Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Υποχρεωτικά στη Σκοτία τα δωρεάν προϊόντα υγιεινής για περίοδο σε δημόσιους χώρους

Η Σκοτία έγραψε ιστορία στη δημόσια υγεία ως η πρώτη περιοχή που κατέστησε με νόμο υποχρεωτική την παροχή δωρεάν προϊόντων για την έμμηνο ρύση σε όλες τις δημόσιες εγκαταστάσεις.
Ο νόμος που τέθηκε σήμερα σε ισχύ προβλέπει ότι μεταξύ άλλων και στα σχολεία θα πρέπει αυτά τα είδη να διατίθενται δωρεάν σε όσες τα χρειάζονται.
Από το 2017, έχουν δαπανηθεί περίπου 27 εκατομμύρια λίρες γι' αυτόν τον σκοπό.
Το Εργατικό κόμμα MSP της Μόνικα Λέννον έκανε εκστρατεία υπέρ της νομοθεσίας που υποστηρίχθηκε ομόφωνα στο κοινοβούλιο της Σκοτίας το 2020.
«Οι τοπικές αρχές και οι οργανισμοί-εταίροι έχουν εργαστεί σκληρά για να κάνουν πραγματικότητα το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρήση», δήλωσε με ικανοποίηση η Λέννον και πρόσθεσε:
«Αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο ορόσημο για όσους αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και για τα κινήματα βάσης που δείχνει τη διαφορά που μπορούν να κάνουν οι προοδευτικές και τολμηρές πολιτικές επιλογές. Καθώς επικρατεί η κρίση κόστους ζωής, ο νόμος περί προϊόντων περιόδου είναι ένας φάρος ελπίδας που δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί ενωθούν για το καλό των ανθρώπων που υπηρετούμε».
Η Hey Girls, μια κοινωνική επιχείρηση που εργάζεται για την αντιμετώπιση της «φτώχειας περιόδου» στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι τα προϊόντα για την έμμηνο ρήση θα πρέπει να είναι τόσο προσβάσιμα όσο το ρολό τουαλέτας στις δημόσιες τουαλέτες.
Η Τζόρτζι Νίκολσον δήλωσε στο Good Morning Scotland του ραδιοφώνου του BBC ότι ο οργανισμός είχε πραγματοποιήσει μια μελέτη πριν από την πανδημία, η οποία έδειξε ότι μία στις τέσσερις γυναίκες στη Σκοτία είχε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή «φτώχεια περιόδου».
«Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να περιγράψεις τη φτώχεια περιόδου: πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και πρέπει πραγματικά να επιλέξεις αν μπορείς να αγοράσεις μια σακούλα ζυμαρικά ή ένα κουτί ταμπόν. Είναι τόσο βασικό», είπε.
«Ακούμε για πολλές μητέρες που μένουν χωρίς προστασία περιόδου μόνο και μόνο για να μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους και καταφεύγουν σε λύσεις όπως εφημερίδες μέσα σε κάλτσες σε κάλτσες ή ψωμί... επειδή είναι φθηνότερα από τις σερβιέτες ή τα ταμπόν».
Η Σκοτία που έγινε η πρώτη περιοχή στον κόσμο που παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου είναι ένα «πραγματικά τεράστιο» ορόσημο, τόνισε η Νίκολσον, ενώ η γραμματέας κοινωνικής δικαιοσύνης της Σκοτίας, Σόνα Ρόμπισον, δήλωσε ότι η παροχή πρόσβασης σε δωρεάν προϊόντα περιόδου είναι «θεμελιώδης για την ισότητα και την αξιοπρέπεια» και πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανοι που είμαστε η πρώτη εθνική κυβέρνηση στον κόσμο που λαμβάνει τέτοια μέτρα. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ σε μια εποχή που οι άνθρωποι κάνουν δύσκολες επιλογές, λόγω της κρίσης του κόστους ζωής. Δεν θέλουμε ποτέ κανένας να βρίσκεται σε θέση που να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε τέτοιου είδους προϊόντα».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: