Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

ΡΑΕ: «Φιάσκο» ο νέος τρόπος τιμολόγησης του ρεύματος – Αυξήσεις έως 57% στους λογαριασμούς

Πώς απαντά το υπουργείο Ενέργειας – Τι προβλέπει ο νέος μηχανισμός που έχει προαναγγείλει ο Κώστας Σκρέκας
Το μοντέλο για το ρεύμα που εφαρμόστηκε μετά τον Αύγουστο και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, όχι μόνο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα που προσδοκούσε το υπουργείο Ενέργειας, αλλά αντιθέτως «καλλιέργησε» πρόσφορο έδαφος για υπέρογκες αυξήσεις. Αυτό υποστηρίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε επιστολή της προς το ΥΠΕΝ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καταγράφηκαν αυξήσεις που φτάνουν έως το 57%.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΕ που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι με την εφαρμογή το νέου μοντέλου:
Τον Αύγουστο, η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων χαμηλής τάσης ήταν 60,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πάνω από 15% μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο
Τον Σεπτέμβριο η κατάσταση «εκτραχύνθηκε» περαιτέρω, καθώς οι τιμές εξακοντίστηκαν στα 79 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από τα 50,3 λεπτά που ήταν με τον προηγούμενο τρόπο τιμολόγησης.
Το υπουργείο Ενέργειας έχει δεσμευτεί για την ανάκτηση των υπερεσόδων που συγκεντρώνονται στην προμήθεια, με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει προ ημερών τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα τεθεί σε ισχύ και θα έχει τον παραπάνω σκοπό.
Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΝ, υπογραμμίζεται ο τρόπος λειτουργίας του νέου μηχανισμού. Συγκεκριμένα στο τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους, με την υποστήριξη της ΡΑΕ θα υπολογίζονται τα τυχόν υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας και θα ανακτώνται, προκειμένου να επιστρέψουν μέσα από τις επιδοτήσεις, στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρει αναλυτικά:
«Η στοιχειώδης δεοντολογία ενός δημοσιεύματος για το ενεργειακό, προϋποθέτει την αποτύπωση των μη αμφισβητήσιμων στοιχείων για την κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως αυτή προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. Στην Συνέντευξη Τύπου της 6ης Οκτωβρίου 2022 προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξήγησε κι ανέλυσε τον μηχανισμό ανάκτησης των όποιων υπερεσόδων δημιουργούνται στον κλάδο της προμήθειας, εξ αιτίας των ακραίων μεταβολών στην χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι στο τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους, με την υποστήριξη της ΡΑΕ θα υπολογίζονται τα τυχόν υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας και θα ανακτώνται, προκειμένου να επιστρέψουν μέσα από τις επιδοτήσεις, στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Αυτονοήτως, λοιπόν, η ΡΑΕ καταγράφει τα όποια υπερέσοδα και ενημερώνει σχετικά το Υπουργείο».
Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση
Η επιστολή της ΡΑΕ για την… αποτυχία του νέου μοντέλου τιμολόγησης του ρεύματος, προκάλεσε πολιτικό ντόρο και τη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Έξι μήνες τώρα η κυβέρνηση επιμένει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών. Η επιστολή του επικεφαλής της ΡΑΕ προς τον υπουργό Ενέργειας, που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, είναι αποκαλυπτική.
Οι τιμές στην ενέργεια αντί να περιορίζονται ανεβαίνουν. Μόνο τον Σεπτέμβριο η αύξηση στις τιμές έφτασε μέχρι και 57% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση στον κόσμο που δημιούργησε μηχανισμό ελάφρυνσης, ο οποίος τελικά επιβαρύνει περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της ακρίβειας πανευρωπαϊκά, όπως επιβεβαίωσε χθες και η έκθεση του Συνδέσμου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ. Απέτυχαν να προστατεύσουν τους πολίτες. Πέτυχαν να προστατέψουν τα υπερκέρδη των εταιρειών. Τα αρνητικά ρεκόρ ακρίβειας που ζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φέρουν υπογραφή Μητσοτάκη».
Τρίτο πιο ακριβό οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη
Είχε προηγηθεί χθες η έκθεση του ACER (Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε), που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 το τρίτο υψηλότερο κόστος οικιακού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την Πορτογαλία και τη Νορβηγία. Τα ελληνικά νοικοκυριά, δηλαδή βρίσκονται στα υψηλότερα «πατώματα» επιβάρυνσης, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος σ’ όλη την Ευρώπη.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: