Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Έρευνα για το κάπνισμα: Το τσιγάρο βλάπτει και τις σχέσεις

Εκτός από την υγεία μας, το κάπνισμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και σε όλο το φάσμα των σχέσεων μας, όπως επιβεβαιώνει η νέα πανελλαδική έρευνα της Marc που έγινε για λογαριασμό της Παπαστράτος, με τίτλο «Τσιγάρο: Η ξεπερασμένη συνήθεια που δεν λέμε να ξεπεράσουμε».Δυσάρεστα είναι τα νέα για τους καπνιστές καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 1.200 άτομα άνω των 21 ετών, οι ενστάσεις και η πίεση που δέχονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον καταγράφονται εντονότερες, υπάρχει προοδευτικά μικρότερη ανεκτικότητα απέναντι στο τσιγάρο και οι ίδιοι αισθάνονται ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος τους. Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το 15% αυτών να κρύβει από τους αγαπημένους του την κακή συνήθεια. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται μάλιστα στις ηλικίες 21-34 (22%) επιβεβαιώνοντας πως το τσιγάρο είναι, ειδικά για τους νεότερους, εμφατικά εκτός μόδας.
Πώς επηρεάζει το τσιγάρο τη συναισθηματική ζωή των καπνιστών
Τα ποσοστά της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καταδεικνύουν ξεκάθαρα τη διαβρωτική επίδραση του τσιγάρου στις διαπροσωπικές σχέσεις. Συγκεκριμένα το 63% των μη καπνιστών απάντησε ότι το τσιγάρο αποτελεί αιτία διαφωνίας ή τσακωμού με τον/τη σύντροφό του, σε σχέση με το αντίστοιχο 47% του 2021. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και το 59% των καπνιστών με σύντροφο μη καπνιστή που δηλώνουν πως το κάπνισμα ενοχλεί τον/τη σύντροφό τους (σε σχέση με το 52% της περσινής έρευνας). Η ίδια τάση παρατηρείται και όσον αφορά τα ζευγάρια όπου και τα δυο μέλη είναι καπνιστές, αφού, και στην περίπτωση αυτή, ένα 31% αναφέρει και πάλι το τσιγάρο ως αιτία διαφωνιών.
Τι είναι, όμως, αυτό ακριβώς που ενοχλεί κάποιον στο να έχει σύντροφο καπνιστή; Κοινή συνιστώσα σε όλες τις απαντήσεις φαίνεται πως είναι η μυρωδιά. Ένα 37% των μη καπνιστών με σύντροφο καπνιστή ανέφερε ως κύριο λόγο την «τσιγαρίλα» (οσμή τσιγάρου στο χώρο). Με την αναπνοή του καπνιστή, τον καπνό του τσιγάρου και τη μυρωδιά που αφήνει το συμβατικό τσιγάρο σε ρούχα, μαλλιά και χέρια να ακολουθούν με 16%, 14% και 10% αντίστοιχα.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις και για την ερωτική ζωή των καπνιστών, καθώς το 57% των μη καπνιστών επιμένει πως τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά από αυτούς που δεν καπνίζουν. Ένα ποσοστό που είναι μάλιστα κατά 7% υψηλότερο από πέρυσι. Σε μια περίοδο που οι ανθρώπινες σχέσεις «ασφυκτιούν» για διάφορους εξωγενείς λόγους, το τσιγάρο έρχεται να προστεθεί ως ένα ακόμη εμπόδιο ανάμεσα τους.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την κοινωνική ζωή των καπνιστών
Πέρα από τις συντροφικές σχέσεις των καπνιστών φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά και οι οικογενειακές και φιλικές τους σχέσεις. Συγκεκριμένα, 4 στους 10 καπνιστές δηλώνουν πως το κάπνισμα προκαλεί συχνά εντάσεις και τσακωμούς με αγαπημένα πρόσωπα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Κάτι που μοιάζει να έρχεται ως φυσική συνέπεια των υπολοίπων σχετικών ευρημάτων. Όπως το ότι το 66% των μη καπνιστών δηλώνουν ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ένα συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο καπνίζει και το 69% αναφέρει πως ενοχλείται όταν επισκέπτεται σπίτια καπνιστών γιατί δεν αισθάνεται άνετα σε χώρο με καπνό. Ενδεικτικό της γενικότερης κατάστασης είναι και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες (45%) δεν επιτρέπουν το τσιγάρο στο σπίτι τους.
Η αυξανόμενη κοινωνική πίεση για τους καπνιστές
Γίνεται σαφές από τα παραπάνω ότι υπάρχει μία αποστροφή του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας απέναντι στο τσιγάρο, με 7 στους 10 Έλληνες να δηλώνουν ότι το θεωρούν ξεπερασμένη συνήθεια. Το παράδοξο που παρατηρείται ωστόσο στην ελληνική κοινωνία είναι ότι αυτή η αυξημένη κοινωνική πίεση δεν φαίνεται να πτοεί τους καπνιστές, οι οποίοι σταθερά έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (28,5%, 2.250.000 άτομα σε απόλυτους αριθμούς). Και αυτό παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών (84%) δηλώνει ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις του στην υγεία τους, θέτοντας την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση (με ποσοστό 57%) στην κορυφή των κινήτρων για τη διακοπή του και τους οικονομικούς λόγους και το κόστος να παίρνουν το «αργυρό μετάλλιο» με 14%. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πώς ο παράγοντας «επιπτώσεις στην τσέπη μου» έχει αυξηθεί κατά 4% από πέρσι, ενδεικτικό της πιεστικότερης οικονομικής συνθήκης που ζουν οι Έλληνες.
Όπως εύστοχα επισημαίνει ο κ. Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Marc: «Φαίνεται να υπάρχει μια μικρότερη ανοχή προς τους καπνιστές τσιγάρων. Περιθωριοποιούνται περισσότερο, θεωρούνται λιγότερο ελκυστικοί, ο περίγυρός τους κατακρίνει πιο έντονα τη συνήθεια αυτή». Προσθέτοντας πως, ωστόσο, «εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως αυτός δεν είναι ικανός λόγος για να αποφασίσουν να διακόψουν το τσιγάρο».

Κάπνισμα και εναλλακτικά προϊόντα
Την ίδια ώρα που οι Έλληνες δείχνουν να εμμένουν στο τσιγάρο, μια αυξανόμενη μερίδα καπνιστών (+2,5% vs 2021) κάνει την αλλαγή προς τα εναλλακτικά προϊόντα. Οι χρήστες εναλλακτικών προϊόντων και προϊόντων θέρμανσης καπνού καταγράφονται στην έρευνα στο 8% για το 2022, δηλαδή περίπου 640.000 άτομα. Στο σύνολο του πληθυσμού, 1 στους 2 λέει πώς τα προϊόντα αυτά είναι λιγότερο επιβλαβή από το τσιγάρο. Μάλιστα 6 στους 10 ερωτηθέντες άνω των 21 ετών δηλώνουν πως θα τα επέλεγαν ή θα τα πρότειναν σε καπνιστές πιο εύκολα εάν είχαν πιο σαφή ενημέρωση για τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από αυτά. Ενώ, επιπλέον, 7 στους 10 χρήστες εναλλακτικών προϊόντων τα προτείνουν σε ενήλικους καπνιστές συμβατικού τσιγάρου, παροτρύνοντας τους να κάνουν την αλλαγή, εάν δεν μπορούν να διακόψουν.
«Κλειδί» για να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο οι καπνιστές αναδεικνύεται η σωστή ενημέρωση για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος που παραμένει -σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας- σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, μόλις 1 στους 10 ερωτηθέντες ενήλικες δηλώνει επαρκώς ενημερωμένος (αυξημένο κατά μόλις 2,4% από πέρυσι). Λίγο περισσότερο ενημερωμένοι (22%) είναι οι ίδιοι οι καπνιστές που δηλώνουν πως έχουν την πληροφόρηση που χρειάζεται για να μεταβούν από το τσιγάρο σε μια καλύτερη εναλλακτική. Κοινή είναι ωστόσο η θέση (87%), για το προφανές, ότι δηλαδή οι καπνιστές θα πρέπει να έχουν επαρκή ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα νέα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: