Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Δυστοπία ή πραγματικός εφιάλτης; Τεχνολογία θα σου επιτρέπει να δουλεύεις, ενώ κοιμάσαι

Η startup Prophetic εργάζεται πάνω σε ένα headband που θα είναι έτοιμο το 2025 και πρόκειται να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να ελέγχουν τα όνειρά τους. Πώς λειτουργεί η συσκευή.Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να πραγματοποιήσει πλέον πολλά όνειρα που πριν λίγα χρόνια φάνταζαν άπιαστα, όμως υπάρχει πάντα το σενάριο ένα όνειρο να εξελιχθεί σε εφιάλτης.
Πώς αλλιώς θα έμοιαζε το ενδεχόμενο να δουλεύει κανείς ακόμα και στον ύπνο του, όχι σε κάποιο όνειρο ή ταινία φαντασίας αλλά στην πραγματική ζωή;
Κι όμως, μια αμερικανική startup δηλώνει ότι η συσκευή της, ένα headband, θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να εργάζονται ενώ κοιμούνται.
Η εταιρεία που ακούει στο όνομα Prophetic έχει ήδη συγκεντρώσει 1 εκατ. δολάρια και πλέον για την ανάπτυξη του Halo, μιας συσκευής που, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει στους χρήστες της να ελέγχουν τα όνειρά τους.
Η Prophetic περιγράφει το Halo ως μια “μη επεμβατική συσκευή νευροδιέγερσης”, σύμφωνα με τον Independent. Ο μόνος περιοριστικός παράγοντας, υποστηρίζει η εταιρεία, είναι η φαντασία του χρήστη.
Πώς λειτουργεί η συσκευή
Η συσκευή αυτή έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί διαυγή όνειρα, κατά τα οποία ο χρήστης αντιλαμβάνεται ότι κοιμάται και είναι σε θέση να ελέγχει την εμπειρία.
Το headband μπορεί να φορεθεί σαν στέμμα και απελευθερώνει ηχητικά κύματα στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τα διαυγή όνειρα.
Έπειτα, οι ακτίνες ενεργοποιούν τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την επίγνωση και τη λήψη αποφάσεων.
Στόχος της είναι η χρήση εστιασμένων σημάτων υπερήχων για την ενεργοποίηση της ονειρικής κατάστασης, η οποία, όπως υποστηρίζει ο ιδρυτής της εταιρείας Eric Wollberg, θα μπορούσε στη συνέχεια να επιτρέψει στους εργαζόμενους να εξασκηθούν σε επιδείξεις ή να επιλύσουν δημιουργικά προβλήματα σε δύσκολες εργασίες.
“Στα διαυγή όνειρα, απελευθερώνεστε από τους συμβατικούς νόμους της φυσικής: βαρύτητα, διατήρηση της ενέργειας, διατήρηση της μάζας”, αναφέρεται στον ιστότοπο της νεοφυούς επιχείρησης.
“Υπάρχει λόγος που προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει ιστορικά στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την τέχνη αποδίδουν στα διαυγή τους όνειρα τις πιο καίριες ανακαλύψεις τους”.
Η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη του headband και φέρεται να συνεργάζεται με έναν από τους σχεδιαστές της συσκευής Neuralink του Elon Musk.
Οι νευροεπιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 70% των ανθρώπων θα βιώσουν διαυγή όνειρα τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους. Η πρόσφατη έρευνα για το φαινόμενο επικεντρώνεται στον τρόπο πρόκλησής τους.
Τεχνικές που δοκιμάζονται από το 2017
Το 2017, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας δοκίμασαν τρεις τεχνικές που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισής τους.
Η πρώτη περιλαμβάνει τον έλεγχο του περιβάλλοντός σας πολλές φορές την ημέρα για να δείτε αν ονειρεύεστε, η δεύτερη ενθαρρύνει τους ανθρώπους να θέσουν ένα ξυπνητήρι πέντε ώρες μετά τον ύπνο και να ξανακοιμηθούν για να ενθαρρύνουν το στάδιο REM του ύπνου, ενώ η τρίτη απαιτεί από τους ανθρώπους να επαναλάβουν στον εαυτό τους τη φράση “την επόμενη φορά που θα ονειρευτώ, θα θυμάμαι ότι ονειρεύομαι”.
Τα πειράματα διαπίστωσαν ότι το 46% των συμμετεχόντων είχαν διαυγή όνειρα όταν δοκίμασαν την τρίτη τεχνική, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να βελτιώσουν την πιθανότητα να έχει κανείς διαυγή όνειρα.
Η Prophetic δεν είναι η πρώτη startup που υπόσχεται την ικανότητα να βλέπεις διαυγή όνειρα, ωστόσο καμία δεν έχει ακόμη παραδώσει ένα προϊόν που να μπορεί να προσφέρει με συνέπεια την εμπειρία αυτή στους καταναλωτές.
Η συσκευή Halo της Prophetic αναμένεται να κοστίζει μεταξύ 1.500 και 2.000 δολαρίων όταν κυκλοφορήσει το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, ενώ οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν κράτηση με προκαταβολή 100 δολαρίων.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: