Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Χρήματα από το στοίχημα το 2023, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Συνεχίζεται η αναστάτωση στους κόλπους των εγχώριων αθλητικών διοργανώσεων, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε σήμερα με ανακοίνωσή του πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα χρηματοδότηση από το στοίχημα –όπως ζητούν επιτακτικά οι ομάδες– πριν από την αρχή του επόμενου έτους.
Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση που αναφέρεται στη «διάθεση μέρους των φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια για τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων», το Υπουργείο σημειώνει πως «διατέθηκαν ως προκαταβολή για τα μελλοντικά έσοδα των ετών 2021 και 2022 από τον νέο τρόπο φορολόγησης κερδών από τυχερά παίγνια 62 εκατ. ευρώ».
Όπως προσθέτει, «το ποσό που χρησιμοποιείται ως βάση για τον υπολογισμό του ποσού της χρηματοδότησης, ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί της εκτιμώμενης αύξησης του ποσού από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 79 του ν. 4764/2020 που εμφανίζεται στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1150489001 "Λοιποί φόροι επί κερδών από λαχεία και τυχερά παίγνια", για τα έτη 2021 και 2022 σε σχέση με το έτος 2020».
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι «από την εφαρμογή του νέου μηχανισμού, έως τον Ιούνιο του 2022 είχαν εισπραχθεί 47 εκατ. ευρώ, ενώ η προκαταβολή των 62 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξαντλήσει το ποσό χρηματοδότησης που αφορά το διάστημα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023».
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση, το εύλογο ερώτημα είναι το τι θα κάνουν οι ομάδες, καθώς φαίνεται πως ανέμεναν να γίνει άμεσα η καταβολή χρημάτων που αφορούν στη φορολογία των κερδών τυχερών παιγνίων. Ήδη είναι ηχηρές οι φωνές που μιλούν για αναβολή έναρξης πρωταθλημάτων ή ακόμα και για μη διεξαγωγή των διοργανώσεων.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος της Αναγέννησης Καρδίτσας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις συναντήσεις αντιπροσωπείας της Super League 2 με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως υπογράμμισε, «οι ομάδες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Έχουν υποχρεώσεις από πέρυσι. Όλοι συμφωνούν να μη διεξαχθεί το πρωτάθλημα. Όχι για να εκβιάσουμε, αλλά επειδή είμαστε χρεωμένοι».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: