Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Μαζική διαμαρτυρία για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα

Πρόσφυγες και αλληλέγγυοι συμμετείχαν με παλμό στην κινητοποίηση που οργανώθηκε το μεσημέρι στη δομή της Ριτσώνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, με την κυβέρνηση να κλιμακώνει την αντιπροσφυγική επίθεση στη διαδικασία υποδοχής και ασύλου.
Εξαιτίας των εξελίξεων, ακυρώνεται η προγραμματισμένη για την Τρίτη εκδήλωση του Green Sprout School, του σχολείου της δομής της Ριτσώνας, που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς.
Δυο μέρες νωρίτερα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε στη διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τις απελάσεις, στέλνοντας ένα συμβολικό μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και τη Σύμβαση της Γενεύης, που κλείνει φέτος 70 χρόνια. Η πρόσφατη ΚΥΑ της κυβέρνησης που αναγνωρίζει «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία για τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων της χώρας μας αλλάζει αιφνιδιαστικά το τοπίο.
Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που περίμεναν χρόνια στη χώρα μας για να κάνουν την πολυπόθητη συνέντευξη και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου, να πάρουν προσφυγικό καθεστώς, τώρα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν υπέβαλαν το αίτημά τους στην Τουρκία και κινδυνεύουν με άμεση απέλαση ή, σε περίπτωση που δεν τους δεχτεί η Τουρκία, να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα σε μετέωρο νομικό καθεστώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες οικογένειες Αφγανών της Ριτσώνας έχουν ειδοποιηθεί αιφνιδιαστικά ότι το αίτημά τους για άσυλο δεν θα κριθεί επί της ουσίας στην Ελλάδα.
Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν χαρτιά για όλους και όλες, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οικονομικό επίδομα, ελευθερία κίνησης και πρόσβαση στην εκπαίδευση. 
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: