Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Καταγγελίες για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Μόνο αλγεινή εντύπωση μπορεί να προκαλέσει η είδηση ότι κάποιοι (που δεν είναι και λίγοι) δήμαρχοι εκμεταλλεύονται τους ανέργους που μετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας φορτώνοντάς τους περισσότερες ώρες εργασίας και καταπατώντας τα εργασιακά δικαιώματά τους.
Το θέμα είναι ότι στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας καταφθάνουν συνεχώς καταγγελίες για συγκεκριμένους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι όχι μόνο δεν σέβονται όσα περιλαμβάνονται στην Πρόσκληση για Κοινωφελή Εργασία και τα οριζόμενα στην εργατική νομοθεσία, την οποία -όπως φαίνεται- καταπατούν ασύστολα, αλλά ακόμη και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων!
Οι καταγγελίες έχουν πέσει βροχή, ωστόσο το φαινόμενο δεν είναι τωρινό, αφού ίδια κατάσταση υπήρχε και στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης σε δήμους και περιφέρειες που έτρεξαν επί υπουργίας Γ. Βρούτση.
Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τότε οι υπηρεσίες κώφευαν στις καταγγελίες, ενώ τώρα υφίσταται όχι απλώς διάθεση ελέγχου αλλά βούληση πάταξης αυτών των φαινομένων.
Ετσι, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Δήμητρα Χαλικιά, έχει αναλάβει δράση και κινητοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Συγκεκριμένα με επιστολή της στον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ ζήτησε τη διενέργεια άμεσων ελέγχων σε όλους τους δήμους που απασχολούν ανέργους σε κοινωφελή εργασία.
«Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία παρέκκλιση για μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων» επισήμανε σχετικά η κ. Χαλικιά σε ανακοίνωσή της.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους ανέργους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες (καθαριότητα, πράσινο, περιβάλλον κ.λπ.), αφού οι υπηρεσίες των τομέων Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου φαίνεται ότι συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και δεν λαμβάνουν τα υποχρεωτικά μέσα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Η απόφαση λοιπόν της κ. Χαλικιά κινείται ακριβώς εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί για την προσωρινή απασχόληση αυτών των ανέργων και έτσι όπου διαπιστωθούν παρατυπίες θα αφαιρείται η θέση του ανέργου που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και οι συγκεκριμένες θέσεις θα παραμένουν κενές.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα την πληρώσουν οι άνεργοι, καθότι εκείνοι θα μεταφέρονται σε άλλους δήμους έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν ενταχθεί 32.433 άνεργοι που εργάζονται σε διάφορες θέσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ουσιαστικά πληρώνονται με κοινοτικά και κρατικά κονδύλια μέσω της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: