Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Πρωταθλητές στη μείωση ωρών εργασίας

Οι Ελληνες εργάστηκαν λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους το 2020, λόγω πανδημίας και απολύσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Eurostat ● Ο συνολικός αριθμός των πραγματικών ωρών εργασίας στην κύρια εργασία στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2019, λόγω της πανδημίας και των απολύσεων.
Τη μεγαλύτερη μείωση των ωρών εργασίας (-19,7%), λόγω της πανδημικής κρίσης, κατέγραψε η Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Με μικρή διαφορά έπεται η Ισπανία (μείωση 19,5%), η Πορτογαλία και η Ιταλία (αμφότερες -19%). Συνολικά ο αριθμός των πραγματικών ωρών εργασίας στην κύρια εργασία στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, αυτή η μείωση μπορεί να εξηγηθεί από τα μέτρα που ελήφθησαν ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να εναλλάσσουν τις περιόδους εργασίας με περιόδους απουσίας. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι εργάζονταν λιγότερες ώρες από το συνηθισμένο και απουσίαζαν από τη δουλειά τους.
Οι χώρες της Ε.Ε. όπου υπήρξε μικρή αλλαγή στις ώρες εργασίας (με μείωση χαμηλότερη του 5%) ήταν: η Φινλανδία (-4,4%), η Δανία και το Λουξεμβούργο (αμφότερα -4,1%) και οι Κάτω Χώρες (-3,2%).
Σε όλη την Ε.Ε., 26,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι ανέφεραν ότι το 2020 είχαν εργαστεί λιγότερο από το συνηθισμένο ωράριο εργασίας τους. Πρόκειται για 2,5 εκατομμύρια περισσότερους από τους 24,4 εκατ. εργαζόμενους το 2019, οι οποίοι επίσης εργάζονταν λιγότερο. Η αύξηση αποδίδεται από την Eurostat στην αύξηση των απολύσεων (από μισό εκατομμύριο το 2019 σε 3,9 εκατομμύρια το 2020). Επιπλέον, 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν λιγότερες ώρες από το συνηθισμένο για άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων και των αδειών (γονικής, ειδικής και εκπαιδευτικής).
Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονταν περισσότερο από τις συνηθισμένες ώρες τους μειώθηκε. Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται υπερωρίες μειώθηκε από 7,3 εκατομμύρια το 2019 σε 5,8 εκατομμύρια το 2020.
Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά ζητούν άσυλο
Τα παιδιά που υπέβαλαν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά στην Ε.Ε. το 2020 ανήλθαν σε 129.630 και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο 31% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων ασύλου που καταγράφηκαν για πρώτη στην Ε.Ε. Μεταξύ αυτών των παιδιών, το 10% ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι που αντιστοιχούν στο 3% του συνολικού αριθμού των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το υψηλότερο ποσοστό των παιδιών που υπέβαλαν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά σημειώθηκε στη Γερμανία (54%) και το χαμηλότερο στη Σλοβακία (6%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ασυνόδευτων ανηλίκων στον συνολικό αριθμό των αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά ήταν υψηλότερο στη Βουλγαρία (23%) και χαμηλότερο στην Ισπανία (0,1%). Στην Τσεχία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία δεν καταχωρίστηκαν αιτήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων το 2020.
Οσον αφορά τη χώρα υπηκοότητας των ανήλικων αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά το 2020, περισσότερα από τα μισά (52%) παιδιά είχαν ιθαγένεια ασιατικής χώρας, 22% αφρικανική, 13% αμερικανική και 9% είχαν ευρωπαϊκή (εκτός Ε.Ε.). Συριακή υπηκοότητα είχε το έτος 2020 το 25% του συνολικού αριθμού παιδιών-αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά.
Το 2020, η κορυφαία χώρα υπηκοότητας των αιτούντων άσυλο που θεωρούνταν ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν το Αφγανιστάν (41% του συνόλου της Ε.Ε. όλων των αιτούντων που θεωρούνταν ασυνόδευτοι ανήλικοι).
Ερώτηση για τους πιστωτικούς κινδύνους στις συντάξεις
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάσει του άρθρου 140 του Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με «τους κινδύνους που ενέχουν τα προϊόντα ασφάλισης και επενδύσεων, τόσο για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος όσο και για τους ασφαλισμένους», υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπδημούλης.
«Στην πρόσφατη δημόσια ακρόασή της στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι o τομέας της ιδιωτικής κοινωνικής ασφάλισης έχει προσδιοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) ως δυνητικός κίνδυνος. Με την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, εισάγεται κεφαλαιοποιητικό σύστημα, έναντι του ισχύοντος διανεμητικού, στις επικουρικές συντάξεις του 1ου πυλώνα», αναφέρει στο εισηγητικό της ερώτησής του ο κ. Παπαδημούλης.
«Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα συγκεντρώνονται σε ατομικούς λογαριασμούς, θα αποταμιεύονται, θα επενδύονται και, τελικά, θα χρηματοδοτούν το εισόδημά τους όταν συνταξιοδοτηθούν, εκθέτοντας τους ασφαλισμένους και τις εισφορές τους στον πιστωτικό κίνδυνο και στον κίνδυνο της αγοράς. Σύμφωνα δε με πρόσφατη έκθεση του ESRB, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τους επενδυτικούς κινδύνους στους πελάτες τους, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο των εγγυήσεων που προσφέρουν» σημειώνεται στην ερώτηση προς την ΕΚΤ στην οποία θέτει τα εξής ερωτήματα:
■ Ποιους ακριβώς κινδύνους ενέχουν τα προϊόντα ασφάλισης και επενδύσεων, τόσο για τη σταθερότητα και βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού και του συνταξιοδοτικού συστήματος όσο και για τους ασφαλισμένους;
■ Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί, προκειμένου να μετριαστούν οι εν λόγω κίνδυνοι;
■ Δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και του γεγονότος ότι η σχετική αναλογιστική μελέτη εκτιμά ότι το κόστος μετάβασης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ξεπεράσει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, κρίνει κατάλληλη και προσήκουσα την ανωτέρω μεταρρύθμιση;

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: