Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Πώς έφτασαν μπάσκετ και βόλεϊ να κατεβάζουν τον γενικό!

Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του τόπου να… βαράει κανόνι η Ομοσπονδία βόλεϊ και να κινδυνεύει με μη διεξαγωγή το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ και βόλεϊ ανδρών. Ο υφυπουργός αθλητισμού κοιτάει τ’ άστρα την ίδια ώρα.
Η Ομοσπονδία βόλεϊ για οικονομικούς λόγους κήρυξε πτώχευση ουσιαστικά. Το τρίτο άθλημα της χώρας, αποσύρει τις Εθνικές ομάδες, βιώνει τον απόλυτο εξευτελισμό. Δυστυχώς δεν πιάσαμε πάτο ως χώρα. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως το έχει και πιο χαμηλά, είναι η μόνη σταθερά στη χώρα που πολιτικός επικεφαλής του αθλητισμού είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο Ηρακλειώτης πολιτικός είναι αυτός που έταζε χρήματα απ’ τα ποσοστά του στοιχήματος. Όχι ως χάρη προς τις ομάδες, αλλά ως μερίδιο από τους φόρους που εισπράττει το κράτος μέσω φορολογίας του στοιχήματος. Δηλαδή φόροι που κερδίζει η κυβέρνηση, για να ποντάρουν οι παίκτες τις συγκεκριμένες ομάδες κι όχι μόνο.
Η ιστορία αυτή σέρνεται εδώ και μήνες στο μπάσκετ και στο βόλεϊ. Υποσχέσεις, βεβαιώσεις, αλλά στο τέλος τίποτα. Εδώ και μήνες το πρόβλημα είναι τεράστιο, το επαγγελματικό μπάσκετ έχει… χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, αλλά ο Αυγενάκης δεν μπορούσε να ασχοληθεί προφανώς, γιατί είχε να βρει διοργανώσεις για το νομό Ηρακλείου και να τρέξει τις τροπολογίες που ζήτησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης-ως πρόεδρος της SuperLeague-για το «κόψιμο» των χρημάτων που δίνουν οι ΠΑΕ στην ΕΠΟ απ’ τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια.
Άντε ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα τη βρουν την άκρη. Άντε θα το κάνουν και μερικές ομάδες ακόμη. Αλλά η πλειοψηφία των ΚΑΕ της Α1, δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν. Οδηγείται το μπάσκετ λοιπόν, σε κάτι άκρως ντροπιαστικό. Η χώρα με τις 9 Ευρωλίγκες, η χώρα με τα τόσα ευρωπαϊκά τρόπαια, η χώρα που θεωρείται απ’ τις κορυφαίες δυνάμεις της Ευρώπης στο μπάσκετ, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διεξάγει επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Οι ομάδες είναι έτοιμες να… βαρέσουν κανόνι, τα προβλήματα ήδη είναι τεράστια και φυσικά ο Αυγενάκης απλά κοιτά τα άστρα, πίνοντας κοκτέιλ με τον άνθρωπο που έσπρωξε για την προεδρία της ΕΟΚ, τον Βαγγέλη Λιόλιο. Καθόλου τυχαία η σιωπή του τελευταίου φυσικά. Ο Λευτέρης να είναι στη θεσούλα του και όλα κομπλέ, δεν πα να διαλυθεί και η Α1.
Η ίδια εικόνα και στο βόλεϊ. Χαρήκαμε ισχυρό πρωτάθλημα, σασπένς, αγωνία, αγώνες υψηλού επιπέδου. Μόνο η μοίρα ξέρει πότε θα τους ξαναχαρούμε. Γιατί το φιάσκο με τις υποσχέσεις που γράφτηκαν στο χιόνι αναφορικά με τα λεφτά του στοιχήματος, «μάτωσε» και το βόλεϊ. Εκεί όπου τα έσοδα είναι ακόμη μικρότερα, για τηλεοπτικό όφελος και εμπορικότητα μέσω σεβασμού του σπορ, δε χρειάζεται καν συζήτηση. Οπότε και στην πετοσφαίριση οδηγούμαστε στον καλό χειμώνα και βλέπουμε. Με ομάδες έτοιμες να τιναχτούν στον αέρα οικονομικά.
Θηλιά στο λαιμό δύο κορυφαίων αθλημάτων της χώρας. Όχι παράπονα ενός αθλητή, όχι γκάφα με κάποιο σπορ που δεν έχει προβολή και επιτυχίες. Ούτε εκεί θα ήταν επιτρεπτό, αλλά αντιλαμβάνεται ο καθένας πως όσο μεγαλύτερα τα καράβια τόσο μεγαλύτερη η ζημιά αν ναυαγήσουν. Ειδικά όταν ο… καπετάνιος του αθλητισμού, απλά ρίχνει ευθύνες στο παρελθόν, δίνει υποσχέσεις που δεν τηρεί και στο τέλος γίνεται απλά ο… Νέρωνας που κατακαίει τα πάντα!
Ο εξευτελισμός δεν είναι πλέον απλά αθλητικός. Μιλάμε για αθλήματα και διοργανώσεις που τραβούν πάνω τους τα διεθνή βλέμματα. Φανταστείτε απλά να πηγαίνουν οι ομάδες της Euroleague να αγωνιστούν σε Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και να κάνουν δηλώσεις οι προπονητές για το πόσο επηρεάζουν τις ομάδες οι αγώνες πρωταθλήματος που δε διεξάγονται. Εκεί λοιπόν το ποιος φταίει, πρέπει να λέγεται δυνατά:
Mr Avgenakis! Ο επικεφαλής του αθλητισμού στην Ελλάδα. Ή καλύτερα ο Νέρωνας που έχει «κάψει» τα πάντα στο πέρασμά του.

Πηγή: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: