Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

«Κένταυρος»: Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που έχει εντοπιστεί σε δέκα χώρες

Μία νέα παραλλαγή της Όμικρον στη Βρετανία έχει προκαλέσει την ανησυχία των επιδημιολόγων, καθώς φαίνεται να πρόκειται για μία ακόμη πιο μεταδοτική εκδοχή. Παράλληλα, η Ινδία φαίνεται να αντιμετωπίζει μία άνοδο κρουσμάτων εξαιτίας της νέας αυτής υποπαραλλαγής.

Οι βουλευτές ζήτησαν αυξημένες προσπάθειες για να πείσουν τα σχεδόν 3 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία που δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μια δόση εμβολίου κατά της Covid, να εμβολιαστούν.
Η παραλλαγή BA.2.75 ή αλλιώς "Centaurus" (Κένταυρος), όπως κωδικοποιήθηκε, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα – και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής υποαπαραλλαγής BA.5, η οποία υπάρχει επίσης στην Ινδία, και αντικαθιστά γρήγορα τη BA.2 που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη σε πολλές χώρες.
Το BA.2.75 έχει επίσης ανιχνευθεί σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τη χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με βαρύτερη νόσηση αλλά τα στοιχεία είναι αδύναμα ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονάς του, Δρ Σούμια Σουαμινάθαν. δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.
Εκτός από τη φαινομενική ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική τοηςεξάπλωση, οι ιολόγοι έχουν ειδοποιηθεί από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που φέρει η BA.2.75, σε σχέση με το BA.2, από τις οποίες είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτυχθεί έναντι μιας ήδη επιτυχημένης γενεαλογίας ιών, δήλωσε ο Δρ Στέφεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds.
«Δεν είναι τόσο οι ακριβείς μεταλλάξεις, όσο ο αριθμός/ο συνδυασμός», είπε ο Δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.
Ο Γκρίφιν το ανέφερε ως ένα ακόμη παράδειγμα της εντυπωσιακής ικανότητας του ιού να ανέχεται αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας του - το μέρος που χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα και σε οποίο βασίζονται τα περισσότερα εμβόλια κατά του Covid.
«Πέρυσι, τέτοια εποχή, πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι η παραλλαγήη Δέλτα αντιπροσώπευε μια εξελικτική κορυύφωση για τον ιό, αλλά η εμφάνιση της Όμικρον και η τεράστια αύξηση της μεταβλητότητας και της αποφυγής αντισωμάτων είναι ένα σημάδι ότι δεν μπορούμε ως πληθυσμός να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο που μοιάζει με την αντιμετώπιση της γρίπης προκειμένου να διατηρήσουμε ρυθμό μαζί με την εξέλιξη του ιού», είπε ο Γκρίφιν.
Εκτός από τα εμβόλια, τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν διάφορα μέτρα για την πρόληψη λοιμώξεων και επαναμολύνσεων. «Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία περιβαλλόντων ανθεκτικών στις λοιμώξεις μέσω βελτιωμένου αερισμού, φιλτραρίσματος ή αποστείρωσης του εσωτερικού αέρα, λογικής επανέκδοσης δοκιμών πλευρικής ροής και κατάλληλων και υποστηριζόμενων περιόδων απομόνωσης που θα μειώσουν πραγματικά τη συνεχιζόμενη μετάδοση», είπε.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: