Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Νύχτα απελπισίας για δεκάδες πρόσφυγες μετά τη διπλή τραγωδία σε Λέσβο και Κύθηρα

Δραματικές στιγμές και σοκ εξακολουθούν να βιώνουν οι δεκάδες πρόσφυγες που διασώθηκαν απ' τα δύο πολύνεκρα ναυάγια που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Λέσβο και στα Κύθηρα, καθώς αρκετοί παραμένουν αγνοούμενοι. Ανάμεσα σε αυτούς συγγενικά και φιλικά πρόσωπα των δασωθέντων.
Οι έρευνες συνεχίζονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τις ελπίδες μοιραία να λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες.
Στο ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στα ανατολικά της Λέσβου, στην περιοχή της Θερμής, ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός είναι 18 νεκροί. Παράλληλα αγνοούνται 10 άτομα, εφόσον τελικά στη βάρκα επέβαιναν 53 όπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ και όχι 40 σύμφωνα με τα όσα έγιναν αρχικά γνωστά απ' τους διασωθέντες. Ανάμεσα στα θύματα 16 νεαρές γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, ένα ανήλικο αγόρι και ένας ακόμη άνδρας που ανασύρθηκε νεκρός ώρες αργότερα απ' τα πρώτα κορίτσια. Με ανακοίνωσή του, το βράδυ της Πέμπτης, το Λιμενικό κάνει γνωστό ότι έχουν διασωθεί 25 άτομα (11 άνδρες και 14 γυναίκες), εκ των οποίων οι εννέα γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης "Βοστάνειο" για παροχή πρώτων βοηθειών. Οι υπόλοιποι διασωθέντες, όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων.
Η βάρκα στην οποία επέβαιναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είχε αναχωρήσει εν μέσω θυελλωδών ανέμων από το Αϊβαλί της Τουρκίας.
Στις έρευνες που διεξάγονται στην περιοχή, με βόρειους βορειοανατολικούς εντάσεως 7-8 μποφόρ, συμμετέχουν παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Κανονιοφόρος Πολεμικού Ναυτικού, αεροπλάνο της FRONTEX, ομάδα δυτών της FRONTEX, ιδιώτης δύτης, στελέχη με περιπολικά οχήματα Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από ξηρά.
Την ίδια ώρα στα Κύθηρα εκτυλίσσεται μια παράλληλη τραγωδία, με το ναυάγιο που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν σκάφος με περίπου 100 μετανάστες και πρόσφυγες προσέκρουσε σε βράχια στο Διακόφτι, λίγο έξω από το λιμάνι, στο βορειότερο σημείο του ακρωτηρίου.
Στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση και διασώθηκαν 80 άτομα, ενώ εξακολοθούν να αγνοούνται περίπου 15 άτομα, σύμφωνα με τον αριθμό των επιβαινόντων που δήλωσαν διασωθέντες. Από τους διασωθέντες οι έντεκα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού, όπου παρέμειναν οι τέσσερις. Ο ένας εξ αυτών θα μεταφερόταν άμεσα σε άλλο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα. Οι υπόλοιποι 69 μεταφέρθηκαν στα Φριλιγκιάνικα, όπου στη συνέχεια κατέφτασαν ακόμα 7 άτομα από αυτούς που ήταν στο νοσοκομείο.
Οι έρευνες συνεχίζονται και σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ μεταβαίνει στα Κύθηρα με ελικόπτερο Super Puma για την παροχή συνδρομής στο Λιμενικό Σώμα στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Ευθείες "βολές" προς Τουρκία
Η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για τις δύο τραγωδίες στις τουρκικές αρχές, κατηγορώντας τες ότι δεν εμποδίζουν τις αναχωρήσεις προσφυγικών ροών και μάλιστα εν μέσω πολύ επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.
Να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι παράτυπες αναχωρήσεις μεταναστών από τα παράλια της ζήτησε από την Τουρκία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών πνίγεται κόσμος στη θάλασσα.
«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Σε πιο ήπιους τόνους ήταν η σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρωί της Πέμπτης απ' την Πράγα, όπου τόνισε την ανάγκη για συνεργασία. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τουλάχιστον 237 χάθηκαν απ' την αρχή του χρόνου στην ανατ. Μεσόγειο
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τα πρόσφατα ναυάγια ανοιχτά της Λέσβου και των Κυθήρων και ταυτόχρονα ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή τους σε όλους όσοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης εν μέσω δυσμενών συνθηκών, όπως και στους κατοίκους των Κυθήρων που γενναιόδωρα προσέφεραν φαγητό, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στους διασωθέντες.
«Οι τραγωδίες αυτές είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να μην αναγκάζονται όσοι φεύγουν κυνηγημένοι από διώξεις και πολέμους να εμπιστεύονται τη ζωή τους σε αδίστακτους διακινητές. Χρειάζεται διεθνής και περιφερειακή συνεργασία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ανθρώπων στο άσυλο και σε ασφαλείς οδούς», σημείωσε η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.
«Σήμερα γίναμε μάρτυρες δύο ακόμα τραγωδιών στη Μεσόγειο. Άνθρωποι που ζητούν απελπισμένα την ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή, ρισκάρουν τα πάντα σε θανάσιμα ταξίδια», ανέφερε ο Gianluca Rocco, Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας. «Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τις διεθνείς συνεργασίες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να βελτιώσουμε τις διόδους για ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση», προσέθεσε.
Μέχρι στιγμής μέσα στο 2022, έχουν σημειωθεί 7.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα. Οι κύριες εθνικότητες των νέο-αφιχθέντων περιλαμβάνουν την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Από τις αρχές του 2022, και πριν από τις σημερινές τραγωδίες, 237 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Missing Migrants Project του ΔΟΜ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ή αγνοούμενων στη Μεσόγειο θάλασσα για την ίδια περίοδο ανέρχεται σε 1.522.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: