Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Άτακτη υποχώρηση από το υπουργείο Εργασίας μετά τον σάλο

Προσθήκη στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Επισιτισμού έρχεται να θεραπεύσει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που, ερμηνεύοντας τη σύμβαση, ουσιαστικά καταργούσε τις 40 ώρες και την πενθήμερη εργασία στον κλάδο.
Μετά τον σάλο που είχε προκληθεί, το υπουργείο Εργασίας είχε αναγκαστεί να παγώσει την «ερμηνευτική εγκύκλιό» του και πλέον κηρύσσει υποχρεωτική τη σύμβαση όσον αφορά τον χρόνο εργασίας.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την υπογραφή της γ.γ. Άννας Στρατινάκη είχε ευλόγως προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι το συμφωνούσαν με τους εργοδότες τους, μπορούσαν να εργαστούν 6 ημέρες την εβδομάδα «ανακατανέμοντας» τις 40 ώρες εργασίας και ουσιαστικά καταστρατηγούσε το 5θήμερο 40ωρο και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή.
Η ΓΣΕΕ είχε χαρακτηρίσει παράνομη την οδηγία, ζητώντας την απόσυρση της εγκυκλίου, την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα και τον έλεγχό της από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Αντίστοιχα ήταν και τα αιτήματα της ομοσπονδία του κλάδου ΠΟΕΕΤ. Την εγκύκλιο κατήγγειλε και η τομεάρχης Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Μετά τη γενική κατακραυγή, και τη συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών, στην κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Επισιτισμού, αφού επαναλαμβάνεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα», προστίθενται τα εξής:
1. «Οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα, εάν εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσης τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75 %, εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ' ημέρα Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.
2. Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργασθέντων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή μεμονωμένη η κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας - το οποίο εξακολουθεί να ισχύει - αφού οπότε αυτή πραγματοποιείται αυτό γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων που υπάγονται στην παρούσα και όχι από πρόθεση, επιθυμία η συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου».
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, για την περίοδο από 22-02-2021 έως 22-02-2023 έχει ήδη κηρυχθεί υποχρεωτική με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ για την προσθήκη συμφώνησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: