Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη οι Έλληνες

Ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος απασχολείται 2.000 ώρες τον χρόνο (ευρωπαϊκός μέσος όρος: 1.679 ώρες).
Οι Έλληνες εργαζόμενοι, μισθωτοί και μη, εργάζονται κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερο, σε σχέση με τους εργαζόμενους των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό προκύπτει από έρευνα του γαλλικού Ινστιτούτου Rexecode, βάσει της οποίας ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος απασχολείται σχεδόν 2.000 ώρες τον χρόνο έναντι 1.679 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Περισσότερες ώρες από τους Έλληνες δουλεύουν οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι στην Ευρώπη, ενώ κάτω από 1600 ώρες τον χρόνο δουλεύουν οι Ολλανδοί, οι Δανοί, οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί.
Μέσες ετήσιες πραγματικές ώρες εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης το 2022 | Rexecode
Οι Έλληνες μισθωτοί δουλεύουν πάνω από 1.900 ώρες τον χρόνο, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είμαι στις 1.792 ώρες. Οι Έλληνες μη μισθωτοί εργάζονται σχεδόν 2400 ώρες τον χρόνο με τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο να μην υπερβαίνει τις 2.200 ώρες εργασίας.
► Σημειώνεται ότι και στην έρευνα «Συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα. Εμπειρίες και στάσεις γύρω από την αγορά εργασίας» (από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata SA), καταγράφηκε ότι οι εργαζόμενοι/ες στην Ελλάδα εργάζονται πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, και κυρίως η υπερεργασία παραμένει σε μεγάλο βαθμό άτυπη και απλήρωτη.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: