Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί δεν δημοσιεύονται τα πορίσματα για τα εργατικά ατυχήματα;

Σήμερα, ακόμη ένας εργάτης έχασε τη ζωή του στο πλαίσιο οικοδομικών εργασιών στους χώρους της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν, ένας εργάτης σε πλοίο στη Θεσσαλονίκη και μια εργάτρια καθαριότητας στον Δήμο Νέας Χαλκηδόνας κατέληξαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.
«Κατάγματα και σοβαρές αναπηρίες που τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή είναι κάποιοι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, σε πολλαπλάσιο πια βαθμό, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα από τότε που η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, επέβαλε τις ελαστικές μορφές εργασίας, κατήργησε το 5νθημερο - 8ωρο και επέβαλε το 13ωρο και την 6ημερη εργασία, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση κόπωσης και τον κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ειδικά όμως τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας έχουν λάβει διαστάσεις μάστιγας. Μόνο για το 2023, 162 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους με αυτόν τον τραγικό τρόπο», αναφέρει σε δήλωση του ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιώργος Γαβρήλος.
Με αφορμή το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα οικοδόμου στους χώρους της πρεσβείας των ΗΠΑ και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο, στη Θεσσαλονίκη και στη Νέα Χαλκηδόνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα της αναγκαίας αύξησης των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και την προτεραιοποίηση των όποιων καταγγελιών για θέματα ασφάλειας έχουν φτάσει στα χέρια της.
«Στο όνομα του κάθε εργάτη που χάνει τη ζωή του ή τραυματίζεται την ώρα που προσπαθεί να βγάλει ένα μεροκάματο για να ζήσει την οικογένειά του, αλλά και για την ηθική δικαίωση των συγγενών που μένουν πίσω, ζητάμε την ενδελεχή εξέταση των συνθηκών των ατυχημάτων, τη δημοσίευση των πορισμάτων και των επιβληθέντων προστίμων σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Περιμένουμε, τέλος, από την κυβέρνηση να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιστροφή των συνθηκών που έχουν επιφέρει οι πολιτικές της και έχουν αποδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την ώρα που οδηγούν στα όριά τους εργαζόμενους».

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: