Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Η πόλη της Ευρώπης που επισήμως δεν έχει νόμους

H Κριστιάνια δεν είναι πόλη, αλλά “τρόπος ζωής”. Είναι κομμάτι της Κοπεγχάγης και η μόνη πόλη της Ευρώπης που επισήμως δεν έχει νόμους.
Ο μόνος νόμος που υπάρχει στην ελεύθερη πόλη της Δανίας που λέγεται Κριστιάνια (και έχει δική της σημαία και δικό της ύμνο) είναι πως δεν υπάρχει νόμος. Και βία.
Δεν επιτρέπονται τα όπλα, τα μαχαίρια, τα 'σκληρά' ναρκωτικά, η κλοπή και ό,τι άλλο μπορεί να προάγει τη βία. Επίσης, απαγορεύεται το τρέξιμο 'αφού σημαίνει πως προσπαθείτε να ξεφύγετε από κάτι'. Και η Κριστιάνια δεν υιοθετεί την κουλτούρα του φόβου. Όπως δεν υιοθετεί τις μετακινήσεις με ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα. Όλοι κυκλοφορούν με ποδήλατα.
Αν τυχόν επισκεφτείτε το μέρος αυτό, θα ήταν χρήσιμο να μην 'τραβάτε' φωτογραφίες ή βίντεο. Βασικά, δεν θα σας αφήσουν οι πολίτες να το κάνετε. Τα όποια οπτικά ντοκουμέντα υπάρχουν από την πόλη, έχουν προκύψει με την άδεια της κοινότητας και συνηθέστερα αφορούν επαγγελματίες εικονολήπτες.

 

Για τέσσερις δεκαετίες, οι άνθρωποι που ζουν εκεί, κινούνται βάσει ενός συγκεκριμένου συνόλου αρχών -που περιλαμβάνουν τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την απουσία φόρων. Έχουν συμφωνήσει και να έχουν τους δικούς τους νόμους, που είναι ανεξάρτητη από εκείνους της κυβέρνησης της Δανίας. Η οποία δανέζικη κυβέρνηση έδωσε το ΟΚ για να συμβαίνει ό,τι γίνεται στην Κριστιάνια, δίκην πειράματος -ήθελαν να δουν αν μπορεί να 'λειτουργήσει' μια τέτοια κοινωνία και έως τώρα 'λειτουργεί'. Για αυτό και δεν 'ενοχλεί' η ύπαρξη της τους άλλους πολίτες της χώρας -που ακολουθούν άλλο σύστημα.
Η φροντίδα του οικοσυστήματος ανήκει στα ενδιαφέροντα των κατοίκων που μπορούν να διδάξουν την τέχνη. Έχουν αυτοσυντηρούμενη οικονομία, όπως διαβάσατε ήδη δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και ό,τι συμβαίνει εκεί είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Από το φαγητό (το καλλιεργούν) μέχρι την ενέργεια.
Fact: το όνομα της συγκεκριμένης πόλης έχει συνδεθεί πολύ έντονα με την καλλιέργεια, τη χρήση και τη διάθεση της κάνναβης. Πρόκειται για γεγονότα. Ωστόσο, δεν επωφελούνται από την πώληση, καθώς αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στο κέντρο της κοινότητας (Pusher Street). Εκεί όπου συμβαίνουν όλα (σε μια δυτική συνθήκη θα ήταν το 'οικονομικό κέντρο').
Υπάρχει Reuse Station για την ανταλλαγή και την κοινή χρήση αγαθών (τα υπόλοιπα ανακυκλώνονται), συγκεντρώνουν το νερό της βροχής και το αποθηκεύουν σε δεξαμενές, έχουν σύστημα κομποστοποίησης στις τουαλέτες σε περιοχές που δεν είναι συνδεδεμένες με το αποχετευτικό σύστημα και πολλά κτίρια έχουν εναποθέσει τα της ενέργειας τους σε ανεμόμυλους και φωτοβολταϊκά.
Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά
Η Κριστιάνια δημιουργήθηκε ως εναλλακτική κοινότητα το 1971. Τότε ήταν που 'απόκληροι' της κοινωνίας (hippies, τοξικομανείς, παρεξηγημένοι και 'παράξενοι') έκαναν κατάληψη στο πρώην στρατιωτικό συγκρότημα Έκτοτε έγινε η στρατιωτική περιοχή που υπήρχε από το 1617 -και για αιώνες θεωρείται εκ των καλύτερων αμυντικών έργων του 17ου αιώνα που διατηρούνται έως σήμερα- έγινε το σπίτι τους.
Προς τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η Κριστιάνια έγινε θύμα της επιτυχίας της, με τον τουρισμό να έχει αυξηθεί σε βαθμό που έγινε αναβάθμιση της περιοχής. Πολλοί επέλεξαν την έξοδο, για να γλιτώσουν και από την αύξηση των τιμών. Παραδείγματος χάριν, αυτές των ενοικίων είχαν πολλαπλασιαστεί, μετά την 'κανονικοποίηση' όσων συνέβαιναν εκεί με το νόμο της χώρας.
Έως τότε οι κάτοικοι πλήρωναν 'ενοίκιο' σε ένα κοινό ταμείο. Η οικονομία ήταν αυτοδύναμη και υποστηριζόταν από διάφορες οικονομικές δραστηριότητες (μπαρ, εστιατόρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και κατασκευές -έχουν υπογράψει ποδήλατο παγκοσμίου φήμης).
Από το 2007, η Εθνική Υπηρεσία Κληρονομιάς πρότεινε να τεθούν ορισμένα στρατιωτικά κτίρια υπό καθεστώς προστασίας. Μετά και το μη παρέκει της αναβάθμισης και ενώ είχαν συμπληρωθεί χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση (για κάποιο καιρό η πόλη σταμάτησε να δέχεται τουρίστες), τον Ιούνιο του 2011 ο δικηγόρος της Christiania, Knud Foldschack, αποφάσισε να ιδρύσει το Christiania Foundation.
Αυτό θα γινόταν όχημα που θα επέτρεπε στους κατοίκους της κοινότητας να αγοράσουν συλλογικά γη από το κράτος, σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς. Έτσι τέσσερις δεκαετίες μετά την κατάληψη, οι περί τους 1000 κατοίκους -που ξεκίνησαν ως καταληψίες- έγιναν νόμιμοι ιδιοκτήτες της γης των 19 στρεμμάτων. Λογοδοτούν για τα οικονομικά τους, μόνο στο ίδρυμα.
Οι ίδιοι αποφασίζουν για τυχόν αυξήσεις, όταν χρειάζονται χρήματα για επισκευές των ιστορικών κτιρίων και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Νίκη Μπάκουλη
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: