Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Deal για 43% της ΜΕΒΓΑΛ – Θεοδωρόπουλος αντί CVC/Vivartia

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον κλάδο γαλακτοκομικών, όπου ο επιχειρηματικός χάρτης αλλάζει και νέες ισορροπίες διαμορφώνονται μέσα από διαδοχικά deals εξαγορών. Δέλεαρ για επενδυτές οι ιδιαίτερα θετικές προοπτικές του κλάδου, που εμφανίζει αναπτυξιακή δυναμική και πραγματοποιεί ετήσιες εξαγωγές της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ.
Νέο επιχειρηματικό σχήμα διαμορφώνεται στη βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, όπου οι νυν βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Χατζάκου) αυξάνουν το ποσοστό τους, ενώ στρατηγική συμμετοχή αποκτά ο ιδρυτής και πρώην μεγαλομέτοχος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ελέγχει επίσης την μεγάλη βιομηχανία αλλαντικών “Νίκας”.
Το τίμημα και η αξία
Οπως έγινε γνωστό, η οικογένεια Χατζάκου και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος αγοράζουν από κοινού το 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ, τις οποίες κατέχει η Vivartia. Θα το μοιραστούν και έτσι οι νυν μεγαλομέτοχοι (που έχουν ήδη 43%) θα βρεθούν με 64,5%, ενώ ο ιδρυτής της Chipita θα γίνει δεύτερος μεγαλομέτοχος με 21,5%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 31 εκατ. ευρώ και διαμορφώνει τη συνολική αξία της ΜΕΒΓΑΛ σε 72 εκατ. ευρώ.
Η CVC που ελέγχει την γαλακτοβιομηχανία “Δέλτα” (μέσω της Vivartia) και τη βιομηχανία τυροκομικών “Δωδώνη”), προσπάθησε να ελέγξει και την ΜΕΒΓΑΛ εξαγοράζοντας το ποσοστό της οικογένειας Χατζάκου. Οταν η πρόταση της απερρίφθη, αποφάσισε να πουλήσει τη συμμετοχή της Vivartia (43%).
Σχέδια ανάπτυξης
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη κλείσει η συμφωνία για εξαγορά αυτού του ποσοστού από την διευθύνουσα σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ Μαίρη Χατζάκου και τον Σπ. Θεοδωρόπουλο. Μεταξύ τους υπάρχει άλλη συμφωνία για το σχέδιο περαιτέρω ανάπτυξης της ΜΕΒΓΑΛ, που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις και συνεργασία με την αλλαντοβιομηχανία “Νίκας” σε επίπεδο δικτύων διανομής.
Επισημαίνεται ότι η ΜΕΒΓΑΛ που είχε αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, βρίσκεται τώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και εμφανίζει κέρδη. Πέρυσι ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 117 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 40 εκατ. ευρώ ήταν από εξαγωγές.
Με την είσοδο στρατηγικού μετόχου ο οποίος έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στη δημιουργία υπεραξιών, αναμένεται ότι θα βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της.
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: