Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων ζητά η αντιπολίτευση

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, μετά τις αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των Reporters United United για τη διασύνδεση του Μαξίμου με τις παρακολουθήσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι παραιτήσεις δεν θα διασώσουν τον πρωθυπουργό
«Η παραίτηση Δημητριάδη και Κοντολέοντος αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».
Όπως τόνισε, «κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης, και ο διορισμένος διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων –σε μια ΕΥΠ που υπάγεται στον πρωθυπουργό- και αυτή η υπόθεση δεν αφορά τον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε υπόθεση Δημητριάδη ή Κοντολέοντος, έχουμε σκάνδαλο Μητσοτάκη».
Α. Τσίπρας: «Όλα θα έρθουν στο φως»
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις και τις παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέοντα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δήλωση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως σημειώνει, «η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει».
Επίσης, με ανάρτησή του στο Twitter, o Αλέξης Τσίπρας σημειώνει:
«Κάποια στιγμή, λοιπόν, o πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί αυτό εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όσο και αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες, με τη βοήθεια της των μέσων ενημέρωσης, που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο, να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό, ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας, δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».
«Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού», προσθέτει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του "watergate". Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».
Το καθεστώς Μητσοτάκη θα πέσει με πάταγο
Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλάει για υπόθεση «Water Gate Μητσοτάκη» και τονίζει ότι το «καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ' αυτοφώρω».
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:
Διαβεβαιώνουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι.
Το καθεστώς του θα πέσει με πάταγο

Οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων αποτελούν ομολογία ενοχής του κ. Μητσοτάκη για το δικό του WaterGate, το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και ενοχλητικών δημοσιογράφων. Το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ' αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών.
Τώρα προσπαθεί να διασωθεί θυσιάζοντας τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του. Το δεξί του χέρι, ανιψιό του και ΓΓ Πρωθυπουργού, κ. Δημητριάδη και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων, για τον οποίο άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να τον τοποθετήσει στη θέση του, καθώς δε πληρούσε τα κριτήρια του νόμου.
Οι παραιτήσεις και των δύο ωστόσο, αποτελούν και παραδοχή πως όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τόσους μήνες, ήταν χυδαία ψέματα. Ακόμα και όσα έλεγαν οι κ. Κοντολέων, Πιερρακάκης και Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν μία μόλις εβδομάδα.
Όσο για τις γελοίες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να μετατοπίσει την συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε «κλίμα τοξικότητας», δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές.
Διαβεβαιώνουμε ωστόσο τον κ. Μητσοτάκη ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι.
Όλα θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και ο ίδιος θα λογοδοτήσει για τη πρωτοφανή από τη Μεταπολίτευση και μετά, παράνομη και αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχείρησε προκειμένου να στήσει το καθεστώς του.
Τα καθεστώτα όμως, συνήθως πέφτουν με πάταγο.
Σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, «η εξέλιξη αυτή είναι μια μεγάλη νίκη της ερευνητικής δημοσιογραφίας, των ανθρώπων που σήκωσαν αυτήν την υπόθεση, του ίδιου του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μίλησε για τις παρακολουθήσεις. Αλλά και μια μεγάλη απογοήτευση για όσους έκαναν ότι το θέμα δεν υπάρχει».
«Η υπόθεση αυτή πλήττει με τον πιο βάναυσο τρόπο την ποιότητα της Δημοκρατίας. Το να παρακολουθείται δημοσιογράφος που ερευνά σκάνδαλα, το να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη, είναι η πιο ύπουλη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε ένα κράτος Δικαίου», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «την ίδια στιγμή όμως ορίζει και μια τεράστια ευθύνη για εμάς, να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας ώστε να δοθούν απαντήσεις. Η μέχρι στιγμής έρευνα δείχνει ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν κεντρικά, με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου».
Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης
Ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι ένας ακόμα, κορυφαίος, λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές», επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός «θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο μέχρι αυτό το ζήτημα να ξεχαστεί, έχοντας τη βοήθεια της μιντιακής ομερτά».
«Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί και θα αξιοποιήσουμε κάθε θεσμικό εργαλείο για αυτόν το σκοπό», κατέληξε.​
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, με ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει ότι οι παραιτήσεις αυτές είναι «παραδοχή ενοχής για τις έκνομες παρακολουθήσεις και το επιτελικό παρακράτος που έχουν στήσει» και ότι «η παραίτηση Δημητριάδη δεν θα διασώσει τον Μητσοτάκη».
«Είναι η απόλυτη απόδειξη ότι όλοι τους - Γεραπετρίτης, Οικονόμου, Δημητριάδης και Μητσοτάκης - ψεύδονταν συστηματικά και οργανωμένα μέχρι σήμερα» καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΑ-ΠΣ.
Ο Ν. Ανδρουλάκης ζητά εξεταστική επιτροπή για τις «σκοτεινές κυβερνητικές πρακτικές»
Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας» που «τους κάνει ικανούς για όλα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις παραιτήσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, καταγγέλλει την κυβέρνηση και ειδικά το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό για συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης ενός γεγονότος που πλήττει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα στη χώρα μας, ενώ προσθέτει:
«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».
«Είναι τυχαία αυτά κύριε Μητσοτάκη;», ρωτά.
Να σημειωθεί ότι τη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που στρέφουν τα πυρά τους κατά του πρωθυπουργού κυρίως, ως άμεσα προϊσταμένου των παραιτηθέντων.
Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη
Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.
Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.
Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτέμβριο του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;
Οκτώ χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.
Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.
Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.
Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα.

ΠΑΣΟΚ: Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης
Έπειτα από ερώτηση της, «Εφ.Συν.», στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις έκαναν το εξής σχόλιο:
«Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη. Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Με ανάρτησή του στο Twitter, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, σημείωσε σχετικά: «Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες».
Επίσης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Η επιμονή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, για διαφάνεια και δημοκρατία σήμερα δικαιώνεται. Η παγίδευση του κινητού του έχει σχέση με τη δυναμική που αποκτά η παράταξη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από τη κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ απέτυχε. Οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν μια de facto δικαίωση του Ν. Ανδρουλάκη. Με θεσμικό τρόπο, με τις πρωτοβουλίες μας στη Δικαιοσύνη, φτάσαμε σήμερα παραίτηση του Γ. Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, πρόσωπα απόλυτα συνδεδεμένα με τον Πρωθυπουργό».
Και προσθέτει:
«Για την παγίδευση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκαν σκοτεινές πρακτικές από το παρελθόν. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση δεν έχει ηθική νομιμοποίηση. Είναι απόλυτα έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό γιατί υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται, ότι με τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός, μπορεί να εγγυηθεί τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών».
ΚΚΕ: Δεν ακυρώνονται οι ευθύνες του πρωθυπουργού
Στις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνει το σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, μετά τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ, μιλώντας για «Ιφιγένειες», ώστε να «κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».
Όπως σημειώνει, οι «παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».
ΜέΡΑ25: Ο πρωθυπουργός ή θα κινηθεί νομικά εις βάρος τους ή θα παραιτηθεί
Και το ΜέΡΑ25 επικεντρώνει την αντίδρασή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των Δημητριάδη-Κοντολέοντος οφείλει, είτε να κινήσει σε βάρος τους διώξεις είτε να παραιτηθεί.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, «οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες “λίστες Πέτσα”) μάς φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου. Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον Πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγκενη».
Και προσθέτει:
«Ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση και οι "πηγές" της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς».
«Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους “από κάτω”. Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον Πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια την δημοκρατία».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: