Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Φτωχότεροι στα εκκλησιαστικά γράμματα

Στη Βελλά, μαζί με άλλες δομές εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, κοντά στο Καλπάκι, λειτουργεί η Ακαδημία ως σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου τετραετούς φοίτησης από το 2006 μέσω πανελληνίων εξετάσεων με δύο Τμήματα, Ιερατικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής
Πλήγμα για την πνευματική κληρονομιά της Ηπείρου η κατάργηση της εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς ● Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στην ιστορική Μονή των Ιωαννίνων που αποτελεί διαχρονικό εκπαιδευτικό κέντρο.
Πολιτικές διαστάσεις έχει πάρει η κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση του σχολείου. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής στο τέλος Ιουλίου περιείχε ρυθμίσεις και για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, από τις οποίες πλήττονται ο χαρακτήρας και η σημασία της Βελλάς ως ενός από τα ιστορικά κέντρα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα και ώς τις μέρες μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε κεντρικά το θέμα ψηλά στην ατζέντα του ήδη από την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων τον Ιούνιο, θέτοντας ένα ευρύτερο θέμα σχεδιασμού για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα και επανήλθε τη Δευτέρα μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, με σκληρή ανακοίνωση από τη Θεματική Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων η οποία αναδεικνύει και το πλήγμα στην πνευματική κληρονομιά της Ηπείρου πλέον, κάνοντας λόγο για παύση λειτουργίας της σχολής στην Ιστορική Μονή Βελλάς «που καθιστά την Ηπειρο φτωχότερη στα γράμματα».
Με τον νέο νόμο, από το ακαδηµαϊκό έτος 2022-2023 λειτουργούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδηµίες (ΑΕ.) Αθηνών και η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδηµία (ΠΑΕΑ) Κρήτης και παύει η λειτουργία των σχολών Θεσσαλονίκης και Βελλάς.
Στη Βελλά, που στεγάζεται σε αυτόνομες εγκαταστάσεις μαζί με άλλες δομές εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, σε περιοχή κοντά στο Καλπάκι, όπου ιστορικά ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, λειτουργεί η Ακαδημία ως σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου τετραετούς φοίτησης από το 2006, με εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και δύο τμήματα, Ιερατικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής.
«Η επιλογή του εξοβελισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον εμβληματικό χώρο της Βελλάς ήταν γνωστή και η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμενόμενη. Η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί κανέναν Ηπειρώτη και σαφώς, δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορη την τοπική κοινωνία. Η ίδρυση της διετούς Σχολής Μαθητείας Κληρικών προφανώς γίνεται μόνο και μόνο για να χρυσωθεί το χάπι», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, αποδίδοντας ευθύνες και στους βουλευτές της Ν.Δ. από την Ηπειρο που ψήφισαν τον νόμο.
Θέτει παράλληλα το ευρύτερο ζήτημα του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας και ειδικά στην Ηπειρο, όπως είχε διαμορφωθεί από τον νόμο Γαβρόγλου και με ευρείες συναινέσεις στις τοπικές κοινωνίες μετά την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου που έδωσε και ένα πολύ ισχυρότερο Πανεπιστήμιο.
«Η κατάργηση της ΑΕΑ Βελλάς μαζί με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την κατάργηση τριών υπό ίδρυση πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών στην Ηπειρο, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ την πρόσφατη διετία, αποτελούν τον εκρηκτικό συνδυασμό της συνεχούς αποδυνάμωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας και δίνουν μια μόνο πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.
Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων τον Ιούνιο όταν αναφάνηκαν και οι κυβερνητικές προθέσεις για τη Βελλά ήταν έντονες και μαζικές. Δεν υπήρξε θεσμικός φορέας ειδικά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που να μην αντέδρασε.
Η λειτουργία της σχολής άλλωστε σε μια παραμεθόριο περιοχή όπως είναι ο Δήμος Πωγωνίου έχει και έναν διαφορετικό ρόλο για την ανάπτυξη συνολικά της περιοχής. Επιπλέον, η Βελλά έχει ιδιαίτερα βαθιούς κοινωνικούς δεσμούς με τον τόπο, αφού επί δεκαετίες αποτέλεσε εκπαιδευτικό φυτώριο, με τους αποφοίτους της από τις σχολές της να στελεχώνουν την εκπαίδευση ώς και τις πανεπιστημιακές σχολές.
Το πώς θα λειτουργήσει την επόμενη ημέρα χωρίς μία από τις σημαντικότερες δομές της, προς το παρόν είναι ένα ερώτημα.
 
Φιλήμων Καραμήτσος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: