Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΣΕΠΕ Γιαννιτσών: Δράση «Έλα για λίγο στη θέση μας» - Πεζόδρομος Γιαννιτσών - Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών σε συνεργασία με την ΕΚΑΣΚΕΜ (Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας) μια σειρά δράσεων ενσυναίσθησης για μικρούς και μεγάλους στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Χλόη, ο Σύλλογος Παραπληγικών Νομού Πέλλας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Σχολείου και ΕΕΕΚ Γιαννιτσών, ο Ξενώνας Εφήβων ΙΑΣΙΣ ΑΜΚΕ, το οικοτροφείο ενήλικων ΙΑΣΙΣ ΑΜΚΕ και εκπρόσωποι του Ειδικού Δημοτικόυ Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών.
Υποστηρικτές της δράσης ήταν: η Φρουτοεμπορική Γιαννιτσών Καράμπελας, το Στούντιο Φωτογραφίας SI, οι Γραφικές Τέχνες Σάμπος, το Βιβλιοπωλείο ΠΑΠΥΡΟΣ και το Ψητοπωλείο Magic.
Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης, με τίτλο «Έλα για λίγο στη θέση μας», ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών της Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στις καθημερινές τους δραστηριότητες και η ανάδειξη της φωνής των ίδιων των ανθρώπων με δυσκολίες για ζητήματα κυρίως που αφορούν τη ζωή και την εκπαίδευσή τους αναδεικνύοντας το δίκαιο αίτημά τους που είναι η ισότητα στην πρόσβαση, σε αγαθά και υπηρεσίες.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υλοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις ακουστικής και κινητικής προσομοίωσης εμπνευσμένες από τις προκλήσεις που συναντούν στην καθημερινότητά τους τα παιδιά και τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαφόρων μορφών δυσκολίες και αναπηρίες, εστιάζοντας στο παιδί και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σε τομείς όπως η μετακίνηση, η καλλιτεχνική έκφραση, η ψυχαγωγία και η αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο.
Οι συγκεκριμένες δράσεις σχεδιάστηκαν προσεκτικά από παιδαγωγούς του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών με πολυετή εμπειρία στην ειδική αγωγή, στη βάση επιστημονικά πάντα τεκμηριωμένων παιδαγωγικών προσεγγίσεων. Το πρόγραμμα των δράσεων περιλάμβανε τέσσερις σταθμούς ενημέρωσης και σύντομης βιωματικής εμπειρίας προσομοιάζοντας καθημερινές δραστηριότητες ατόμων με δυσκολίες ή αναπηρίες όπως: ανάγνωση για ανθρώπους με δυσκολίες όρασης, βάδιση και γνωριμία με προσαρμοσμένα αντικείμενα ψυχαγωγίας που χρησιμοποιούν τα άτομα με δυσκολίες όρασης, πορεία με αμαξίδιο, ζωγραφική και καλλιτεχνική έκφραση μέσα από περιορισμούς των άνω άκρων. Επίσης, περιλάμβανε δοκιμασίες αθλητικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου όπως αναγνώριση αντικειμένων, σταθμός ακοής, μπάσκετ μεικτών ομάδων τυπικών και ΑμεΑ παιδιών και σουτ σε μπασκέτα με περιορισμό των ματιών.
Σκοπός των παραπάνω δράσεων ήταν να αναδειχθούν οι προκλήσεις της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, δίνοντας έμφαση στις αντιξοότητες που συναντούν στην καθημερινότητά τους. Στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων καταλυτική ήταν η συνδρομή και συμμετοχή εθελοντών εκπαιδευτικών οι οποίοι με επαγγελματισμό, γνώση και κυρίως Αγάπη για το λειτούργημά τους αφιέρωσαν ανιδιοτελώς τον πολύτιμο χρόνο τους για έναν τόσο σημαντικό κοινωνικό σκοπό.
Κατά τη διάρκεια της δράσης η ροή του κόσμου ήταν μεγάλη και διαρκής. Για περισσότερες από τρεις ώρες, πλήθος περαστικών αγκάλιασαν τη δράση συμμετέχοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο «διαδραστικό πάρκο» που είχε στηθεί στο κέντρο του πεζόδρομου Γιαννιτσών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία αλλά και με τη συμμετοχή τους στις βιωματικές δράσεις ο Βουλευτής του Νομού Πέλλας κύριος Βασιλειάδης Λάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πέλλας κύριος Φουντουκίδης Ευστάθιος, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης κυρία Αλμπανίδου Πολυξένη, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Γενικής Αγωγής κύριος Αγγελίδης Νικόλαος εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος περαστικών.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Πέλλας για την παραχώρηση του χώρου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών και το 1ο Πολυδύναμο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών για τον δανεισμό εξοπλισμού, τους Εθελοντές για τη συμμετοχή τους, τον Νίκο Φλίκα για την μουσική επένδυση της εκδήλωσης, τους Φορείς που συμμετείχαν σε αυτή για την άψογη συνεργασία που είχαμε, τους υποστηρικτές της δράσης και όλους όσους αγκάλιασαν τη δράση μας με την παρουσία τους.
Ελπίδα όλων μας είναι το μήνυμα της δράσης να φτάσει παντού, οι συμπολίτες μας αλλά και οι ιθύνοντες, ο καθένας από τη θέση που κατέχει, να φροντίσουμε για τη διασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση, σε αγαθά και υπηρεσίες ενισχύοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν ως γνώμονά τους τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων εκείνων που το έχουν ανάγκη.













Για το ΔΣ του ΣΕΠΕ Γιαννιτσών
Ο Πρόεδρος Διαμαντόπουλος Ηλίας
Ο Γραμματέας Χρυσικός Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: