Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

WWF: Η μάχη της πρόληψης σήμερα, θα σώσει τα δάση μας αύριο

Πριν τέσσερις μήνες ενώσαμε την φωνή μας με 6500 ενεργούς πολίτες και ζητήσαμε από την πολιτεία να λάβει μέτρα για τη διάσωση των δασών μας από τις πυρκαγιές. Σήμερα, στη σκιά των τραγικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, πρέπει να έρθουμε πάλι μαζί και να φωνάξουμε την απαίτησή μας για λύσεις και επιτέλους για πρόληψη ώστε να μην κάνουμε συνεχώς απολογισμούς στα αποκαΐδια.
Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες πυρκαγιών που καταστρέφουν τους πολύτιμους δασικούς μας πνεύμονες και τις περιουσίες μας, ενώ ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν συνεχώς. Σπίτια και καλλιέργειες καίγονται, ζώα πεθαίνουν και πυροσβέστες και εθελοντές εξαντλούνται σε μια άνιση μάχη. Μια μάχη με όλο και πιο σκληρό αντίπαλο, καθώς η κλιματική κρίση "μεταμορφώνει" τη Μεσόγειο και δοκιμάζει τις αντοχές μας.
Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της και ήδη μετράμε τις πληγές: Οι χαμένες περιουσίες και τα νεκρά ζώα στην Αττική, οι δραματικές εικόνες από την Εύβοια, η απειλή στο μοναδικό πράσινο και την πολιτισμική μας κληρονομιά στην Πελοπόννησο, αποδεικνύουν απλά ότι η καταστολή δεν αρκεί. Όλα δείχνουν ένα και μόνο πράγμα: Αν δεν δουλέψουμε τον χειμώνα για ουσιαστική πρόληψη, αν δεν συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα αίτια των πυρκαγιών και δεν λάβουμε στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισής τους, και αν δεν σχεδιάσουμε από κοινού –κοινωνία και φορείς- τη θωράκιση των περιοχών μίξης δάσους οικισμών, δεν θα είμαστε ποτέ επαρκώς προετοιμασμένοι και ασφαλείς.
Ήρθε η ώρα να «αλλάξει μυαλά» η Πολιτεία και να καταλάβει ότι μόνο με την ουσιαστική πρόληψη μπορούμε να προστατευτούμε, και όχι με τη διάθεση χρημάτων μόνο για καταστολή.
Είναι η ώρα να δράσουμε μαζί άμεσα, να γίνουμε χιλιάδες και να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να δεσμευτεί άμεσα για:
  1. Δραστική μετακίνηση πόρων στην έγκαιρη και ουσιαστική πρόληψη, και κυρίως στα θέματα διαχείρισης της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσουν οι περιοχές μίξης δασών και οικισμών που αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος δασοπροστασίας.
  2. Ολοκληρωμένη και διάφανη ανάλυση των αιτιών των πυρκαγιών και λήψη αντίστοιχων στοχευμένων μέτρων σε κάθε περιοχή. Η ικανότητα του ΠΣ στην εξακρίβωση των αιτίων των πυρκαγιών βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά επίπεδα και είναι αδιανόητο τα συμπεράσματά του να μην τροφοδοτούν τον σχεδιασμό και τον δημόσιο διάλογο.
  3. Σύνταξη κοινών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, με σαφή προληπτικό προσανατολισμό και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας.
  4. Πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, με την εφαρμογή του Νόμου Ν. 4662/2020 (ΦΕΚ Α΄77/7-2-2020), που αν και έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια παραμένει επί της ουσίας ανεφάρμοστος.
  5. Άμεση ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, χωρίς καμία δικαιολογία καθυστέρησης για τακτοποίηση αυθαιρέτων «οικιστικών πυκνώσεων» σε δάση.
  6. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που πριμοδοτεί τη δημιουργία οικισμών οπουδήποτε, χωρίς καμία εκτίμηση της περιβαλλοντικής τους επίπτωσης και των σοβαρών κινδύνων για ανθρώπινες ζωές και υποδομές.
  7. Συντονισμένη και ολιστική αποκατάσταση των καμένων φυσικών και αγροδασικών οικοσυστημάτων με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες αναγέννησης της φυσικής βλάστησης
Όταν έρχεται η ώρα να σβήσουμε την πυρκαγιά είναι ήδη αργά. Ένωσε την φωνή σου μαζί μας και απαίτησε από την Πολιτεία να δουλέψει με στόχο τις λιγότερες πυρκαγιές και όχι αποκλειστικά την καλύτερη πυρόσβεση. Στον κόσμο που διαμορφώνει η κλιματική κρίση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: