Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Αξιολόγηση, χρέος και... αλλαγές στο μνημόνιο

Τον Οκτώβρη και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και μαζί με αυτή οι... διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενες αλλαγές στο μνημόνιο.
Αυτό διαμηνύουν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης, με τις Βρυξέλλες να τηρούν στάση αναμονής ελέω της 20ης Σεπτέμβρη.
Μια πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως το Σάββατο στη συνεδρίαση του eurogroup, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δίνει καθαρά το στίγμα.
«Έχουν εκλογές στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα» λέει ο Πιέρ Γκραμένια. 
«Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση τον Οκτώβρη. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους γιατί υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι πολύ υψηλό. Πώς θα το αναδιαρθρώσουμε; Υπάρχουν αποκλίνουσες» προσθέτει.
Ο Γκραμένια, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνουν συζητήσεις για την πιθανότητα διαγραφής χρέους σημειώνοντας ότι «Μπορούμε να πετύχουμε ελάφρυνση μέσω επέκτασης της περιόδου χάριτος ή καθυστέρησης των πληρωμών για να αποφύγουμε το κανονικό κούρεμα».
Έρχονται σκληρές συζητήσεις
Ωστόσο, αξιωματούχοι της ευρωζώνης, μιλώντας, ως γνωστόν, ανώνυμα, στο πρακτορείο επισημαίνουν ότι αξιολόγηση σημαίνει και διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση. Προσθέτουν ακόμη ότι οι αλλαγές αυτές ενδεχομένως να είναι απαραίτητες ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην οικονομική κατάσταση της χώρας.
«Η πρώτη αξιολόγηση είναι μια διαδικασία στην οποία διαπραγματεύεσαι» σημειώνει ο αξιωματούχος και προσθέτει «εάν παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του Μνημονίου στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, είναι μια ζωντανή διαδικασία με αλλαγές στο περιεχόμενό του ως αποτέλεσμα της κάθε αξιολόγησης»
«Το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά και θα αντανακλά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και τον εκπροσώπων των δανειστών» είπε με νόημα.
Ρέγκλινγκ: Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι κυβέρνηση
Το δικό του μήνυμα στέλνει μέσω συνέντευξή του σε εφημερίδα της Σλοβενίας και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώνοντας ότι «Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Θα χαρούμε να συνεργαστούμε με το νέο σχήμα».
Ο επικεφαλής του ESM τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν ξεκαθαρίζοντας και αυτός από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής χρέους.
Αναφερόμενος στο Grexit ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «δεν αποκλείεται στη θεωρία, αλλά δεν είναι το σενάριο πάνω στο οποίο λειτουργούμε αυτή τη στιγμή».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: