησε ακόμη περισσότερο τον έλεγχο των δικαστηρίων από το καθεστώς με συνέπεια το Klubrádió να χάσει την έφεση κατά της αφαίρεσης της άδειάς του το 2021.
Η δεύτερη προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιστρέφεται γύρω από έναν ομοφοβικό ουγγρικό νόμο που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και την πρόσβασή τους σε ΜΜΕ που απεικονίζουν γκέι ή λεσβιακές σχέσεις και τρανς άτομα, όπως συμβαίνει στην ίδια τη ζωή, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών. Δηλαδή με ένα επιχείρημα παρόμοιο με τους λεγόμενους κανόνες κατά της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας στη Ρωσία του Πούτιν.
Οι αντι-LGBTIQ+ νόμοι της Ουγγαρίας αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας κατά της «φιλελεύθερης» Ε.Ε. και των αξιών της.
Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι γνώριζαν ότι με το να εναντιωθούν σε αυτούς τους νόμους, έπαιζαν το παιχνίδι του Ορμπαν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την ενάρετη χριστιανική ηθική έναντι των «παρακμιακών» ελίτ των Βρυξελλών (και πάλι αναμασώντας τη ρωσική προπαγάνδα).

Μ.Ψ.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: