Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Άρθρο του Βασίλη Ράπτη «Ο Διαιτητής στο Σύγχρονο Ποδόσφαιρο»

ΑΡΘΡΟ του Βασίλη Ράπτη Διευθυντή Εκπαίδευσης και Σχολών Διαιτησίας ΕΔ/ΕΠΣΧ, Εθνικού Εκπαιδευτή Διαιτησίας 3ης, Προέδρου του ΣΔΠ Χαλκιδικής και Μέλος Δ.Σ. ΟΔΠΕ/Ένωσης Διαιτητών Ελλάδας
Ο διαιτητής πρέπει να γνωρίζει και να έχει κτήμα του τους κανόνες παιχνιδιού, να τους μελετά τακτικά για να έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να τους εφαρμόζει απαρέγκλιτα. Πρέπει να διαθέτει άριστη φυσική κατάσταση που να του επιτρέπει να έχει πλήρη διαύγεια μυαλού ως την λήξη του αγώνα και ακόμη παραπέρα!
Επιβάλλεται να παίρνει τις σωστές θέσεις στον αγωνιστικό και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις καθόλη τη διάρκεια του αγώνα . Βέβαια σήμερα που το ποδόσφαιρο εξελίσσεται ραγδαία είναι απαραίτητη και η εξειδικευμένη βελτίωση και εξέλιξη των διαιτητών.
Είναι φρόνιμο ο διαιτητής να μπορεί #να διαβάζει# το παιχνίδι των διαγωνιζόμενων και πως αυτό διαμορφώνεται καθόλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο διαιτητής πρέπει να βάλει στο πρόγραμμα των προπονήσεών του και παιχνίδι ποδοσφαίρου, να παρακολουθεί προπονήσεις ομάδων που θα διαιτητεύει προκειμένου να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι ομάδες αλλά και σημαντικές τεχνικές ιδιαιτερότητες των ποδοσφαιριστών.
Ο διαιτητής θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να διαβάζει τις τεχνικές στα κτυπήματα των φάουλ , πέναλτι και κόρνερ .Επίσης να διαπιστώνει έγκαιρα και σωστά τα συστήματα και την τακτική των ομάδων.
Δεν αρκεί μόνο ο διαιτητής να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στον ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά και να μπορεί να προβλέπει και να προλαμβάνει ό,τι είναι δυνατόν να συμβεί στην διάρκεια, πριν, αλλά και μετά τη λήξη του αγώνα .Εννοείται πως είναι σωστό να παρακολουθεί αγώνες των ομάδων είτε ζωντανά στο γήπεδο είτε από βίντεο προκειμένου να εμβαθύνει στις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας αλλά και εξειδικευμένα στον κάθε αγώνα που θα διευθύνει και που κάθε φορά έχουν και διαφορετικό πολυμορφικό χαρακτήρα καθώς επίσης και #να κλέβει# από τους συναδέλφους διαιτητές των αγώνων!
Σήμερα πλέον η διαιτησία είναι επιστήμη και αλίμονο σε αυτούς που δεν το έχουν αντιληφθεί και #δεν ματώνουν# Ιδιαίτερα και απαραίτητα φυσικά στοιχεία του διαιτητή η Αμεροληψία, η Αντικειμενικότητα, η Αφοβία, η Ουδετερότητα, η Γνώση και το Θάρρος!
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους διαιτητές στις αγωνιστικές δοκιμασίες που ξεκινούν από την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022! Υγεία και χαμόγελα!

Από Goal στην Χαλκιδική

Δεν υπάρχουν σχόλια: