Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

«Επιτελική διάψευση και στο "Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή"»

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση το φιάσκο με το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», αφού απ' τους οριστικούς πίνακες που ανακοινώθηκαν σήμερα με τους δικαιούχους προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα πάρει τελικά επιδότηση για να αλλάξει παλιές ηλεκτρικές συσκευές.Συγκεκριμένα μόνο 151.450 κατατάσσονται στις «οριστικά επιλέξιμες» ενώ υποβλήθηκαν 879.026 αιτήσεις, κάτι που μεταφράζεται στο 17% των αιτήσεων.
«Επιβεβαιώνεται πάντως ότι οι αρχικές δηλώσεις για 300.000 ωφελούμενους ήταν ακόμα μία επικοινωνιακή «φούσκα» της ΝΔ» καταγγέλλουν ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα.
Επιπλέον, σχολιάζουν δηκτικά ότι «η κυβέρνηση έτσι πέτυχε οι ωφελούμενοι, όσοι και όσες τελικά ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, να προμηθευτούν νέα κλιματιστικά και ψυγεία μετά το τέλος της θερινής περιόδου».
Αναλυτικά η κοινή δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Αξίζουν συγχαρητήρια στην επιτελική κυβέρνηση ΝΔ, η οποία κατάφερε να ανακοινώσει τους δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» επτά (7) μήνες αργότερα από την πρώτη εξαγγελία του προγράμματος από τον κ. Μητσοτάκη, στις 07.01.2022 (!). Η κυβέρνηση έτσι πέτυχε οι ωφελούμενοι, όσοι και όσες τελικά ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, να προμηθευτούν νέα κλιματιστικά και ψυγεία μετά το τέλος της θερινής περιόδου.
Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και για το γεγονός ότι στο σύνολο της χώρας είναι επιλέξιμη μόλις μία (1) στις 6 (έξι) αιτήσεις (στην Αττική λιγότερες από μία (1) στις 10). Κρατάμε βέβαια σοβαρές επιφυλάξεις για το ποια θα είναι η τελική απορρόφηση του προγράμματος, καθώς η χρηματοδότηση, ακόμα και για τους πιο ευάλωτους, δεν υπερβαίνει το 50%. Επιβεβαιώνεται πάντως ότι οι αρχικές δηλώσεις για 300.000 ωφελούμενους ήταν ακόμα μία επικοινωνιακή «φούσκα» της ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα εξοικονόμησης αριστεύει εδώ και 3 χρόνια που κρατάει παγωμένο το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, ενώ το 2019 είχε προϋπολογισμό και προ-εντάξεις έργων, και δεν έχει ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα εξοικονόμησης για τις επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα εξάλλου φαίνονται και στο Εξοικονομώ όπου οι πληρωμές για το πρόγραμμα του 2020 είναι ελάχιστες, το 2021 το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν προκηρύχθηκε και το 2022 δεν έχει ακόμη εντάξεις έργων, παρά το ότι υπάρχουν πόροι που λιμνάζουν στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Το πρόγραμμα έβαζε στόχο την αντικατάσταση 1,5 εκατομμυρίου ενεργοβόρων συσκευών. Ακόμα και αν δοθεί δεύτερη ευκαιρία για αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, πάλι η πλειονότητα θα παραμείνει εκτός επιδότησης, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός των 150 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.
Πάντως ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας δηλώνει πως «ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας για αναζήτηση πόρων που θα μας επιτρέψουν να διευρύνουμε τους δικαιούχους του προγράμματος, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες οικιακές συσκευές τους μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και προστατεύοντας το περιβάλλον».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: