Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Πρεμιέρα για τις ιερές «μπίζνες» στο Σχιστό

Αύριο, παρουσία του πρωθυπουργού, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρουσιάζει το αμφιλεγόμενο επενδυτικό σχέδιο σε έκταση 3.000 στρεμμάτων ● Οξεία αντίδραση του Δήμου Περάματος, που από τον Μάρτιο έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο χωρίς ανταπόκριση.
Αύριο Τετάρτη, 14/9, ανήμερα του Σταυρού, επέλεξε η ηγεσία της Εκκλησίας να εγκαινιάσει το ιερό… real estate στο Σχιστό, στην έκταση 3.000 στρεμμάτων, στην περιοχή Σχιστού - Σκαραμαγκά, στην οποία θα αναπτυχθεί επένδυση με ποικίλες χρήσεις που περιλαμβάνουν γραφεία, κατοικίες, χώρους logistics, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ήπιες βιομηχανικές δραστηριότητες, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, ακόμη και καύσης απορριμμάτων.
Παρών στα εγκαίνια, φυσικά, θα είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οικοδεσπότης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με την ιδιότητα του προέδρου της εταιρείας «Σχιστό Α.Ε.». Η παρουσίαση του «εμβληματικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση που έχει φτάσει σε απροσδιόριστο αριθμό ενδιαφερόμενων και εμπλεκομένων, θα γίνει κοντά στη Μονή Αγίων Πατέρων.
Το αμφιλεγόμενο έργο (για το οποίο έχει ξαναγράψει η «Εφ.Συν.», στις 21/3/2022, «Ιερό real estate στο Σχιστό) θα αναπτυχθεί μεν σε έκταση ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, αλλά περιλαμβάνει και χώρο ενταγμένο από το 1999 (ν. 2742/99) στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του όρους Αιγάλεω, χαρακτηρισμένου εδώ και πάνω από μισό αιώνα ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Μεγάλο τμήμα της έκτασης έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.
Κι αυτοί είναι οι λόγοι που το ιερό επενδυτικό πρότζεκτ έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αυτοδιοίκησης και ειδικά του Δήμου Περάματος. Ο οποίος χθες επανήλθε με οξύτατη ανακοίνωση και για το ίδιο το «επενδυτικό σχέδιο» της Εκκλησίας, αλλά και για το γεγονός ότι η ηγεσία της δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με τον δήμο. Δικαίως από αυτή την άποψη ο δήμος κάνει λόγο για «απαράδεκτη και προκλητική στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του αρχιεπισκόπου προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».
Ο Δήμος Περάματος, στην ανακοίνωσή του, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επιχειρούμενη, εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση, εκμετάλλευση της έκτασης 3.000 στρεμμάτων, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Περάματος. Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης ήδη από τον Μάρτιο απέστειλε επιστολή στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ζητώντας επίσημη ενημέρωση. Πλην όμως η Εκκλησία έχει σιωπήσει εκκωφαντικά στα αιτήματα του δήμου, προδίδοντας την περιφρόνησή της στον θεσμικό ρόλο της αυτοδιοίκησης.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός που μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της πόλης και στο περιβάλλον λόγω πρόσθετων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, την περίοδο μάλιστα που βρισκόμαστε μπροστά σε δύο επιπρόσθετα μεγάλα προβλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος, στον νέο περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και στην άναρχη επέκταση του λιμανιού», τονίζει ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: