Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Πέρασε η Ν.Δ. το φοροληστρικό νομοσχέδιο

Με «όπλο» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία περνά το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των πληττόμενων. Ο νέος νόμος αφορά 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους η κυβέρνηση κατηγόρησε συλλήβδην ως φοροφυγάδες εκβιάζοντάς τους με το δίλλημα «τεκμαρτό εισόδημα ή έλεγχος».
Σύσσωμοι οι κλάδοι των ελευθεροεπαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενουν ζητούσαν από την πρώτη στιγμή την απόσυρση του ν/σ και διάλογο, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα που στοχεύουν την «μαρίδα» θα οδηγήσουν σε «λουκέτα» τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ωστόσο, η Ν.Δ. ενέκρινε σήμερα με 158 υπέρ το σχέδιο νόμου, που καταψήφισαν 140 βουλευτές, ενώ προηγήθηκαν ονομαστικές ψηφοφορίες, που είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

  • Υπέρ του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», τάχθηκαν 169 βουλευτές. Κατά δήλωσαν 129 βουλευτές
  • Στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 15), 158 βουλευτές δήλωσαν υπέρ. Το καταψήφισαν 140 βουλευτές.
  • Στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», 158 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Κατά δήλωσαν 140 βουλευτές.
  • Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών», υπέρ δήλωσαν 158 βουλευτές. Κατά του άρθρου δήλωσαν 140 βουλευτές.

Ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε νωρίτερα, μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις για καφενεία, ταξί και περίπτερα (Βλ. «Φορολογικό "τυράκι" Χατζηδάκη»).
Ν.Δ.: Δίκαιο σύστημα
Στη σημερινή συνεδρίαση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης τα στελέχη της οποίας επιχείρησαν να υπερασπιστούν τα μέτρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τσιάρας, επανέλαβε το αφήγημα περί δίκαιου συστήματος υποστηρίζοντας ότι «όταν το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δεν δηλώνουν καν εισόδημα, ίσα με το ύψος του βασικού μισθού, αντιλαμβάνεστε ότι γεννάται ένα πραγματικό ζήτημα που αφορά στην ουσία της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί κανείς να το αγνοεί, μέσα από μια αρνητική επιχειρηματολογία ή μέσα από μια κομματική αντιπαράθεση, η οποία λογικά υπάρχει εντός εισαγωγικών σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση».
«Η φοροδιαφυγή είναι μια παθογένεια, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από το 1974 και μετά, ειδικά τα τελευταία είκοσι-τριάντα χρόνια, που η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει υψηλά εισοδήματα σε πολλούς πολίτες; Είναι ένα ζήτημα άραγε από το οποίο μπορούμε να κρυβόμαστε ή απλά να επιχειρηματολογούμε με αφορισμούς, με απορρίψεις, με αρνήσεις, με ευχολόγια;» διερωτήθηκε για να απαντήσει το εξής:
«Διότι αυτό το οποίο έχω ακούσει από τους αξιότιμους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης συνολικά, θα έλεγα ότι ήταν μια καθολική άρνηση απέναντι στις διατάξεις του νομοσχεδίου, χωρίς φυσικά να υπάρξει ούτε κάποια συγκεκριμένη πρόταση ούτε πολύ περισσότερο η διάθεση να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, που αναμφίβολα απασχολεί την ελληνική πολιτεία και την ελληνική κοινωνία».
ΚΚΕ: Όλα τα κόμματα συνέβαλαν στην φοροεπιδρομή
Ο κοινωνικός αυτοματισμός που καλλιεργείται από την κυβέρνηση, αφήνει στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας το εξής:
«Βάζετε δηλαδή τον λαό να τσακώνεται για τα ψίχουλα και όχι για το καρβέλι, που καθημερινά του κλέβει το κεφάλαιο από το τραπέζι του. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθείτε να συγκαλύψετε τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, ενός φορολογικού συστήματος που έχετε συμβάλει όλοι σας για να διαμορφωθεί. Στόχος σας είναι να συγκαλύψετε τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τη συνταγματική κατοχύρωση των απαλλαγών για τους εφοπλιστές. Και μάλιστα, όταν το ΚΚΕ πρότεινε να καταργηθούν αυτές, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψηφίσατε 'όχι'», είπε.
«Όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, έβαλαν το χέρι τους για το νομικό οπλοστάσιο που προστατεύει τη φοροδιαφυγή με τον αναβαλλόμενο φόρο, με τις συνεχείς μειώσεις των φορολογικών συντελεστών των ανωνύμων εταιρειών, των μερισμάτων, με τις τριγωνικές συναλλαγές» σημείωσε για να προσθέσει:
«Όλα τα κόμματα είναι εκπαιδευμένα στο να διαμορφώνουν συνθήκες φοροεπιδρομής στους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους, όπως η περαίωση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η συνάφεια, τα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόστηκαν από διάφορες κυβερνήσεις στο παρελθόν για τους αυτοαπασχολούμενους, η κατάργηση του αφορολόγητου».
Πλεύση Ελευθερίας: Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους μικρομεσαίους
«Οι πάντες ξέρουν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, ιδίως εκείνες της Νέας Δημοκρατίας, πάντοτε έκαναν και συνεχίζουν τα στραβά μάτια απέναντι στην πραγματική και μεγάλη φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθέριας αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες για τη φοροδιαφυγή και τη λαθρεμπορία στη χώρα.
«Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία είναι προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία για δεκαετίες. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση τα προσεγγίζει σήμερα, δίνει την ψευδή εικόνα ότι γι΄αυτά φταίει μόνο η κοινωνία και ότι το καλό υπουργείο Οικονομίας έρχεται τώρα να τα περιορίσει. Αυτά βεβαίως είναι παραμύθια», είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση «τεράστιες ευθύνες για τη διαιώνιση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας, όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν διώκει τη φοροδιαφυγή αλλά κάνει το ακριβώς αντίθετο, είπε ο Αλέξανδρος Καζαμίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στρέφεται κατά των αυτοαπασχολούμενων, που δεν έχουν να πληρώσουν, για να προστατεύσει στο διηνεκές τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα που συστηματικά φοροδιαφεύγουν.
Ο Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι η κυβέρνηση στρέφεται κατά των αυτοαπασχολούμενων με χαμηλά εισοδήματα, γιατί η τρόικα ζητά ξανά από την κυβέρνηση να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, δηλαδή το φορολογητέο εισόδημα. «Μετά τον κορονοϊό, η τρόικα επανέφερε τους υψηλούς στόχους από τα πλεονάσματα. Φέτος η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, ενώ το 2024 πρέπει να αυξήσει το πλεόνασμα, ξανά, στο 2,1% του ΑΕΠ. «Αυτό σημαίνει νέους φόρους, όπως προβλέπει ξεκάθαρα άλλωστε και ο προϋπολογισμός του 2024», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας για να υπογραμμίσει πως εν τέλει, η κυβέρνηση έρχεται με καθαρά φοροεισπρακτικές και όχι με ηθικές προθέσεις, για να μαζέψει κάπου 600 εκατ. ευρώ ή το 0,3% του ΑΕΠ.
«Αυτό βλέπουν οι πολίτες και γι΄αυτό έχει ξεσηκωθεί η κοινωνία στους δρόμους. Η κυβέρνηση βαφτίζει την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος, μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στοχοποιεί μια κατηγορία μικρομεσαίων επαγγελματιών, ακριβώς για να διαιωνίσει τη φοροαποφυγή στα υψηλά και στα μεγάλα εισοδήματα», είπε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: