Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Γιατί πας στο γήπεδο

Μένος. Οπαδών κατά των παικτών ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού και, αργά ή γρήγορα, έπεται συνέχεια από τους… περήφανους λαούς Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Αρη ή όποιας άλλης ομάδας θα γκρεμίσει εν μιά νυκτί τα όνειρα των οπαδών της… Αντιδράσεις, τμήματα στρεβλής στάσης ζωής, ενταγμένης στο άρρωστο ελληνικό ποδόσφαιρο, ούτως ή άλλως αντανάκλαση της, επίσης ασθενούσας σε πολλές εκφάνσεις της, κοινωνίας μας.
Εχουν δικαίωμα οι οπαδοί-ψηφοφόροι (προσδιορισμός με ουσιαστική σημασία) να αντιδρούν έτσι; Οχι βέβαια! Είσαι καταναλωτής θεάματος που σου προσφέρεται από επαγγελματίες όπως είναι και οι ποδοσφαιριστές. Αν δεν σ’ αρέσει αυτό που βλέπεις, φύγε! Και μην ξαναπάς στο γήπεδο αν δεν πειστείς ότι αυτό που βλέπεις ανταποκρίνεται στο αντίτιμο του εισιτηρίου που πλήρωσες και στην προσδοκία που έθρεψες για νίκη της ομάδας σου. Και τώρα, οπαδέ-πολίτη-ψηφοφόρε-καταναλωτή, ας δούμε την ίδια την προσδοκία σου: Γιατί πας στο γήπεδο; Για να δεις ωραίο ποδόσφαιρο; Ή για να εκτονώσεις με κάθε τρόπο εμπειρίες της καθημερινότητάς σου, σύνδρομα της προσωπικότητάς σου, μέσω της επιτυχίας από την όποια ομαδάρα σου; Γι’ αυτό πας!
Και αντιδράς, λοιπόν, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλεις επειδή πήγες στην εξέδρα αλλά δεν εκτονώθηκες. Γι’ αυτό βρίζεις, πετάς αντικείμενα και όχι μόνο…
Θέλεις να φτιάξεις το ποδόσφαιρο; Οταν, λοιπόν, ο διαιτητής ευνοήσει την ομάδα σου με άδικη απόφαση, εσύ, ο ευνοημένος, φύγε απ’ το γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας!
Θέλεις σοβαρή κυβέρνηση; Θα την είχες αποκτήσει αν ο –όποιος– υποψήφιος πρωθυπουργός, που ένιωσες πως είναι ανεπαρκής, έβλεπε την πλατεία Συντάγματος (ή όποιο άλλο… λαϊκό Κοινοβούλιο!) άδεια στην επόμενη προεκλογική ομιλία του και όχι σημαιάκια κάθε χρώματος ν’ ανεμίζουν πανηγυρικά και ιαχές να σκίζουν τους ουρανούς…

Σπύρος Τσάμης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: